Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 3 éve

A duális képzésben résztvevő hallgatónak díjazás is jár

Csaknem nyolcszáz hallgató kezdheti felsőoktatási tanulmányait duális képzésben 2015 szeptemberétől - mondta el Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár december 16-án Budapesten. Eddig 17 felsőoktatási intézmény jelezte, hogy indítana duális képzést, és több mint kétszáz vállalattal kötöttek megállapodást.

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Palkovics László elmondta: az első duális képzések 2008-ban indultak a Kecskeméti főiskolán, és a tapasztalatok nagyon biztatóak voltak. A képzések határozottan sikereseknek bizonyultak, hiszen csaknem nulla volt a lemorzsolódók aránya, és a hallgatók motivációja, valamint eredményessége is magas volt. Az ez évi törvénymódosítás lehetővé tette a duális képzést, amely egy új képzéstípusként a 2015/2016-os tanévben indul majd először.

Az államtitkár kiemelte: az eddigi számadatok nagyon biztatóak. Eddig 17 felsőoktatási intézmény - köztük nyolc egyetem és kilenc főiskola - jelezte, hogy indítana duális képzést, és eddig több mint kétszáz vállalattal kötöttek együttműködést. Ennek eredményeként 772 hallgató kezdheti meg felsőoktatási tanulmányait 2015 szeptemberétől duális képzésben. A 17 intézményben agrár, gazdaságtudományi, informatikai és műszaki területen összesen 65 duális képzési szak indítási szándékát jelezték. Mind a meghirdetett hallgató helyek számában, mind az indítandó szakok tekintetében a műszaki terület emelkedik ki, ahol a duális képzésben résztvevők 60 százaléka tanulhat majd. A legnépszerűbb képzés a gépészmérnök, melyet nyolc intézményben is indítanának duális képzésben.

A nagyobb megterhelés hamar megtérül

Palkovics László arról is beszélt, hogy a duális hallgató képzési ideje 48 hét lesz tanévenként, melyből körülbelül ugyanannyi időt tölt a vállalatnál - 22 hetet -, amennyit a felsőoktatási intézményben is. A szorgalmi időszakot a nappali munkarendű hallgatóval együtt végzi az egyetemen vagy főiskolán szeptember-november és február-április hónapokban, míg a vizsgaidőszak és a téli/nyári szünet alatt részt vesz a vállalati oktatásban és gyakorlaton. Az államtitkár hozzátette: nem az egyetemi tanulmányait csökkentették a hallgatónak, hanem azok mellé helyezték a vállalati képzést, így a duális képzésben résztvevőknek jóval nagyobb megterheltséggel és munkával telik majd a képzésük, ám ez hamar vissza is térül.

A duális képzésben résztvevő hallgatónak díjazás is jár

Kiemelte: a vállalat a hallgatóval hallgatói munkaszerződést köt. Ennek alapján a vállalat a képzés teljes idejére köteles díjazásban részesíteni a hallgatót, amelynek mértéke havonta legalább a minimálbér 60 százalékát kell elérnie. Kérdésre hozzátette: a szerződésben a hallgató és a munkáltató is vállalja, hogy a képzést végig viszi, és abban is megállapodnak, hogy mi történik akkor, ha a hallgató nem teljesíti a megszabott feltételeket. Bár a hallgató kiléphet a duális képzésből, és visszatérhet a "normál" alapképzésbe, a hazai és a külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy erre kevés a példa, és minimális a hallgató lemorzsolódás - jegyezte meg Palkovics László. Kérdésre válaszolva hozzáfűzte: a képzés befejezése után nincs kötelezve a vállalat arra, hogy a hallgatót foglalkoztassa, és a hallgatónak sem kell az adott cégnél elhelyezkednie.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy az alapszak akkreditációja nem változik a duális képzésben, és a hallgató diplomája megegyezik majd az alapszakos diplomával, amelybe külön betét kerül arról, hogy duális képzésben végzett.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: rendkívül fontos folyamat indul el a magyar felsőoktatásban. Bízik abban, hogy a duális képzés sikeres lesz, és a jövőben bővülni fog a képzés, valamint a képzéshez kapcsolódó vállalati kör.

Hogyan lehet majd jelentkezni a duális képzésekre?

A duális képzési formájú szakokra a 2015-ös felvételi eljárásban lehet majd jelentkezni, amely két szakaszból áll majd: az állami, általános felvételi eljárásból és egy vállalati felvételiből. A felvételi tájékoztatóban lábjegyzetben tüntetik majd fel, ha a meghirdetett szak duális formában is indul, és a vállalati partnereket is felsorolják.

Wéber Anikó
Edupress
Follow hrportal_hu on Twitter

Minden harmadik Skool lány biztosan technológiai területen szeretne tovább tanulni

Ha most kellene választaniuk, a Skool foglalkozáson legalább egyszer részt vett lányok 32 százaléka biztosan a tech területet választaná leendő karrierjének, további 60 százalék pedig elgondolkodna rajta egy, a Skool által idén ősszel készített átfogó felmérés alapján. A kérdésekre adott válaszokból az is kiderült, hogy a lányok igenis érdeklődnek a technológiai karrier iránt - több mint a fiatalok fele saját elhatározásból jelentkezett a programokra és nem a szülei vagy tanárai biztatására.tovább..

További cikkek
Minden harmadik Skool lány biztosan technológiai területen szeretne tovább tanulni

Ha most kellene választaniuk, a Skool foglalkozáson legalább egyszer részt vett lányok 32 százaléka biztosan a tech területet választaná leendő... Teljes cikk

Szexuális zaklatás elleni tanfolyamot vezetnek be az amerikai képviselőházban

Ennek értelmében a képviselőház valamennyi irodai dolgozójának kötelező lesz részt venniük a tanfolyamon. A politikusokra ugyanakkor nem vonatkozik... Teljes cikk

Újraindul a hazai pilótaképzés a következő tanévtől

Két évtized után újraindul a hazai pilótaképzés a 2018/2019-es tanévtől a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző... Teljes cikk

Nőtt az informatikai képzésekre felvettek száma

Az idei évben először nőtt ugrásszerűen az informatikai képzésekre jelentkezők és a felvettek száma a felsőoktatásban, a jövőben több olyan... Teljes cikk

Városi kertek és tricikli-kávézó - társadalmi startupok találkoznak Budapesten

A kelet-közép-európai régió huszonöt legígéretesebb társadalmi startupja versenyez jövő héten Budapesten. A megmérettetésre az SAP szoftvercég... Teljes cikk