Megjelent: 1 éve

A gazdasági szakértő szerint kétszámjegyű nemzetközi átlagkereset-növekedés jöhet 2022-ben

A legtöbb szakértő szerint legalább 10 százalékos bérnövekedés valószínűsíthető idén.

images

A DK gazdasági szakértője, Dávid Ferenc arról beszélt az a ATV Híradójában, hogy legalább 10 százalékos átlagkereset növekedés jöhet 2022-ben. 

Nemzetgazdasági szinten - és ebbe beleértem a költségvetési szférát nem csak az üzleti szférát, biztosan 10 százalék feletti nemzetközi átlagkereset növekedés lesz, de lehet, hogy 12, lehet, hogy 13, ezt most még megmondani szerintem nagyon nehéz. De mindenképpen kétszámjegyű nemzetközi átlagkereset növekedésre számolhatunk” - jelentette ki. 

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak azt nyilatkozta, hogy a bérfeszültség elkerülése végett a vállalatoknak ott is emelniük kell, ahol a munkavállalók a két minimálbér között vagy az átlagbér körül keresnek. A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke arról számolt be, hogy egy vállalat kivételével mindenhol kétszámjegyű, többnyire 12-18% közötti növekedéssel tudtak megegyezni, és a munkáltatók is érzik, hogy sokat vesztettek az értékükből a munkabérek. 

Az inflációt nagyjából egyformán tudjuk megbecsülni és egyformán tudjuk értékelni. Azt tudjuk mondani, valóban, az infláció jórészt elviszi a bérfejlesztéseket, de 12 és 18 százalék közötti mértéknél, azt gondolom, hogy mégiscsak tudunk előrelépni” - mondja László Zoltán. 

A Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint hatalmas a szórás, a munkáltatók 3 és 20 százalék közti sávban emelik a béreket. 

Én azt tudom kiindulási pontnak mondani, hogy a versenyszféra konzultációs fórumon, amelyen a minimálbér és a garantált bérminimum tárgyalásait folytattuk, ott a Pénzügyminisztérium 12,7 százalékos bérnövekedéssel számol” - tette hozzá. 

 

ATV

  • 2023.05.31Jövő Vezetője Díj - nevezés Keressük a Jövő vezetőit, segíts megtalálni őket! A közép- és felsővezetők elismerését célzó ‘Jövő vezetője’ díj idén is kiosztásra kerül. Nevezd a vezetődet! Részletek Jegyek
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek