Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

A GE nyolcezernél is több munkahely megtartását vállalta

A General Electric (GE) Hungary Zrt. első körben csökkentett idejű foglalkoztatáshoz kért öt havi bérkiegészítést 7.784 főt érintően, 1 milliárd 234 millió forint összegben, és összesen 8.471 fő munkavállaló munkahelyének megtartását vállalta - közölte a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM).

A GE a "Munkahelyek megőrzéséért" elnevezésű központi munkaerő-piaci program támogatására ez év február 10-én nyújtott be programtervet közvetlenül a Foglalkoztatási és Szociális Hivatalhoz (FSZH).

A szakképzettséggel rendelkező, pályakezdő álláskeresők munkatapasztalat-szerzésének, és a létszámleépítések megelőzése érdekében a részmunkaidős foglalkoztatás támogatásáról szóló kormányrendelet megjelenését követően a cég a támogatási igényét a rendelet ismeretében pontosította, amely így 1 milliárd 91 millió forintra változott.
A GE programtervét a szakértői bizottság megtárgyalta, a kért támogatást pedig javasolta. Ezt a szociális és munkaügyi miniszter május 19-én jóváhagyta.

A munkahelymegőrző támogatás biztosítása a teljes Consumer and Industrial - kereskedelmi és ipari, vagyis gyártási tevékenységet - Üzletágat érintette (a fényforrásgyártás is ide tartozik). Az ide tartozó gyáregységek Nagykanizsán, Zalaegerszegen, Vácon, Ózdon, Hajdúböszörményben, Kisvárdán és Budapesten működnek.

A GE időközben tájékoztatta az FSZH-t arról, hogy megrendelés állományuk váratlan növekedése miatt az eredetileg kért 5 havi támogatást nem tudják igénybe venni. Ezért kérik a támogatási idő 3 hónapra történő csökkentését: így a 7.784 főt érintően támogatási összeg 654 millió forintra csökkent 8.471 munkavállaló megtartása mellett.

A Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ és a GE ezt követően idén június 26-án kötött hatósági szerződést, amely április 5. és október 4. közötti időszakra vonatkozik.

A GE részére ez év szeptember 1-jén benyújtott elszámolás alapján végül 184 millió forintot fizettek ki az április 5. és június 30. közötti időszakra. A júliusra, illetve a megelőző hónapokra szóló korrekciós összegként további 2,3 millió forint támogatás elszámolása történt meg, ennek átutalására november 3-án kerül sor.

A megítélt támogatásból ténylegesen 186,6 millió forintot fizettek ki, 467,6 millió forintot pedig nem használtak fel. A cég a munkahelymegőrző támogatásra megkötött hatósági szerződésben vállalt kötelezettségét teljesítette a szaktárca állásfoglalása szerint.

A GE vezetése már korábban felvette a kapcsolatot a kormány illetékes szerveivel. Az előzetes egyeztetéseket követően október 28-án, a munkavállalói képviselők és a dolgozók tájékoztatásával párhuzamosan a kormányzatot is tájékoztatták az átszervezési szándék bejelentéséről.

A vállalat folytatja a tárgyalást a szakszervezetekkel és az üzemi tanáccsal. Az illetékes kormányzati szervek (MeH, SZMM, NFGM) és a cég november első hetében - az elkövetkező egy évre vonatkozó - közös feladat - és ütemtervet állít össze. Ennek segítségével kívánnak felkészülni a tervezett átszervezés várható hatásainak komplex kezelésére - tartalmazza az SZMM összegzése.
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egészségügyi maszkot gyártó üzem nyílt Abaújszántón

Naponta 15 ezer egészségügyi maszkot gyárt majd az állami tulajdonban lévő Kézmű-ERFO-Főkefe-cégcsoport új abaújszántói gyáregysége. A... Teljes cikk

WhatsAppot használtak, kirúgták őket

A Wall Street-i vállalatok egyre erőteljesebben lépnek fel az olyan kommunikációs csatornákkal szemben, amelyeket nem tudnak ellenőrizni. Most két... Teljes cikk

Újabb légitársaság kényszerül óriási elbocsátásra

Munkahelyei csaknem negyedének - összesen 8500 pozíciónak - megszüntetését, valamint egyik regionális ágának felszámolását jelentette be a Cathay... Teljes cikk