Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 1 éve

A külföldön dolgozók alig fele támogatja az itthoniakat

Csaknem 400 ezer magyar él vagy élt külföldön a 2000-es évek óta. Az első három célország között Ausztria, Németország és az Egyesült Királyság van. A kint élők 40 százaléka támogatta az itthoni rokonokat, akik viszont tanulni mentek ki, azok 50 százalékát viszont itthonról finanszírozták.

Egyes európai statisztikák 416 ezerre, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) pedig már 637 ezerre becsüli a világ országaiban élő Magyarországon születettek számát -írja a Világgazdaság. Ezektől a számoktól lényegesen eltérnek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai - amelyek egymástól is különböznek. A hazai társadalombiztosító - az önbevallások alapján - a külföldön biztosított magyarok számát 120 ezer főben adta meg 2017 év elején - derül ki a mikrocenzus most nyilvánosságra hozott adataiból.

A 2016-os „kis népszámlálás” szerint a magyarországi háztartásokban élőknek 265 ezer családtagja élt külföldön, ám a 2011-es népszámláláskor még 52 ezerrel kevesebb más országban élő családtagot jelöltek meg. Az adatokból kiderült, hogy a Magyarországon élők 4 százalékának van közeli migrációs tapasztalata - ez azt mutatja, hogy 378 ezren éltek külföldön a 2000-es évek óta. Ugyanakkor a 16-29 éves korcsoportban jóval magasabb, hatszoros a külföldi országban egy évnél több időt eltöltők aránya (24 százalék). Míg a népességben 22 százalékos a felsőfokúak aránya, a külföldön élők 30, a visszavándorlók 41 százalékának van felsőfokú végzettsége.

Világgazdaság
Follow hrportal_hu on Twitter