Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

"A jelek arra utalnak, hogy pedagógus elbocsátások jöhetnek"

A közoktatásban dolgozók szakszervezetei azt szorgalmazzák, hogy az oktatási államtitkárság tartson valódi szakmai egyeztetéseket, mielőtt a kormány döntene a közoktatás átalakításáról. A szakszervezeti vezetők ezt szerdán közös sajtótájékoztatójukon jelentették be, az utóbbi napok oktatásüggyel kapcsolatos eseményeit értékelve, Budapesten.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke az érintett öt szakszervezet sztrájkelőkészítő bizottsága nevében tételesen ismertette és visszautasította azokat a bírálatokat, amelyeket a múlt vasárnapi pedagógustüntetés kapcsán Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár és Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő fogalmazott meg. Szerinte nem lehet szó politikai szándékról a tüntetés kapcsán, mert "nem a kormányt, hanem a kormány intézkedéseit kifogásolták a transzparensek" feliratai.

A PSZ elnöke a készülő közoktatási törvény kapcsán kérdésre válaszolva elmondta, hogy a szakszervezetek szeretnék tudni, kik lesznek az oktatási intézmények fenntartói, mit jelent az állami fenntartás és a pedagógusok állami alkalmazotti viszonya, továbbá hogyan tervezik alakítani a munkaterheket.

"A jelek arra utalnak, hogy további letanítandó órák, pedagóguselbocsátások, intézménybezárások és összevonások jöhetnek" - mondta. Hozzátette: az oktatási államtitkárságtól azt várják, hogy olyan szakmai anyagot, javaslatokat tegyen le a szakszervezetek elé, amelyek mindezeket a témákat tartalmazzák, hatásvizsgálatokkal, bekerülési költségekkel együtt. Ugyanakkor elismerte, hogy "nincs olyan megoldás, amely bizonyos áldozatot ne követelne".

Galló Istvánnéhoz hasonlóan Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke is azt hangsúlyozta, hogy a kormány által kezdeményezett, az oktatásról egy kérdést tartalmazó szociális konzultáció "más műfaj", nem helyettesítheti a valódi érdekegyeztetést a kormányoldal és a szakszervezetek között. Kiemelte, hogy a szakmai tárgyalásokat még az előtt meg kell tartani, hogy a kormány döntést hozna a közoktatás átalakításáról.

"Nem értik a Nemzeti Erőforrás Minisztériumában, hogy kezd elfogyni a szakszervezetek türelme, a pedagógusoknak elegük van (abból), hogy bizonytalanságban élnek, hogy nem tudják, mire számítsanak, és róluk akarnak dönteni, nélkülük" - fogalmazott Mendrey László. Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet (MKSZSZ) elnöke azt mondta, hogy alapjaiban alakítják át egy törvényt, ezért szerinte joggal aggódnak annak tartalma miatt.

Somogyi László, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének (OVSZ) elnöke az oktatási államtitkárság törvény-előkészítését egy olyan ház építéséhez hasonlította, amelyről csak az építkezés befejezése után akarnak egyeztetni a lakókkal. "Menet közben olyan hibás elképzelések nyernek teret, hogy ne csodálkozzanak, ha a leendő lakók tiltakoznak" - mondta.

Szerinte ha olyan elképzelések valósulnak meg, amelyek a pedagógusok helyzetét rontják, akkor azok az intézkedések a diákok, a leendő munkavállalók érdekét is drasztikusan rontják. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a szakszervezetek a pedagógusok érdekvédelme közben az egész társadalom érdekeit védik. Az ágazati sztrájkelőkészítő bizottság munkájában az említett négy szervezet mellett a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSZ) vesz részt.
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.03.302 Napos Agilis Képzés HR szakembereknek, élő videokonferenciás A képzés elsősorban toborzással, talent managementtel és képzéssel foglalkozó, agilis átalakulást segítő HR szakembereknek szól, akik szeretnék megérteni, mi az üzleti és IT területek elvárása az agilis transzformáció során. Bemutatjuk, hogyan tudnának hatékony támogatói és partnerei lenni az agilis átalakulásban részt vevő csapatoknak, és hogyan tudják megtalálni a szervezethez leginkább illő, megfelelő kompetenciákkal bíró agilis jelölteket. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Újabb sztrájk lesz a B. Braun Medical Kft. gyöngyösi gyárában

A sztrájkolók 8 százalékos béremelést kérnek a gyár minden munkavállalója számára. Teljes cikk

Orbán Viktor: a virágosok nőnapon kinyithatnak

A miniszterelnök rádióinterjúban árult el újabb részleteket a csütörtöki szigorítás részleteiről. Teljes cikk

Egyre több a beteg a BKV-nál, veszélyben lehet a metróközlekedés is

A Népszava szerint rohamosan nő a betegek száma a BKV dolgozói közt, és ez különösen a metró üzemigazgatóságán okozhat gondot. Teljes cikk