Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

9,1 százalékkal nőttek a lengyel bérek

A vártnál gyorsabban emelkednek a bérek Lengyelországban: a statisztikai hivatal adatai szerint márciusban átlagosan 9,1 százalékkal voltak nagyobbak, mint egy éve. Nominálisan ez a legnagyobb emelkedés hat év óta.

Ugyanakkor növekszik a foglalkoztatottak száma is: a lengyel vállalatok márciusban 5 millió főt foglalkoztattak, 4,5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ennek alapján a munkaügyi miniszter arra számít, hogy a munkanélküliségi ráta - ami jelenleg a legmagasabb az Európai Unióban - áprilisban 14 százalék alá, az év végégre 12 százalék alá csökkenhet.

A bérek gyors emelkedésének hátterében az áll, hogy Lengyelországban egyre nagyobb a hiány szakképzett munkaerőből, ugyanakkor a termelés folyamatosan növekszik. A legrosszabb a helyzet az építőiparban, ahol csak a fizetés növelésével lehet megtartani a dolgozókat. A statisztikai hivatal adatai szerint egy építőipari munkás februárban átlagosan 2.627 zlotyt (hozzávetőleg 170 ezer forintot) keresett, egy informatikus 6.251 zlotyt (406 ezer forintot) és egy fémipari dolgozó 2.921 zlotyt (190 ezer forintot).

Ugyanakkor az elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy hónapok óta először nőttek gyorsabb ütemben a bérek, mint a termelékenység, s ezzel emelkedik a darabbér-költség, ami az infláció gyorsulásához vezethet.

Follow hrportal_hu on Twitter