Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

A kormány nem kárhoztatja a Jabilt az elbocsátásért

Az autóipari beszállító Jabil Circuit Magyarország Kft. 2013. október 15-én 780 főre vonatkozó leépítési szándékbejelentést nyújtott be a megyei munkaügyi központnak, a tiszaújvárosi telephelyre. November 7-én ezt a számot 673 főre módosították.

A cég 2010 óta különböző beruházásokhoz mintegy 1,2 milliárd forint támogatást kapott uniós forrásból, ezekért cserébe - a beruházások megvalósításán túl - foglalkoztatással kapcsolatos vállalásokat is tett, amelyeket eddig be is tartott - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A Jabil Tiszaújvárosban gyártási tevékenységet, Szombathelyen és Pécsen szerviz és logisztikai szolgáltatást végez. A cég 2010 óta a tiszaújvárosi telephelyének létszámát több mint 1500 fővel növelte, pécsi és szombathelyi telephelyét pedig létrehozta, illetve nagymértékben bővítette.

Tiszaújvárosban 380 millió forint támogatást nyert a Jabil gyártókapacitás-bővítő komplex beruházásra. A szerződést 2010-ben kötötték, ebben 160 új munkahely létrehozását és 2 évig történő megtartását vállalták, vagyis a szerződésben vállalt foglalkoztatási feltételeket teljesítették.

Pécsen, a telephely kialakítására 212 millió forintot kapott a társaság. Ennek a szerződését tavaly szeptemberben kötötték, 400 új munkahely létrehozását és 5 évig a megtartását vállalták. A létszámot – jellemzően az akkor megszűnt Elcoteq dolgozóinak átvételével – feltöltötték és azóta is tartják. A pécsi telephely technológiai fejlesztésére 51 millió forintot nyert a cég, itt foglalkoztatási vállalás nem volt. A szombathelyi telephely technológiai fejlesztésére 571 millió forintot nyert a Jabil, a szerződést az idén augusztusban kötötték. Létszámtartást vállaltak a telephely állományi létszámára, 1056 főre, ezt tartják – írta az NGM.

Szijjártó: Nem rúgta fel a stratégiai partnerséget a Jabil Circuit

Nem jelenti a stratégiai partnerség felrúgását, ha van egy olyan nemzetközi piaci fejlemény, ami nem befolyásolható sem a Jabil Circuit magyarországi cége, sem a magyar kormány által - jelentette ki a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az MTI-nek kedden telefonon adott nyilatkozatában. Az elbocsátás oka a Jabilnál a megrendelések számának csökkenése.

Szijjártó Péter leszögezte: a stratégiai együttműködési megállapodásban rögzítetteket a Jabil Circuit eddig betartotta. Információk szerint nemzetközi piaci fejlemény vezetett oda, hogy a Jabil Circuit ilyen döntést volt kénytelen hozni. A cég szolgáltatásai, termékei iránti kereslet csökkenése kívül áll a társaság magyarországi vállalatán vagy a magyar gazdaságpolitikán - fogalmazott az államtitkár.

A stratégiai partnerségi megállapodásban rögzítették, hogy a vállalat a piaci körülmények, a vevői igények ismeretében törekszik a magyarországi gyártókapacitás bővítésére, a Jabil Circuit ennek eddig eleget is tett - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter kiemelte: a munkaerő-piaci helyzet szempontjából jó hír, hogy az elmúlt napokban 1300 új munkahelyet létrehozó beruházásokat jelentettek be az észak-magyarországi régióban. Pénteken jelentették be a Takata japán autóipari beszállító cég új zöldmezős beruházását Miskolcon, ami ezer új munkahelyet jelent, kedden pedig a német Bosch jelentett be egy olyan fejlesztést, ami 320 új munkahelyet teremt.

Az államtitkár úgy fogalmazott: mindent megtesznek annak érdekében, hogy az új munkahelyek létrejötte ellensúlyozza azoknak a családoknak a nehéz helyzetét, akiket a Jabil Circuit által bejelentett leépítés érint.

„Nagy a baj”

Gúr Nándor, a szocialista párt alelnöke keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, nagy bajról árulkodik, hogy a stratégiai megállapodás után alig több mint fél évvel a cég majdnem hétszáz ember elbocsátásáról döntött. Az MSZP-s politikus azt mondta: a stratégiai megállapodások lényege az lenne, hogy dinamizálják a gazdaságot és új munkahelyeket eredményezzenek.

Közölte: a szocialisták ennek érdekében kiszámíthatóbb gazdaságpolitikát folytatnának, csökkentenék a munkára rakódó járulékterheket és megszüntetnék az egykulcsos adórendszert.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A Cirque du Soleil 3500 embert bocsátott el, és csődvédelmet kért

Közel egymilliárd dollárra rúg a világhírű Cirque du Soleil adóssága. A társulat 3500 embert bocsátott el, és csődvédelmet kért. Teljes cikk

Közel 300 millió forint versenyképesség-növelő támogatást kapott a Transintertop

Nyolcszáz milliós környei beruházásához nyert 282 millió forint versenyképesség-növelő támogatást a magyar árufuvarozási piac 10. legnagyobb... Teljes cikk

Ötven munkahelyet teremt Debrecenben a Sensirion

Debrecenben építi föl közép- és kelet-európai gyártóüzemét a svájci központú Sensirion - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium... Teljes cikk