kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

A munkahelyteremtés és a vállalkozások támogatása a prioritás

A kormány gazdaságfejlesztési politikájában kiemelt helyen szerepel a vállalkozások támogatása, a munkahelyteremtés - hangsúlyozta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára kedden Budapesten, az IPOSZ programalkotó, tisztújító közgyűlésén.

images

Hozzátette: a munkahelyeket döntően a kis- és középvállalkozások teremtik, ezért nekik ad lehetőséget a kormány gazdaságpolitikájában. V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a vidékfejlesztésben az iparosoknak is helyük van, arra biztatta a szövetség tagjait, vegyenek részt a vidékfejlesztési stratégia társadalmi vitájában, tegyenek javaslatokat.

Az NGM államtitkár kiemelte: a kormány már eddig is több intézkedést tett a vállalkozások helyzetének javítására, példaként említette, a kkv-törvényben megtiltották az állami szereplők érdekeltségét a bírságolásban, továbbá 500 milliárd forintos adminisztrációs csökkentő csomagot hirdettek meg, első körben 100 milliárd, második lépésben 400 milliárd forintos adminisztrációs terhet csökkentő intézkedéseket léptetnek életbe.

Szatmáry Kristóf kiemelte, hogy a vállalkozókat helyezték előtérbe az európai uniós fejlesztési források átstrukturálásakor is, illetve a pályázati rendszer egyszerűbbé tételekor. Az NGM államtitkár hangsúlyozta: a kormány és a kkv-szektor érdekei közösek az ország újjáépítésében.

V. Németh Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a vidékfejlesztési programban megjelentek az élelmiszer-feldolgozást, illetve a turizmust támogató pályázatok, amelyeken a vidéki iparosok is indulhatnak. Hozzászólásaikban a vállalkozók szóvá tették, hogy szerintük továbbra is nehezen jutnak hozzá a fejlesztési forrásokhoz a családi- és mikro vállalkozások. Kifogásolták azt is, hogy az ellenőrzésekkor a hatóságok továbbra is a legálisan, szabályosan működő vállalkozásokat ellenőrzik, és nem foglalkoznak az illegálisan tevékenykedő cégekkel. Továbbra is élő problémának nevezték a körbetartozást, és azt, hogy olyan vállalkozások tudnak új céget alapítani és ennek égisze alatt tevékenykedni, amelyek nem tartják be a jogszabályokat, tartozásokat hagynak maguk után.

Kurucz Zsigmond, az IPOSZ tiszteletbeli örökös elnöke a közgyűlésen elmondta, szükség van a szövetség megújítására, de az alapértékeket, köztük a családi-, mikro-, és kisvállalkozások felemelkedésének segítését szem előtt kell tartani. Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az elmúlt négy évben a kisiparosok, főleg az építőiparban dolgozók helyzete lehangoló volt, visszaesett a kereslet, növekedtek a rezsiköltségek.

A következő évek programjával kapcsolatban az IPOSZ elnöke kiemelte, a már kialakult szolgáltató ipartestületek a gazdasági térségek, a helyi piacok fejlesztésének elősegítéséért fognak dolgozni. Szűcs György elmondta, hogy szakképzési koordinátorok alkalmaznak a megyékben, indulnak a jogpont hálózat további működtetésére kiírt uniós pályázaton az észak-alföldi régióban összegyűjtött tapasztalataikra építve. Javasolják továbbá, hogy az iparosokat, mestereket támogassa az állam az ipari tanulók képzéséhez szükséges eszközök beszerzésében.

Szeretnék elérni azt is, hogy a duális képzés során a frissen végzett ipari tanulók számára induljon egy éves gyakornoki program, mert ez is hozzájárulna a munkahelyek megőrzéséhez. Az IPOSZ elnöke rámutatott arra is, hogy a határ menti területeken működő iparosok exportja számottevő, az árualapok és más külpiacok feltérképezésében a szövetség részt kíván venni. A Kárpát-medencei Gazdasági Térség kialakításában is aktív szerepet vállalnak - tette hozzá Szűcs György.


  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Potápi Árpád János: a vállalkozói mentorprogram gazdaságerősítő és közösségépítő

A Felvidéki Mentorprogram feladata, hogy fejlessze a vállalkozók kapcsolati és tapasztalati tőkéjét. Teljes cikk

Felmérés: a termékenységi kezelés és a családtervezés fontosabb pénzügyi cél a férfiaknak, mint a nőknek

A 25-34 évesek körében az Egyesült Államokban a férfiak 84%-a tervezi anyagilag a családalapítást. Teljes cikk

Feladja a leckét a vállalatoknak a CSRD

Bár a cégek többsége (63%-a) bizakodó azzal kapcsolatban, hogy felkészült lesz az EU kötelező vállalati fenntarthatósági jelentéstételről... Teljes cikk