Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 4 éve

A duális képzésben résztvevő hallgatónak díjazás is jár

Csaknem nyolcszáz hallgató kezdheti felsőoktatási tanulmányait duális képzésben 2015 szeptemberétől - mondta el Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár december 16-án Budapesten. Eddig 17 felsőoktatási intézmény jelezte, hogy indítana duális képzést, és több mint kétszáz vállalattal kötöttek megállapodást.

Palkovics László elmondta: az első duális képzések 2008-ban indultak a Kecskeméti főiskolán, és a tapasztalatok nagyon biztatóak voltak. A képzések határozottan sikereseknek bizonyultak, hiszen csaknem nulla volt a lemorzsolódók aránya, és a hallgatók motivációja, valamint eredményessége is magas volt. Az ez évi törvénymódosítás lehetővé tette a duális képzést, amely egy új képzéstípusként a 2015/2016-os tanévben indul majd először.

Az államtitkár kiemelte: az eddigi számadatok nagyon biztatóak. Eddig 17 felsőoktatási intézmény - köztük nyolc egyetem és kilenc főiskola - jelezte, hogy indítana duális képzést, és eddig több mint kétszáz vállalattal kötöttek együttműködést. Ennek eredményeként 772 hallgató kezdheti meg felsőoktatási tanulmányait 2015 szeptemberétől duális képzésben. A 17 intézményben agrár, gazdaságtudományi, informatikai és műszaki területen összesen 65 duális képzési szak indítási szándékát jelezték. Mind a meghirdetett hallgató helyek számában, mind az indítandó szakok tekintetében a műszaki terület emelkedik ki, ahol a duális képzésben résztvevők 60 százaléka tanulhat majd. A legnépszerűbb képzés a gépészmérnök, melyet nyolc intézményben is indítanának duális képzésben.

A nagyobb megterhelés hamar megtérül

Palkovics László arról is beszélt, hogy a duális hallgató képzési ideje 48 hét lesz tanévenként, melyből körülbelül ugyanannyi időt tölt a vállalatnál - 22 hetet -, amennyit a felsőoktatási intézményben is. A szorgalmi időszakot a nappali munkarendű hallgatóval együtt végzi az egyetemen vagy főiskolán szeptember-november és február-április hónapokban, míg a vizsgaidőszak és a téli/nyári szünet alatt részt vesz a vállalati oktatásban és gyakorlaton. Az államtitkár hozzátette: nem az egyetemi tanulmányait csökkentették a hallgatónak, hanem azok mellé helyezték a vállalati képzést, így a duális képzésben résztvevőknek jóval nagyobb megterheltséggel és munkával telik majd a képzésük, ám ez hamar vissza is térül.

A duális képzésben résztvevő hallgatónak díjazás is jár

Kiemelte: a vállalat a hallgatóval hallgatói munkaszerződést köt. Ennek alapján a vállalat a képzés teljes idejére köteles díjazásban részesíteni a hallgatót, amelynek mértéke havonta legalább a minimálbér 60 százalékát kell elérnie. Kérdésre hozzátette: a szerződésben a hallgató és a munkáltató is vállalja, hogy a képzést végig viszi, és abban is megállapodnak, hogy mi történik akkor, ha a hallgató nem teljesíti a megszabott feltételeket. Bár a hallgató kiléphet a duális képzésből, és visszatérhet a "normál" alapképzésbe, a hazai és a külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy erre kevés a példa, és minimális a hallgató lemorzsolódás - jegyezte meg Palkovics László. Kérdésre válaszolva hozzáfűzte: a képzés befejezése után nincs kötelezve a vállalat arra, hogy a hallgatót foglalkoztassa, és a hallgatónak sem kell az adott cégnél elhelyezkednie.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy az alapszak akkreditációja nem változik a duális képzésben, és a hallgató diplomája megegyezik majd az alapszakos diplomával, amelybe külön betét kerül arról, hogy duális képzésben végzett.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: rendkívül fontos folyamat indul el a magyar felsőoktatásban. Bízik abban, hogy a duális képzés sikeres lesz, és a jövőben bővülni fog a képzés, valamint a képzéshez kapcsolódó vállalati kör.

Hogyan lehet majd jelentkezni a duális képzésekre?

A duális képzési formájú szakokra a 2015-ös felvételi eljárásban lehet majd jelentkezni, amely két szakaszból áll majd: az állami, általános felvételi eljárásból és egy vállalati felvételiből. A felvételi tájékoztatóban lábjegyzetben tüntetik majd fel, ha a meghirdetett szak duális formában is indul, és a vállalati partnereket is felsorolják.

Wéber Anikó
Edupress
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nők vezetői székben: jó vezetői attitűd, a férfi-női arányok és a gazdasági kilátások

A felsővezetői optimizmus alapvető, de nőként nem könnyű - derült ki az Egyenlítő Alapítvány és a KPMG Női vezetők kerekasztal-beszélgetésén. Teljes cikk

Nem lesz különbség a munkavállalók között a Brexit után

A brit EU-tagság megszűnése után már nem lenne különösebb ok arra, hogy a brit kormány eltérő letelepedési és foglalkoztatási szabályokat... Teljes cikk

Legyen munkaviszony az otthonápolás - követelték a Parlamentben

Romániában is munkaviszonyként ismerik el az otthonápolást -hívta fel a figyelmet a hétfői parlamenti ülésen Tordai Bence a párt politikusa. A... Teljes cikk

A Gibraltáron dolgozó spanyolokat is érinti a Brexit

Spanyolország a lehető legkedvezőbb eredményeket szeretné elérni a Gibraltáron dolgozó spanyolok számára - mondta Josep Borrell spanyol... Teljes cikk

Magasabb béremelés jöhet az állami vállalatoknál

A már korábban beígért öt százaléknál magasabb béremelés jöhet az állami vállalatoknál, erről akár jövőre új megállapodást köthetnek a... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár