Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 3 éve

A duális képzésben résztvevő hallgatónak díjazás is jár

Csaknem nyolcszáz hallgató kezdheti felsőoktatási tanulmányait duális képzésben 2015 szeptemberétől - mondta el Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár december 16-án Budapesten. Eddig 17 felsőoktatási intézmény jelezte, hogy indítana duális képzést, és több mint kétszáz vállalattal kötöttek megállapodást.

Palkovics László elmondta: az első duális képzések 2008-ban indultak a Kecskeméti főiskolán, és a tapasztalatok nagyon biztatóak voltak. A képzések határozottan sikereseknek bizonyultak, hiszen csaknem nulla volt a lemorzsolódók aránya, és a hallgatók motivációja, valamint eredményessége is magas volt. Az ez évi törvénymódosítás lehetővé tette a duális képzést, amely egy új képzéstípusként a 2015/2016-os tanévben indul majd először.

Az államtitkár kiemelte: az eddigi számadatok nagyon biztatóak. Eddig 17 felsőoktatási intézmény - köztük nyolc egyetem és kilenc főiskola - jelezte, hogy indítana duális képzést, és eddig több mint kétszáz vállalattal kötöttek együttműködést. Ennek eredményeként 772 hallgató kezdheti meg felsőoktatási tanulmányait 2015 szeptemberétől duális képzésben. A 17 intézményben agrár, gazdaságtudományi, informatikai és műszaki területen összesen 65 duális képzési szak indítási szándékát jelezték. Mind a meghirdetett hallgató helyek számában, mind az indítandó szakok tekintetében a műszaki terület emelkedik ki, ahol a duális képzésben résztvevők 60 százaléka tanulhat majd. A legnépszerűbb képzés a gépészmérnök, melyet nyolc intézményben is indítanának duális képzésben.

A nagyobb megterhelés hamar megtérül

Palkovics László arról is beszélt, hogy a duális hallgató képzési ideje 48 hét lesz tanévenként, melyből körülbelül ugyanannyi időt tölt a vállalatnál - 22 hetet -, amennyit a felsőoktatási intézményben is. A szorgalmi időszakot a nappali munkarendű hallgatóval együtt végzi az egyetemen vagy főiskolán szeptember-november és február-április hónapokban, míg a vizsgaidőszak és a téli/nyári szünet alatt részt vesz a vállalati oktatásban és gyakorlaton. Az államtitkár hozzátette: nem az egyetemi tanulmányait csökkentették a hallgatónak, hanem azok mellé helyezték a vállalati képzést, így a duális képzésben résztvevőknek jóval nagyobb megterheltséggel és munkával telik majd a képzésük, ám ez hamar vissza is térül.

A duális képzésben résztvevő hallgatónak díjazás is jár

Kiemelte: a vállalat a hallgatóval hallgatói munkaszerződést köt. Ennek alapján a vállalat a képzés teljes idejére köteles díjazásban részesíteni a hallgatót, amelynek mértéke havonta legalább a minimálbér 60 százalékát kell elérnie. Kérdésre hozzátette: a szerződésben a hallgató és a munkáltató is vállalja, hogy a képzést végig viszi, és abban is megállapodnak, hogy mi történik akkor, ha a hallgató nem teljesíti a megszabott feltételeket. Bár a hallgató kiléphet a duális képzésből, és visszatérhet a "normál" alapképzésbe, a hazai és a külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy erre kevés a példa, és minimális a hallgató lemorzsolódás - jegyezte meg Palkovics László. Kérdésre válaszolva hozzáfűzte: a képzés befejezése után nincs kötelezve a vállalat arra, hogy a hallgatót foglalkoztassa, és a hallgatónak sem kell az adott cégnél elhelyezkednie.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy az alapszak akkreditációja nem változik a duális képzésben, és a hallgató diplomája megegyezik majd az alapszakos diplomával, amelybe külön betét kerül arról, hogy duális képzésben végzett.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: rendkívül fontos folyamat indul el a magyar felsőoktatásban. Bízik abban, hogy a duális képzés sikeres lesz, és a jövőben bővülni fog a képzés, valamint a képzéshez kapcsolódó vállalati kör.

Hogyan lehet majd jelentkezni a duális képzésekre?

A duális képzési formájú szakokra a 2015-ös felvételi eljárásban lehet majd jelentkezni, amely két szakaszból áll majd: az állami, általános felvételi eljárásból és egy vállalati felvételiből. A felvételi tájékoztatóban lábjegyzetben tüntetik majd fel, ha a meghirdetett szak duális formában is indul, és a vállalati partnereket is felsorolják.

Wéber Anikó
Edupress
Follow hrportal_hu on Twitter

Gyakornoki helyet kapnak a Démásznál az Óbudai Egyetem hallgatói

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Közművek villamoshálózati elosztó társasága és az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán villamosmérnöki kara, amelynek értelmében a duális villamosmérnöki képzést választó hallgatók ezután a Démász Hálózati Elosztó Kft.-t is választhatják egyetemi gyakorlatuk helyszíneként - írja az MTI.tovább..

További cikkek
Csak a versenyképességet növelő külföldi beruházásokat fogja támogatni a cseh kormány

Bohuslav Sobotka szociáldemokrata miniszterelnök hétfőn Prágában, a külügyminisztérium gazdasági tanácsosainak értekezletén kijelentette: csak az... Teljes cikk

Gyakornoki helyet kapnak a Démásznál az Óbudai Egyetem hallgatói

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Közművek villamoshálózati elosztó társasága és az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán... Teljes cikk

Csődbe megy a Takata - mi lesz a miskolci gyárral?

A légzsákokat gyártó japán Takata hétfőn csődvédelmet kérhet Japánban és az Egyesült Államokban - értesült az AP hírügynökség.... Teljes cikk

Állj fel munka közben!

Ma már sokan az ülést tartják az új dohányzásnak. A mozgásszegény életmód és a többórás ülés veszélyeire egyre többször hívják fel a... Teljes cikk

Balog: biztos alapokon nyugvó, versenyképes felsőoktatás a cél

A felsőoktatásról tartott sajtótájékoztatón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elmondta, hogy biztos alapokon nyugvó, állami és... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár