Megjelent: 9 éve

"A Magyar Munka Terv a munkavállalók jogait szűkíti"

Munkavállaló-ellenes a Magyar Munka Terv, annak több pontja is csorbítja, szűkíti a dolgozók érdekeit - mondta Gúr Nándor (MSZP), az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke miskolci sajtótájékoztatóján, csütörtökön.

A politikus úgy fogalmazott: a Munka törvénykönyvének megváltoztatása, a Magyar Munka Terv életbeléptetése újabb megszorításokkal jár a munkavállalók számára, akik így még inkább kiszolgáltatottabbá válnak. Mint mondta: a törvénykönyv lényege a rugalmasság és a biztonság volt, ennek előnyeit a munkaadó és a munkavállaló egyformán élvezhette. A mostani, tervezett változtatások viszont a munkaadóknak kedveznek, a dolgozóknak nem - szögezte le.

A szocialista politikus a túlóra díjazásának, a kártérítés díjtételének megváltoztatását, a próbaidő megnövelését hozta fel, megemlítve a kollektív szerződések tervezett megváltoztatását is, amely kifejezetten a dolgozók hátrányára történne. Mindez azonban nem azt jelenti, hogy ezzel a munkaadókat segítené a kormány, hiszen szorongatja a vállalkozásokat is - szögezte le Gúr Nándor, aki szerint ilyen szorongatás az, hogy kötelezik a munkaadót az új adópolitika okozta munkabérkiesés kompenzációjára.

Elmondta: a munkavállalók és a munkaadók helyzetét a járulékterhek mérséklése, valamint a progresszív személyi jövedelem adó javítaná, miként az is, ha a munkanélkülieknek napi 8 órás munkát adó közfoglalkoztatást biztosítana a kormányzat. Cél az is, hogy minden családban legyen legalább egy ember, aki napi 8 órát tud dolgozni. Ekkor tudatosulhat mindenkiben az, hogy van dolga a világban, s az embereknek nemcsak jogai, kötelességei is vannak - fűzte hozzá.

MTI/Népszava

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter