Megjelent: 13 éve

83 éves vezető a high-tech forgatagában

A nyolcadik X-en túl is lehet az ember sikeres a munkájában: Helene Metz a nyugdíjkorhatár betöltése után sem hagyott fel a Zirndorfban lévő tévékészülékgyár vezetésével, töretlenül dolgozik a cég sikeréért, s vált a csúcstechnika ágazat egyedülálló jelenségévé - számol be a Népszabadság.

A 83 éves Helene Metz esete kiválóan rímel Lovászy László elképzeléseire, a szociológus szerint ugyanis az idősek foglalkoztatásával lehet elkerülni a hazánk mellett egész Európára jellemző demográfiai válság elmélyülését (lásd Idősek foglalkoztatásával elkerülhető a demográfiai bomba című cikk, 2007. október 30.).

Energiabomba sajátos meglátásokkal

A nyugdíjas korú asszony egy tetterős fiatal vehemenciájával intézi nap mint nap a gyár ügyeit, ha kell telefonál, faxot küld, vagy szakkiállításokon ismerkedik a kereskedőkkel. A high-tech ipar élő legendája hallani sem akar az olyan divatos költségcsökkentő manőverekről, mint a kiszervezés vagy termelésáthelyezés, a termékek előállítását kizárólag a megszokott módon, helyben, német munkaerővel tudja elképzelni.

E csöppnyi idegenkedés ellenére sikerrel teszi mindezt, köszönhetően a termék- és célcsoport tökéletes meghatározásának: a szokásosnál kétszer drágább LCD- és plazmaképernyős tévéket ugyanis nem a nagy elektronikai hálózatok üzleteibe vagy internetes portálokra szánja a Metz, hanem olyan prémiumkategóriájú vevőknek, akik a vastag pénztárcájukhoz igazított szakboltokat keresik fel. Ennek megfelelően a készülékek ára nemcsak a házhozszállítást, hanem a helyszíni és szakszerű üzembe helyezést is tartalmazza.

A siker titka

A céget Helene néhai férje, Paul Metz alapította 1938-ban, s a háború kitöréséig rövidhullámú rádiókkal és transzformátorok gyártásával foglalatoskodtak. Az 1950-es évektől azonban hordozható rádiókra, majd később vakukra és tévékészülékekre váltottak. Metz mindig is a piaci résekben gondolkodott, ellentétben például a nem túl távoli szomszédságban lévő Max Grundiggal, aki hiába hizlalta egyre nagyobbra vállalatát, 1984-ben végül kénytelen volt értékesíteni a holland Philips-nek. A Grundig pozícióját féltve fel is darabolta azt: mára már csak a név maradt, termékei rendre Kínában és Törökországban készülnek.

Helene Metz karrierje egyébiránt 16 éves korában kezdődött, akkor került kötelező szakmai gyakorlat keretében a Metz-gyárba, ahol rögvest összeismerkedett későbbi férjével. Férje 1993-as halálával került a 700 főt foglalkoztató cég élére, s kezdte meg az évente százezer tévékészüléket gyártó üzem dirigálását.

Az asszony azóta is a folyamatosan látogatja a szakvásárokat és tartja kapcsolatot a kereskedőkkel. Idejében felismerte azt, hogy koránál fogva nem tud elvégezni minden tevékenységet, ezért a marketinget és a technológia fejlesztést egy nála jóval fiatalabb ügyvezetőre bízta. Ennek köszönhető az is, hogy a cég már négy éve angol nyelvű szlogennel buzdítja vásárlásra vevőit.

Frau Metz ezzel együtt is unikum, hiszen nincs még egy olyan tévégyáros, aki a leghűségesebb ügyfeleit felhívja születésnapjukon, hogy gratuláljon nekik.

Népszabadság
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hitler-mémes videó miatt rúgták ki a dolgozót, de vissza kellett venniük

A BP alkalmazottja Hitler-mémes videóval parodizálta ki a cégnél zajló bértárgyalásokat. A bíróság végül neki adott igazat. Teljes cikk

Levonhatják a cigi- és kávészünetet a fizetésből

Egy spanyol bíróság döntése alaposan felbolygatta a kedélyeket, ugyanis a bíróság egy portugál olajcég (GALP) javára ítélt a szakszervezettel... Teljes cikk

Börtönbe kerül a férfi, aki bosszúból bombariadót csinált volt munkahelyén

Közveszéllyel fenyegetés és kiskorú veszélyeztetése miatt kerül börtönbe a férfi, aki volt munkaadóját akarta megbüntetni. Teljes cikk