Megjelent: 9 éve

A kockázatelemzés emberéleteket is menthet

Az AAM Tanácsadó Zrt. a céges kockázatelemzés nélkülözhetetlenségéről adott ki sajtóközleményt, mely szerint kellő felkészüléssel részben elkerülhetőek, és csökkentehetőek a veszteségek.

A világban rendelkezésre állnak olyan jó gyakorlatok, amelyek segítenek felkészíteni egy-egy veszélyes anyagokkal, technológiával foglalkozó céget az esetleges katasztrófák bekövetkeztekor a követendő hatékony kárelhárításra - állítja az AAM Tanácsadó Zrt, amely maga is készített már fel veszélyes vegyi anyagokkal üzemelő multinacionális vállalatokat katasztrófahelyzetek szakszerű és szervezett kezelésére.

A közlemény szerint nem arról van szó, hogy minden vészhelyzet elhárítható: természeti csapások, környezeti katasztrófák, de még az emberi mulasztási tényezők sem zárhatóak ki száz százalékosan. A katasztrófa helyzetekre azonban egy veszélyes üzemet működtető vállalatnak kockázatelemzéssel és a katasztrófahelyzetre előre kidolgozott részletes szervezési forgatókönyvekkel kötelező készülnie.

Ezekkel a forgatókönyvekkel nem a törvényi kötelezettséget kell csupán letudni, hanem meg is kell győződni róla, hogy a valós életben is működő, reális és életszerűen használható előírásokból álló forgatókönyv álljon - elérhető helyen - rendelkezésre.

Így egy esetleges ipari katasztrófa bekövetkezésekor nem a kapkodás és a pánik uralkodik el, hanem a gyors és hatékony döntéshozatal segítségével csökkentik, hárítják el a károkat.

Ilyen esetekre előzetesen ki kell alakítani a megfelelő és minden vészhelyzetben is működőképes szervezési, irányítási és kommunikációs csatornákat. Ezen terveket célszerű megosztani, illetve egyeztetni a közelben található települések és vállalatok vezetőivel, hogy azok is integrálhassák a saját vészforgatókönyveikbe a szükséges teendőket.

Csak így biztosítható az, hogy a veszélyt előidéző cég nem magatehetetlen áldozata, hanem - szakmai és morális kötelességének megfelelően - irányítója legyen a veszteségek elkerülését jelentő munkának.

A Tanácsadó Zrt. szerint projekt- és válságmenedzsment szempontból sem elfogadható az a helyzet, ha egy ipari katasztrófát előidéző üzemet működtető cég nem maga áll a veszteségek minimalizálására irányuló szervezési munka élére, hiszen az adott cégnek kell a leghamarabb értesülnie a saját üzemében bekövetkező katasztrófáról. Ilyen helyzetekben az idő, illetve a gyors intézkedés emberéleteket is jelenthet - írja a sajtóközlemény.

A szakszervezetek szerint humán katasztrófa következhet be

Míg a katasztrófavédelem és a környezetvédelmi államtitkár az újabb gátszakadás miatt aggódik Kolontáron, a MAL Zrt. és a vegyipari szakszervezet a munkahelyeket, és több ezer ember megélhetését félti.

A több ezer munkahely miatt aggódó vegyipari szakszervezet elnöke Székely Tamás, kormánybiztos irányítása mellett az ajkai timföldgyár termelésének haladéktalan újraindítását követelte.

Hangsúlyozta, hogy a gyár végleges leállítása tízezer ember megélhetését veszélyeztetné. Hasonlóan foglalt állást a MAL ZRt. is, amelyet szorít az idő: a timföldgyártási technológia sajátosságai miatt ha egy-két napon belül nem indul el újra a termelés a gyárban, később már az is elképzelhető, hogy egyáltalán nem tudnak újra termelni.

Pad Ferenc, az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet elnöke, elmondta, hogy a MAL Zrt. által direkt módon foglalkoztatottak létszáma 1200, családokra kivetítve a munaklehetőség Ajka és kistérségében több tízezer embert érint. A dolgozók nagyon aggódnak, hogy újraindulhat-e a gyár - mondta az elnök.

Szólt arról, hogy az elmúlt másfél év is nagyon nehéz volt a dolgozóiknak: a recesszió miatt a tavalyi évben 40 százalékkal visszaesett az értékesítés, az idén két és fél hónapra leállt a termelés. Most kezdett normalizálódni a helyzet, visszatértek a három műszakos munkához - emlékeztetett Pad Ferenc.

Székely Jenő, a Bányaipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke elmondta, hogy aggódva várják a kormány jelentését a gyár újraindításáról, ha ugyanis nem engedik tovább működni, megszűnhet a bányászat Magyarországon.

Közben a helyszínen a rendőrség utakat zárt le a mentési és gátépítési munkálatok zavartalanságának biztosítása érdekében. A légügyi hatóság pedig már csütörtökön légtérzárat rendelt el a térség felett.

Az iszapömlés nem maradt nemzeti ügy: hétfő reggel érkezik Magyarországra az az öttagú európai szakértői csoport, amely segítséget nyújt a magyar hatóságoknak az iszapömlés nyomán keletkezett környezetkárosodás elleni küzdelemben. A szakértők Franciaországból, Belgiumból, Svédországból, Ausztriából, illetve Németországból érkeznek.

Demján Sándor összefogásra szólít fel

Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnöke felhívást intézett a magyarországi vállalkozókhoz a hétvégén. Levelében azt kéri, a gazdasági szféra prominensei fogjanak össze a vörösiszap károsultjainak érdekében.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az üzletember 10 millió forinttal járul hozzá a kormányzat által létrehozott magyar kármentő alaphoz.

MTI


  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter