Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 7 éve

A buszsofőrök harmada nem vette fel a munkát - "puccskísérlet" történt?

A buszsofőrök harmada nem vette fel a munkát péntek reggel Pécsen, a baranyai megyeszékhely közösségi közlekedését ellátó Tüke Busz Zrt.-nél, ezért több járat is kimaradt a reggeli csúcsidőszakban. A társaság vezetői szerint "puccskísérlet" történt, a város polgármestere pedig azonnali vizsgálatot rendelt el a önkormányzati tulajdonban lévő busztársaságnál.

A társaság vezérigazgatója, Árki Sándor délelőtt közleményt adott ki, amelyben azt írja: "napok óta folyik az a puccskísérlet a Tüke Busznál, amely ma reggel érte el a csúcspontját". A közlemény szerint csütörtökön 50, pénteken további 42 sofőr, azaz a gépjárművezetők harmada nem volt hajlandó felvenni a munkát, a buszok meghibásodására hivatkozva.

Árki Sándor szerint azonban a munka megtagadásának valódi oka az, hogy a sofőrök jelentős fizetésemelést és béren felüli juttatásokat követelnek, amit a cég nem tud támogatni.

A vezérigazgató megjegyzi, "a pécsi buszsofőrök átlagosan havi 200-220 ezer forintot kapnak kézhez nettóban, de az egyes pluszmunkák, túlórák után is részesülnek további juttatásokban". Hozzátette: a Tüke Busz nincs abban a helyzetben, hogy a követelt 20-30 százalékos béremelést, illetve az ezzel arányosan megnövelt béren felüli juttatásokat teljesíteni tudja.

A vezető szerint mind a cég, mind a város vezetőit napokkal korábban megfenyegették a "sztrájk" szervezői és ötletadói, hogy ha nem teljesül a béremelés, a "buszok igen nagy számban fognak meghibásodni"!

A cégnél a járművek hivatalos szakértői műszaki átvizsgálása jelenleg is folyamatban van - szól a közlemény -, eddig azonban nem találtak olyan hibát a buszokban, amelyek indokolták volna a munkabeszüntetést.

A Tüke Busz vezetése úgy döntött, azonnali hatállyal felmenti a munkavégzés alól Sovák Attila forgalmi és üzemviteli vezetőt és Arató György főmérnököt.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere azonnali, átfogó vizsgálatot rendelt el az önkormányzati tulajdonban lévő Tüke Busz Zrt.-nél a péntekre kialakult helyzet, illetve a nem hivatalos sztrájk miatt.

A pécsi polgármesteri kabinetiroda az MTI-hez eljuttatott közleményében jelzi, hogy a Tüke Busz vezetője a hajnali órákban tájékoztatta ugyan a város vezetőit a munkabeszüntetésről, de a polgármester további belső vizsgálatot kért a részletek pontos tisztázása miatt.

A város vezetői tudni szeretnék, pontosan kik és miért szervezték meg a sztrájkot, és választ várnak arra is, mi az oka annak, hogy folyamatosan negatív visszajelzések érkeznek a város közösségi közlekedését ellátó Tüke Busz működésével és teljesítményével kapcsolatban a pécsiektől.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
70 éves munkavállaló is dolgozik egy esztergomi autógyárban

A Deutschlandfunk arról ír, hogy Magyarországon a súlyosbodó munkaerőhiány miatt a nyugdíjasok kénytelenek dolgozni - szemlézi riportjában a Klubrádió. Teljes cikk

Miért vállalunk részmunkaidős állást?

Az Eurostat friss jelentése szerint 31,2 millió 20-64 év közötti nő, valamint 9,5 millió ugyanebben az életkorban lévő férfi dolgozott... Teljes cikk

Ennyit kell fizetnie annak, aki már nem tanul, de még nem dolgozik

Azoknak a fiataloknak, akik szeptembertől nem tanultak tovább, de még nem tudtak elhelyezkedni, decembertől saját maguk után egészségügyi... Teljes cikk