kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 9 éve

A magyar anya nem pezsgőzik és nem dolgozik a gyerek hároméves koráig

Hazánkban az anyáktól még mindig elvárják, hogy három évig otthon maradjanak a gyermekükkel, mert egy téveszme miatt úgy hiszik, ez szolgálja mindkét fél érdekét. A különböző élet- és anyagi helyzeteket, az anya lelki állapotát, egyéniségét, képzettségét, ne adj isten, karrierútját kevésbé veszik figyelembe. Miként az évek óta változatlan összegű gyedet is mellőzik mint döntési szempontot. Nemrég a korábban a három éves GYES mellett kardoskodó Vekerdy Tamás is azt nyilatkozta egy interjúban, ha a gyerek érzelmi biztonságban van, akár három hónapos korában menjen el az anya dolgozni, ha úgy érzi. „Az apa és a nagyszülők is képesek ellátni a gyerek körüli teendőket. Miért kellene a gyereknevelést és a háztartást kizárólag az anya nyakába zúdítani?” - fogalmazott portálunknak Szikra Dorottya, az MTA kutatója, szociálpolitikus.

A téma azért került ismét előtérbe, mert Marissa Mayer, a Yahoo vezérigazgatója bejelentette, hogy ikreket vár, akik decemberben születnek meg. Mayer hamar azt is leszögezte, hogy csak néhány hétre marad távol a munkahelyétől. Ez a befektetőket feltehetően megnyugtatta, ugyanakkor azonnal éles vitákat is szított.

Állam, gazdaság, család, gyerek: kinek az érdekét nézzük?

Sok nyugat-európai országban hat hónapig vagy annál is rövidebb ideig támogatják az anya otthonmaradását. A skandináv országokban a két szülő megosztja a gyerek körüli teendőket, tehát bevonják az apát is és általában egy-másfél évig maradnak otthon. (Lásd táblázat.) Nagyon eltérően kezelik az anya munkába állását a világon, amelynek történeti, gazdasági és ideológiai meghatározottsága is van. „A családpolitika alakításában az is fontos, hogy ki van éppen kormányon és mit gondolnak a pártok a családról, az apák szerepéről, vagy arról, hogy mi élénkíti a gazdaságot, mi a jó a gyereknek” - fogalmazott a HR Portálnak Szikra Dorottya, az MTA kutatója, szociálpolitikus.

Amerikában, bár ez államonként eltérhet, 12 hét fizetetlen szabadság jár az anyukáknak. Azzal, hogy a kormány nem fizet az otthonmaradásért, azt sugallja, hogy a gyerekvállalás magánügy, az államnak nincsen abban feladata és nem akar anyagi támogatással, vagy másképp ebbe beleszólni. Ebben az országban például nem létezik a magyar értelemben vett családi pótlék sem - magyarázza a szociálpolitikus.

Lényeges azonban kiemelni: az anyukák az angolszász országokban sokszor nem teljes munkaidőben kezdenek el dolgozni néhány hónapos kisbabájuk mellől, hanem rugalmas munkaidőben, például heti két-három napot, és nem biztos, hogy tizenkét hét után. Széles tere van a munkáltatóval való megállapodásnak is. Miként a magánbiztosítás kötése is lehetőséget nyújthat a jobb helyzetűeknek a hosszabb otthonmaradásra. Az angolszász országokban tehát számítanak az anyákra a munkaerőpiacon és nem akarják őket otthon tartani. A munkáltatók erre nyitottabbak, nem olyan merev rendszerek működnek a munkaerőpiacon, mint hazánkban.

Bemerevedett, rugalmatlan a magyar rendszer

Nálunk az anya munkaerőpiacra való visszatérésénél a gyerekek életkora a mindenek előtt szem előtt tartandó szempont. Annak ellenére él ez a téveszme, amelynek kialakulásáról itt írtunk, hogy tudjuk, a nők karrierjében a legnagyobb törés a gyerekvállaláshoz köthető. Gyakori, hogy a kisgyermekes munkavállaló nem tud ugyanabba a pozícióba visszatérni a szülési szabadság után és a munkáltatók a mai gyorsan változó világban nem tudnak mit kezdeni egy 3 éves „szünetet” tartó kollégával, akinek az ismeretei közben elavulnak, vagy legalábbis frissítésre szorulnak. Sajnos azonban nem eléggé rugalmas a társadalom és a munkaerőpiac, foglalkoztatási helyzetről nem is szólva. Kevesen dolgoznak távmunkában vagy részmunkaidőben.

Itt tennénk hozzá, hogy az elmúlt években történetek azért pozitív változások, de valahogy nem látszik tisztán, mit akar pontosan elérni a kormány. A Fidesz-KDNP családpolitikájának fókuszában a gyerekszám növelése áll, és ezt a hagyományos családmodell megerősítésével képzelik el, ahol az anyák hosszabb ideig otthon vannak. Ugyanakkor, főleg 2014 óta, az anyák munkába állását is támogatják. Ennek érdekében az elmúlt években bevezették a gyed extrát, a diplomás gyedet, a járulékkedvezményeket, növelték a bölcsődék számát, részmunkát érintő új intézkedéseket. Sőt, a munkába visszatérő anyák jövő januártól a gyerek egyéves kora helyett már a gyermekük 6 hónapos korától igénybe vehetik a gyed extrát.

„Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy Magyarországon a választás lehetősége a valóságban csupán a közép- és felső osztálybéli, tehát a jó kereső családoknak adott” - emelte ki Szikra Dorottya. A jó munkaerő-piaci pozícióban lévő nők választhatják a magas szintű csecsemőgondozási díjat, a gyedet, és dönthetnek úgy, hogy igénybe veszik a gyed extrát miközben visszatérnek állásukba. A rosszabb helyzetűeknek marad a 2008 óta változatlanul 28.500 forintos gyes és a munkaerő-piaci kilátástalanság. A jobb anyagi helyzetű szülők többnyire olyan helyen laknak, ahol van bölcsőde (városokban) vagy meg tudják fizetni a magánbölcsőde, családi napközi szolgáltatásait, amit a szegényebb családok kevésbé engedhetnek meg maguknak. A nagyszülők segítségére pedig nem mindenki számíthat.

Megengedheti-e magának egy főnök, hogy szülési szabadságra menjen?

Répáczki Rita
A HR Portál által megkérdezett két anyuka elképzelhetetlennek tartja a fenti, vagy éppen az amerikai modellt. A gyerek egy éves kora körüli néhány órás otthoni munkát és a másfél év kor körüli visszatérést azonban támogatták, megélték. „Hazánkban jellemzően fél-egy évre minden kismama előtérbe helyezi az anyaságot, az amerikai modell jellemzői kevéssé tipikusak” - mondta Répáczki Rita, a BME APPI Ergonómia és Pszichológia Tanszék egyetemi adjunktusa, pszichológus, coach. Akad azért az ellenkezőjére is példa. Iglódi-Csató Judit, a Tesco-Global Áruházak emberi erőforrás és kommunikációs igazgatója például egy konferencián úgy fogalmazott, „egy vezető nem engedheti meg magának azt, hogy egy éven túl otthon maradjon a gyerekkel.” A második gyermekénél három hónap után tért vissza dolgozni, részmunkaidőben. Bíró Tímea, a Focus Consulting ügyvezető igazgatója pedig egy évig maradt otthon kisfiával. A fontosabb döntésekben azonban még akkor is részt vett. Részmunkaidőben tért vissza a munka világába, s ehhez minden számba jöhető segítséget igénybe vett: a család, a babysitter, gyermekellátó intézmény.

Az ő példájuk is bizonyítja, hogy a felsővezetői léttel együtt járó anyagi háttér és döntési lehetőség a gyerek számára ideális körülmények (pl. a tárgyaló mellett kialakított szoptatós szoba, babysitter, rugalmas munkaidő) megteremtésére ad módot. Ezért a Yahoo vezetője fölött sem érdemes pálcát törni a portálunk által megkérdezett szakemberek szerint. Az MTA kutatója úgy látja, a vezető nem hagyja magára a gyerekét. „Ez a helyzet sokban különbözik attól, mintha egy fizikai munkát végző anya bemenne a gyárba napi 8-10 órás munkát végezni és a kisgyermekét egy alacsony színvonalú ellátás gondjaira bízná. A gyermek akkor sérülhet, ha nem megfelelő kezekben van. Itt azonban szó sincs erről. Magyarországon is egyre elfogadottabb, ha egy kismama otthonról indít vállalkozást és a családi teendői mellett intézi a vállalkozása dolgait" - fogalmazott portálunknak Szikra Dorottya.

„A vezetői pozícióban kevéssé van lehetőség hosszas elvonulásra egy szülés esetén, ugyanakkor a vezetőnek rugalmasabb a munkaköre, nagyobb a szabadsága, aminek köszönhetően több lehetősége van összehangolni a munkát és a gyermekgondozást. Így a „dolgozó” vagy az „anya” szerepet párhuzamosan is tudja gyakorolni” - fogalmazott Dr. Répáczki Rita.

Vekerdy megtörte a csendet és a merev rendszert

A „visszatérésnek” tehát nincs ideális időpontja, mivel rengeteg mindentől függ, főként attól, az anya mit érez annak, és mit enged meg a munkaköre, milyenek a körülmények, a lehetőségek. Azonban sokunkban felmerül kétség, nem sérül-e mindeközben a gyerek, ha az anya túl korán tér vissza dolgozni. Miként portálunk megtudta, enyhült a gyermekpszichológusok álláspontja e tekintetben, amely Vekerdy Tamás, pszichológus, író nyilatkozatában is tetten érhető. A Caféblogon így beszélt erről: „Van olyan anya, aki boldogan marad otthon a kicsivel, és olyan is, aki néhány hónap múlva megőrül, mint zöld özvegy a lakótelepen, hiszen mindenkitől távol utál élni, de azért a külső elvárások miatt hősiesen kitart. Pedig ez hülyeség. Ha ő úgy gondolja, hogy vissza kellene mennie dolgozni, akkor menjen.”

Vekerdy Tamás az új ajánlásról is beszélt: „Amerikában szülés után nagyon korán kell visszamenni dolgozni, nagyjából három hónap elteltével, vizsgálták, hogy a bölcsőde ilyen kicsi korban hogyan hat a gyerekekre. Az az ajánlás született, hogy ha egy mód van rá, az első életévben még ne adják bölcsődébe a babákat. Ez nem azt jelenti, hogy maradjon otthon az anya, akkor is, ha nem lehet, vagy nem akar. Egy jó bébiszitter vagy nagyszülő is megteszi. A második életév betöltése után viszont kimondottan serkentő a bölcsőde. Például a gyerek beszédkészségét fejleszti, ami a szilárd gondolkodás alapja. De azt is hozzáteszik, hogy a gyerek ebben a helyzetben kissé agresszívebb lesz.”

Hol van az apa?

Tehát ha az anya dolgozni akar, dolgozzon. A gyerekre majd vigyáz valamelyik családtag, például az édesapa. Róla, mintha teljesen megfeledkeztek volna a Yahoo-ügy kapcsán, pedig kulcsfigura ebben a témában. „Ha aktív az apuka, és távollétét tolerálja a munkaerőpiac, akkor az ő szerepvállalása mindegyik fél érdeke lehet. Hiszen az apa, minden feladatot el tud látni a gyermek körül, ami biológiailag nem köti hozzá. Miért ne mehetne vissza az anya dolgozni úgy, hogy az apa marad otthon a gyerekkel egy pár hónapig? A legújabb pszichológiai kutatások is azt igazolják, szeretetteljes kötődés megléte a fontos, nem az anya személye” - fogalmazott Szikra Dorottya.

„Az első pár hét mindenképp kritikus, és kb. hat hét kell a szervezetnek is, mire regenerálódik a szülés után. Bizonyos funkciók szempontjából a gyermeknek kizárólag az anyára van szüksége (pl. a szoptatás idején), és a kötődés kialakulása szempontjából nagyon fontos az első időszak. Ugyanakkor az sem jó, ha a gyermek csakis az anyához kötődik. Jó az, ha megtanulja, hogy időszakosan „anyapótlókkal” is be kell érnie. Fontos, hogy kialakuljon egy rendszer, amihez a gyermek is tud igazodni, és tudja, hogy mikor számíthat az anyára” - mondta Répáczki Rita.

A pszichológus is kiemelte a támogató környezet fontosságát, ami alatt nemcsak a munkahelyi környezet támogatását (bababarát iroda, IT támogatás a virtuális kapcsolattartás érdekében, on-line meetingek, munkahelyhez közeli, vagy a munkahely által működtetett bölcsőde stb.) érti, hanem a családi szálak megmozgatását is.

„Az apának is jó, a gyerek fejlődése szempontjából is kedvező hatású és a család együtt maradása szempontjából pedig kulcskérdés. Tudniillik, ha nem az anyára terhelünk rá minden családdal kapcsolatos teendőt, a kapcsolatok is tartósabbak maradnak. Nem úgy tűnik, hogy a magyar nőknek jó lenne az, hogy csak ők foglalkoznak a családi teendőkkel, hiszen itthon jóval magasabb a válások száma, mint a környező országokban, és ezek többségét a nők kezdeményezik” - mondta Szikra Dorottya.

Példát vehetnénk a skandináv országokról, ahol mindkét szülő kiveszi a részét a gyereknevelésből. Tegyük hozzá, hogy ott egy kiváló támogató rendszer működik. „Három hónap után visszamehet az anya dolgozni részmunkaidőben. Pár hétig-hónapig az apa van otthon, aztán jöhetnek a nagyszülők. Egy-másfél éves kor után pedig a bölcsőde. Ha a családtagok megoszthatják a feladatokat, és ez mindenkinek előnyös lehet” - állítja az MTA kutatója.

A gyermek igényeit is vegyük figyelembe

Répáczki Rita megfogalmazta azt, ami a Yahoo-vezér története kapcsán elsőként felmerül a többségben: az anya mindig is kiemelt személy a gyermek számára. Hozzátette: de számos olyan funkció van, aminek tekintetében bárki más is tud gondoskodni a gyermekről. Nem mindegy az sem, mit értünk „visszatérés” alatt, milyen arányban osztja meg magát az anya a munka és a magánélet között. „Hiszen Mayer sem mondott le anyai szerepéről, funkcióiról, felelősségéről, csupán arra tesz kísérletet, hogy a számára két nagyon fontos területet összehangolja” - emelte ki. A pszichológus felhívta a figyelmet arra is, hogy az összes szereplő közül a gyermek a leginkább kiszolgáltatott, hiszen ő nem tudja megfogalmazni, mi lenne számára az ideális. „Ebből kifolyólag az anya, a család felelőssége többszörös, és a gyermek igényeire is figyelve kell meghozniuk a döntést – többek között – az anya visszatérésére vonatkozóan is” - mondta a pszichológus.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk