Megjelent: 5 hónapja

A gazdasági szakértő szerint kétszámjegyű nemzetközi átlagkereset-növekedés jöhet 2022-ben

A legtöbb szakértő szerint legalább 10 százalékos bérnövekedés valószínűsíthető idén.

images

A DK gazdasági szakértője, Dávid Ferenc arról beszélt az a ATV Híradójában, hogy legalább 10 százalékos átlagkereset növekedés jöhet 2022-ben. 

Nemzetgazdasági szinten - és ebbe beleértem a költségvetési szférát nem csak az üzleti szférát, biztosan 10 százalék feletti nemzetközi átlagkereset növekedés lesz, de lehet, hogy 12, lehet, hogy 13, ezt most még megmondani szerintem nagyon nehéz. De mindenképpen kétszámjegyű nemzetközi átlagkereset növekedésre számolhatunk” - jelentette ki. 

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak azt nyilatkozta, hogy a bérfeszültség elkerülése végett a vállalatoknak ott is emelniük kell, ahol a munkavállalók a két minimálbér között vagy az átlagbér körül keresnek. A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke arról számolt be, hogy egy vállalat kivételével mindenhol kétszámjegyű, többnyire 12-18% közötti növekedéssel tudtak megegyezni, és a munkáltatók is érzik, hogy sokat vesztettek az értékükből a munkabérek. 

Az inflációt nagyjából egyformán tudjuk megbecsülni és egyformán tudjuk értékelni. Azt tudjuk mondani, valóban, az infláció jórészt elviszi a bérfejlesztéseket, de 12 és 18 százalék közötti mértéknél, azt gondolom, hogy mégiscsak tudunk előrelépni” - mondja László Zoltán. 

A Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint hatalmas a szórás, a munkáltatók 3 és 20 százalék közti sávban emelik a béreket. 

Én azt tudom kiindulási pontnak mondani, hogy a versenyszféra konzultációs fórumon, amelyen a minimálbér és a garantált bérminimum tárgyalásait folytattuk, ott a Pénzügyminisztérium 12,7 százalékos bérnövekedéssel számol” - tette hozzá. 

 

ATV

  • 2022.05.26Connect Konferencia Egy szakmai fórum azoknak, akik a vállalaton belül a belső kommunikáció és kultúra fejlesztésért felelnek. Tartalom, csatorna, kultúra és engagement témában mutatja be jó gyakorlataikat és tapasztalatait 45 HR, kommunikációs és marketing vezető. Részletek Jegyek
  • 2022.05.27Lean Fórum – Digitális Transzformáció Konferencia A program kialakítás alatt. A képzésre jelentkezés a jegyek menüpont alatt, vagy a következő telefonszámon: 06-1-201-1237 Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter