Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

A kormány nem kárhoztatja a Jabilt az elbocsátásért

Az elmúlt három évben 1,2 milliárd forintos uniós támogatást kapott és a kormány stratégiai partnere lett a Jabil Circuit vállalat, amely a kormány szerint nem rúgta fel foglalkoztatási vállalásait azzal, hogy Tiszaújvárosban elbocsát 673 embert, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az autóipari beszállító Jabil Circuit Magyarország Kft. 2013. október 15-én 780 főre vonatkozó leépítési szándékbejelentést nyújtott be a megyei munkaügyi központnak, a tiszaújvárosi telephelyre. November 7-én ezt a számot 673 főre módosították.

A cég 2010 óta különböző beruházásokhoz mintegy 1,2 milliárd forint támogatást kapott uniós forrásból, ezekért cserébe - a beruházások megvalósításán túl - foglalkoztatással kapcsolatos vállalásokat is tett, amelyeket eddig be is tartott - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A Jabil Tiszaújvárosban gyártási tevékenységet, Szombathelyen és Pécsen szerviz és logisztikai szolgáltatást végez. A cég 2010 óta a tiszaújvárosi telephelyének létszámát több mint 1500 fővel növelte, pécsi és szombathelyi telephelyét pedig létrehozta, illetve nagymértékben bővítette.

Tiszaújvárosban 380 millió forint támogatást nyert a Jabil gyártókapacitás-bővítő komplex beruházásra. A szerződést 2010-ben kötötték, ebben 160 új munkahely létrehozását és 2 évig történő megtartását vállalták, vagyis a szerződésben vállalt foglalkoztatási feltételeket teljesítették.

Pécsen, a telephely kialakítására 212 millió forintot kapott a társaság. Ennek a szerződését tavaly szeptemberben kötötték, 400 új munkahely létrehozását és 5 évig a megtartását vállalták. A létszámot – jellemzően az akkor megszűnt Elcoteq dolgozóinak átvételével – feltöltötték és azóta is tartják. A pécsi telephely technológiai fejlesztésére 51 millió forintot nyert a cég, itt foglalkoztatási vállalás nem volt. A szombathelyi telephely technológiai fejlesztésére 571 millió forintot nyert a Jabil, a szerződést az idén augusztusban kötötték. Létszámtartást vállaltak a telephely állományi létszámára, 1056 főre, ezt tartják – írta az NGM.

Szijjártó: Nem rúgta fel a stratégiai partnerséget a Jabil Circuit

Nem jelenti a stratégiai partnerség felrúgását, ha van egy olyan nemzetközi piaci fejlemény, ami nem befolyásolható sem a Jabil Circuit magyarországi cége, sem a magyar kormány által - jelentette ki a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az MTI-nek kedden telefonon adott nyilatkozatában. Az elbocsátás oka a Jabilnál a megrendelések számának csökkenése.

Szijjártó Péter leszögezte: a stratégiai együttműködési megállapodásban rögzítetteket a Jabil Circuit eddig betartotta. Információk szerint nemzetközi piaci fejlemény vezetett oda, hogy a Jabil Circuit ilyen döntést volt kénytelen hozni. A cég szolgáltatásai, termékei iránti kereslet csökkenése kívül áll a társaság magyarországi vállalatán vagy a magyar gazdaságpolitikán - fogalmazott az államtitkár.

A stratégiai partnerségi megállapodásban rögzítették, hogy a vállalat a piaci körülmények, a vevői igények ismeretében törekszik a magyarországi gyártókapacitás bővítésére, a Jabil Circuit ennek eddig eleget is tett - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter kiemelte: a munkaerő-piaci helyzet szempontjából jó hír, hogy az elmúlt napokban 1300 új munkahelyet létrehozó beruházásokat jelentettek be az észak-magyarországi régióban. Pénteken jelentették be a Takata japán autóipari beszállító cég új zöldmezős beruházását Miskolcon, ami ezer új munkahelyet jelent, kedden pedig a német Bosch jelentett be egy olyan fejlesztést, ami 320 új munkahelyet teremt.

Az államtitkár úgy fogalmazott: mindent megtesznek annak érdekében, hogy az új munkahelyek létrejötte ellensúlyozza azoknak a családoknak a nehéz helyzetét, akiket a Jabil Circuit által bejelentett leépítés érint.

„Nagy a baj”

Gúr Nándor, a szocialista párt alelnöke keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, nagy bajról árulkodik, hogy a stratégiai megállapodás után alig több mint fél évvel a cég majdnem hétszáz ember elbocsátásáról döntött. Az MSZP-s politikus azt mondta: a stratégiai megállapodások lényege az lenne, hogy dinamizálják a gazdaságot és új munkahelyeket eredményezzenek.

Közölte: a szocialisták ennek érdekében kiszámíthatóbb gazdaságpolitikát folytatnának, csökkentenék a munkára rakódó járulékterheket és megszüntetnék az egykulcsos adórendszert.
  • 2023.01.12Zoom Nyílt Nap - Fenntarthatósági Alapismeretek Képzés Zoom tájékoztató a 2023. február 03-án induló Fenntarthatósági Alapismeretek Képzésről. A csatlakozáshoz szükséges Zoom-linket regisztrációt követően küldjük. Reigsztráció emailben a [email protected] címen. (Hornyai Marietta client partner). Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Négynapos bankszünnap lesz az Ersténél december elején

Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át, 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra között, mivel változások lesznek a... Teljes cikk

Még nagyobb lesz a BMW történelmi beruházása Debrecenben

A BMW akkumulátor-összeszerelő üzemet is létrehoz épülő debreceni gyárában, a projekt összértéke így eléri a 800 milliárd forintot, és ezzel... Teljes cikk

Kemény ultimátumot adott Elon Musk a Twitter alkalmazottainak

Új vezetőt keres a Twitter élére Elon Musk, miután az elmúlt két hétben kirúgta a cég felsővezetőit, visszahívta az alkalmazottakat a home... Teljes cikk