Megjelent: 11 éve

A gazdák és a kőművesek hozták össze - így áll a gazdaság

Nem változtatott a korábbi becslésén a KSH, az első negyedévben 0,9 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 0,3 százalékkal csökkent a hazai gazdaság teljesítménye.

A korábbinál jobb adatokat a mezőgazdaság tíz százalék feletti növekedése és az építőipar fellendülése hozta össze.

Bár az előző évhez képest 0,9 százalékkal esett vissza a GDP, 2012 utolsó negyedévéhez képest viszont 0,7 százalékkal nőtt. Ezek az adatok a korábbiakhoz képest lényegesen kedvezőbbek lettel.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleménye szerint az év első három hónapjában a mezőgazdaság hazai teljesítménye az előző évi alacsony bázist követően 12,3 százalékkal növekedett.

Kevesebb műszaki cikket vásároltunk

Az ipar hozzáadott értéke 3,2, ezen belül a feldolgozóipar 2,5 százalékkal csökkent. Főleg a számítógép, elektronikai és optikai termék gyártása területén volt a legnagyobb a visszaesés, melyet elsősorban a híradástechnikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése okozott.

Az elmúlt negyedévekhez hasonlóan jelentős termelésbővülés volt a járműgyártás terén, melynek hajtóereje kizárólag az exportértékesítés volt. Az építőipar teljesítménye 4,2 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek és az egyéb építmények építése egyaránt növekedett.

A szolgáltatóipar vegyes képet mutat

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 0,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A kereskedelmen belül a kiskereskedelem forgalma mérséklődött. Ugyanakkor a szálláshelyek forgalma és a vendéglátás növekedett. Ezeknek az ágazatoknak a hozzáadott értéke viszont összességében 1,1 százalékkal csökkentek

A szállítás, raktározás 0,4 százalékkal nőtt elsősorban bázishatás eredményeként. Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke lényegében stagnált.

Többet kockáztattunk, csökkent a biztosítások száma

A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 1,3 százalékkal csökkent. A vállalati és a lakossági hitelezésben ez a negyedév sem hozott áttörést, a bankok új hitelkihelyezése érdemben nem tudott emelkedni. A biztosítási tevékenység hozzáadott értékének visszaesését mind az élet-, mind a nem-életbiztosítási szerződések számának folytatódó csökkenése okozta.

A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység együttes hozzáadott értéke 4 százalékkal, a közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes teljesítménye 0,5 százalékkal csökkent. A művészet, szórakoztatás, egyéb szolgáltatás hozzáadott értéke 0,6 százalékkal nőtt.

Kevesebbet költöttünk

A GDP felhasználási oldalán a háztartások tényleges fogyasztása 2013 első negyedévében 1,2 százalékkal csökkent. A háztartások fogyasztása 0,6 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbi szinttől. A háztartások kevesebbet költöttek közlekedésre és egyéb szolgáltatásokra. Élelmiszerekre és a lakhatásra viszont annyit ment el, mint korábban. Szabadidőre és kulturális célokra viszont többet költöttek az emberek. A magyarok külföldi fogyasztása jobban csökkent, mint a külföldiek magyarországi fogyasztása.

A kormányzattól kapott természetbeni juttatások mértéke 3,6 százalékkal, míg a közösségi fogyasztás 2,6 százalékkal visszaesett. Ezen folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 1,4 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest.

Szinte minden területen visszaestek a beruházások

A bruttó állóeszköz-felhalmozás visszaesése – a korábbi negyedévihez hasonló ütemű – 5,6 százalékos volt. Az építési beruházások továbbra is jelentős mértékben elmaradtak az egy évvel korábbitól, miközben a gép- és berendezés-beruházások emelkedtek.

Az ágazatokat tekintve a feldolgozóipar beruházásai – több mint két és fél évnyi emelkedés után – jelentősen csökkentek. A nagy súlyt képviselő ipari alágak közül a bázishatás miatt a járműgyártásban és a gyógyszeriparban jelentősen visszaestek a beruházások. Az ingatlanügyletek ágakban meredek esés, míg a kereskedelem, a mezőgazdaság és a szállítás, raktározás nemzetgazdasági ágban kisebb mértékű visszaesés figyelhető meg. Jelentős növekedés mutatkozott a víz- és hulladékgazdálkodás és a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Itt az alkalmazottjaikat bejelentés nélkül foglalkoztatók listája

Az adóhatóság közzétette a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének nem megfelelő adózók listáját is. Teljes cikk

A támadófutball korszaka a modern játékban

Áttekintés a támadó és eredményes futball irányába mutató jelenlegi trendről a vezető klubokban és bajnokságokban, annak a különböző vonalú... Teljes cikk