Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

A buszsofőrök harmada nem vette fel a munkát - "puccskísérlet" történt?

A buszsofőrök harmada nem vette fel a munkát péntek reggel Pécsen, a baranyai megyeszékhely közösségi közlekedését ellátó Tüke Busz Zrt.-nél, ezért több járat is kimaradt a reggeli csúcsidőszakban. A társaság vezetői szerint "puccskísérlet" történt, a város polgármestere pedig azonnali vizsgálatot rendelt el a önkormányzati tulajdonban lévő busztársaságnál.

A társaság vezérigazgatója, Árki Sándor délelőtt közleményt adott ki, amelyben azt írja: "napok óta folyik az a puccskísérlet a Tüke Busznál, amely ma reggel érte el a csúcspontját". A közlemény szerint csütörtökön 50, pénteken további 42 sofőr, azaz a gépjárművezetők harmada nem volt hajlandó felvenni a munkát, a buszok meghibásodására hivatkozva.

Árki Sándor szerint azonban a munka megtagadásának valódi oka az, hogy a sofőrök jelentős fizetésemelést és béren felüli juttatásokat követelnek, amit a cég nem tud támogatni.

A vezérigazgató megjegyzi, "a pécsi buszsofőrök átlagosan havi 200-220 ezer forintot kapnak kézhez nettóban, de az egyes pluszmunkák, túlórák után is részesülnek további juttatásokban". Hozzátette: a Tüke Busz nincs abban a helyzetben, hogy a követelt 20-30 százalékos béremelést, illetve az ezzel arányosan megnövelt béren felüli juttatásokat teljesíteni tudja.

A vezető szerint mind a cég, mind a város vezetőit napokkal korábban megfenyegették a "sztrájk" szervezői és ötletadói, hogy ha nem teljesül a béremelés, a "buszok igen nagy számban fognak meghibásodni"!

A cégnél a járművek hivatalos szakértői műszaki átvizsgálása jelenleg is folyamatban van - szól a közlemény -, eddig azonban nem találtak olyan hibát a buszokban, amelyek indokolták volna a munkabeszüntetést.

A Tüke Busz vezetése úgy döntött, azonnali hatállyal felmenti a munkavégzés alól Sovák Attila forgalmi és üzemviteli vezetőt és Arató György főmérnököt.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere azonnali, átfogó vizsgálatot rendelt el az önkormányzati tulajdonban lévő Tüke Busz Zrt.-nél a péntekre kialakult helyzet, illetve a nem hivatalos sztrájk miatt.

A pécsi polgármesteri kabinetiroda az MTI-hez eljuttatott közleményében jelzi, hogy a Tüke Busz vezetője a hajnali órákban tájékoztatta ugyan a város vezetőit a munkabeszüntetésről, de a polgármester további belső vizsgálatot kért a részletek pontos tisztázása miatt.

A város vezetői tudni szeretnék, pontosan kik és miért szervezték meg a sztrájkot, és választ várnak arra is, mi az oka annak, hogy folyamatosan negatív visszajelzések érkeznek a város közösségi közlekedését ellátó Tüke Busz működésével és teljesítményével kapcsolatban a pécsiektől.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Itt a lista, kik keresnek többet Orbán Viktornál is!

Rogán Antal, Gulyás Gergely, Semjén Zsolt, Süli János és Mager Andrea is többet keres, mint Orbán Viktor - írja a napi.hu a Miniszerelnöki... Teljes cikk

Tömegközlekedés helyett inkább gyalogolnak a budapestiek

A budapestiek 66 százaléka ritkábban használja a tömegközlekedési eszközöket a járvány kirobbanása óta - derül ki a Publicus Intézet... Teljes cikk

Áll a bál: Trump 400 dollárra csökkentette a munkanélküli segély heti összegét

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter egy vasárnapi televíziós interjúban védelmébe vette Donald Trump elnök rendeleteit, mondván, azok célja az... Teljes cikk