Megjelent: 6 éve

A 3 évesnél fiatalabbak 17 százaléka jár bölcsibe

Bár a kormány javított a gyermekek napközbeni ellátásának helyzetén, ám tavaly is csak 16,8 százalékuk jutott be valamelyik intézménybe. Öt éve el kellett volna érnünk az uniós 33 százalékot. - írja a Magyar Nemzet.

A bölcsődék száma azért is meghatározó, mert sok nő visszatérne dolgozni, ha lenne rá lehetősége. A magyar társadalom merev hozzáállásáról és a munkába való visszatérést befolyásoló tényezőkről itt irtunk.

Öt év alatt harmadával nőtt a bölcsődei férőhelyek és húsz százalékkal a gondozónők száma, ennek ellenére a hazai települések több mint 85 százalékában még mindig nincs semmilyen napközbeni ellátás a három év alatti gyermekek számára.

Az adatok szerint a három évesnél fiatalabb gyermekek 22 százaléka, vagyis közel az érintett kicsik negyede él olyan településen, ahol helyben nem biztosított semmilyen napközbeni ellátás.

Hat város (Dabas, Kistarcsa, Maglód, Nagykáta, Pilisvörösvár és Tolna) a mai napig törvényt sért, mert jogszabályi kötelezettsége ellenére sem épített bölcsődét. Három megyében a bölcsődéskorúak 80-90 százaléka él szegénységben.

A napközbeni ellátást biztosító intézmények közül a bölcsődék a dominánsak, az összes férőhely 83 százalékát ilyen intézmények adják. A kapacitások tíz százalékát biztosítják a családi napközik. A kisebb településeken az integrált óvodai-bölcsődei csoportokban az összes ellátásban részesülő gyermek 1,8 százalékát gondozzák.


Magyar Nemzet
  • 2021.06.14DEKRA Felnőttképzési konferencia A globális képzési piac meghatározó szereplőjeként fontos számunkra, hogy ügyfeleink képzéseinek tervezéséhez és megszervezéséhez a lehető legtöbb támogatást adhassuk. A 2021. január 1-től hatályos, az OKJ-t felváltó új képzési rendszerrel életbelépő új folyamatok minden munkáltatót érintenek, akik munkavállalóik részére képzéseket szerveznek. Hogy segítsük az eligazodást, illetve iránymutatást nyújthassunk az új képzési rendszerrel kapcsolatban, INGYENES webkonferenciát tartunk a témában. Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter