Megjelent: 4 éve

A 3 évesnél fiatalabbak 17 százaléka jár bölcsibe

Bár a kormány javított a gyermekek napközbeni ellátásának helyzetén, ám tavaly is csak 16,8 százalékuk jutott be valamelyik intézménybe. Öt éve el kellett volna érnünk az uniós 33 százalékot. - írja a Magyar Nemzet.

A bölcsődék száma azért is meghatározó, mert sok nő visszatérne dolgozni, ha lenne rá lehetősége. A magyar társadalom merev hozzáállásáról és a munkába való visszatérést befolyásoló tényezőkről itt irtunk.

Öt év alatt harmadával nőtt a bölcsődei férőhelyek és húsz százalékkal a gondozónők száma, ennek ellenére a hazai települések több mint 85 százalékában még mindig nincs semmilyen napközbeni ellátás a három év alatti gyermekek számára.

Az adatok szerint a három évesnél fiatalabb gyermekek 22 százaléka, vagyis közel az érintett kicsik negyede él olyan településen, ahol helyben nem biztosított semmilyen napközbeni ellátás.

Hat város (Dabas, Kistarcsa, Maglód, Nagykáta, Pilisvörösvár és Tolna) a mai napig törvényt sért, mert jogszabályi kötelezettsége ellenére sem épített bölcsődét. Három megyében a bölcsődéskorúak 80-90 százaléka él szegénységben.

A napközbeni ellátást biztosító intézmények közül a bölcsődék a dominánsak, az összes férőhely 83 százalékát ilyen intézmények adják. A kapacitások tíz százalékát biztosítják a családi napközik. A kisebb településeken az integrált óvodai-bölcsődei csoportokban az összes ellátásban részesülő gyermek 1,8 százalékát gondozzák.


Magyar Nemzet
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter