6,7 százalékkal nőttek a reálbérek "/>
Megjelent: 14 éve

6,7 százalékkal nőttek a reálbérek

Idén az első tíz hónapban a bruttó átlagkeresetek 9,4 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 10,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A reálkereset - a fogyasztóiár-index 3,6 százalékos növekedése mellett - 6,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.


Kapcsolódó témák

6,9 százalékkal nőtt a reálbér szeptemberig

MSZOSZ: négyszázalékos reálbér-növekedés szükséges

4,5 százalékkal nőttek a reálbérek

Alig nőnek a reálbérek jövőreA Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a versenyszférában a bruttó nominális átlagkereset 7,1 százalékkal, a nettó átlagkereset 8,6 százalékkal emelkedett. A költségvetés területén – az ez évben egységesen januárban fizetett egyhavi külön juttatás miatt – a bruttó átlagkereset 14,0 százalékkal, a nettó átlagkereset 14,6 százalékkal növekedett. Ez utóbbi területen a jutalom és az egyhavi külön juttatás nélkül számított bruttó kereset növekedési üteme 7,5 százalék volt. A január-októberi reálkereset (a fogyasztóiárindex 3,6 százalékos növekedése mellett) 6,7 százalékkal nőtt a nemzetgazdaságban.

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaságban átlagosan 2 millió 789 ezer volt 2005. január-októberben, közel annyi, mint egy évvel korábban. A versenyszférában 0,2 százalékkal nőtt a létszám, míg a költségvetés minden területén folytatódott a létszámcsökkenés (-1,3 százalék).

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó 154 400 forintot, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 144 300 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók 179 200 forintot kerestek a vizsgált időszakban.

A rendszeres kereset (a jutalom, prémium, valamint külön juttatások nélkül számított bruttó kereset) növekedési üteme a nemzetgazdaság egészében 7,3 százalék, ezen belül a vállalkozásoknál 7,3 százalék, a költségvetési intézményeknél 7,5 százalék volt.

Októberben a versenyszférában dolgozók bruttó átlagkeresete 6,9 százalékkal, a költségvetési szférában dolgozóké 6,3 százalékkal volt több az előző év azonos időszaki értéknél, ez nemzetgazdasági szinten 6,5 százalékos növekedést jelent.

A nettó átlagkereset nemzetgazdasági szinten 101 200 forint volt január-októberben (ezen belül a fizikai foglakozásúaké 74 900 forint, a szellemi foglalkozásúaké 131 600 forint), ez 10,5 százalékos növekedés az egy évvel korábbi szinthez képest. A októberi nettó keresetek 8,3 százalékkal haladták meg a 2004. azonos időszakit.

A nemzetgazdasági szintű havi átlagos munkajövedelem 162 400 forint volt, 9,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A munkajövedelem kereseten felüli része 2005. január–októberben átlagosan 4,9 százalék volt.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek