Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

A kormány nem kárhoztatja a Jabilt az elbocsátásért

Az autóipari beszállító Jabil Circuit Magyarország Kft. 2013. október 15-én 780 főre vonatkozó leépítési szándékbejelentést nyújtott be a megyei munkaügyi központnak, a tiszaújvárosi telephelyre. November 7-én ezt a számot 673 főre módosították.

A cég 2010 óta különböző beruházásokhoz mintegy 1,2 milliárd forint támogatást kapott uniós forrásból, ezekért cserébe - a beruházások megvalósításán túl - foglalkoztatással kapcsolatos vállalásokat is tett, amelyeket eddig be is tartott - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A Jabil Tiszaújvárosban gyártási tevékenységet, Szombathelyen és Pécsen szerviz és logisztikai szolgáltatást végez. A cég 2010 óta a tiszaújvárosi telephelyének létszámát több mint 1500 fővel növelte, pécsi és szombathelyi telephelyét pedig létrehozta, illetve nagymértékben bővítette.

Tiszaújvárosban 380 millió forint támogatást nyert a Jabil gyártókapacitás-bővítő komplex beruházásra. A szerződést 2010-ben kötötték, ebben 160 új munkahely létrehozását és 2 évig történő megtartását vállalták, vagyis a szerződésben vállalt foglalkoztatási feltételeket teljesítették.

Pécsen, a telephely kialakítására 212 millió forintot kapott a társaság. Ennek a szerződését tavaly szeptemberben kötötték, 400 új munkahely létrehozását és 5 évig a megtartását vállalták. A létszámot – jellemzően az akkor megszűnt Elcoteq dolgozóinak átvételével – feltöltötték és azóta is tartják. A pécsi telephely technológiai fejlesztésére 51 millió forintot nyert a cég, itt foglalkoztatási vállalás nem volt. A szombathelyi telephely technológiai fejlesztésére 571 millió forintot nyert a Jabil, a szerződést az idén augusztusban kötötték. Létszámtartást vállaltak a telephely állományi létszámára, 1056 főre, ezt tartják – írta az NGM.

Szijjártó: Nem rúgta fel a stratégiai partnerséget a Jabil Circuit

Nem jelenti a stratégiai partnerség felrúgását, ha van egy olyan nemzetközi piaci fejlemény, ami nem befolyásolható sem a Jabil Circuit magyarországi cége, sem a magyar kormány által - jelentette ki a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az MTI-nek kedden telefonon adott nyilatkozatában. Az elbocsátás oka a Jabilnál a megrendelések számának csökkenése.

Szijjártó Péter leszögezte: a stratégiai együttműködési megállapodásban rögzítetteket a Jabil Circuit eddig betartotta. Információk szerint nemzetközi piaci fejlemény vezetett oda, hogy a Jabil Circuit ilyen döntést volt kénytelen hozni. A cég szolgáltatásai, termékei iránti kereslet csökkenése kívül áll a társaság magyarországi vállalatán vagy a magyar gazdaságpolitikán - fogalmazott az államtitkár.

A stratégiai partnerségi megállapodásban rögzítették, hogy a vállalat a piaci körülmények, a vevői igények ismeretében törekszik a magyarországi gyártókapacitás bővítésére, a Jabil Circuit ennek eddig eleget is tett - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter kiemelte: a munkaerő-piaci helyzet szempontjából jó hír, hogy az elmúlt napokban 1300 új munkahelyet létrehozó beruházásokat jelentettek be az észak-magyarországi régióban. Pénteken jelentették be a Takata japán autóipari beszállító cég új zöldmezős beruházását Miskolcon, ami ezer új munkahelyet jelent, kedden pedig a német Bosch jelentett be egy olyan fejlesztést, ami 320 új munkahelyet teremt.

Az államtitkár úgy fogalmazott: mindent megtesznek annak érdekében, hogy az új munkahelyek létrejötte ellensúlyozza azoknak a családoknak a nehéz helyzetét, akiket a Jabil Circuit által bejelentett leépítés érint.

„Nagy a baj”

Gúr Nándor, a szocialista párt alelnöke keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, nagy bajról árulkodik, hogy a stratégiai megállapodás után alig több mint fél évvel a cég majdnem hétszáz ember elbocsátásáról döntött. Az MSZP-s politikus azt mondta: a stratégiai megállapodások lényege az lenne, hogy dinamizálják a gazdaságot és új munkahelyeket eredményezzenek.

Közölte: a szocialisták ennek érdekében kiszámíthatóbb gazdaságpolitikát folytatnának, csökkentenék a munkára rakódó járulékterheket és megszüntetnék az egykulcsos adórendszert.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Biztonságban a Villeroy Dolgozói Hódmezővásárhelyen

Napok óta a hódmezővásárhelyi önkormányzat egyik határozata kelt riadalmat a városban, mely szerint a Villeroy & Boch-nak (és a többi vállalatnak a... Teljes cikk

Több mint 100 informatikai szakembert vesz fel a Nokia Magyarországon

Új, digitális telekommunikációs hálózatok fejlesztésével foglalkozó IT Kompetencia Központ létrehozását jelentette be a Nokia Budapesten. A... Teljes cikk

A Tesla Berlinben építi meg első európai gyárát

Berlin mellett építi fel első európai üzemét a Tesla - jelentette be Elon Musk, az elektromos autókat gyártó amerikai társaság vezetője a német... Teljes cikk