A pénzügy veszélyesebb, mint a bányászat"/>
Megjelent: 8 éve

A pénzügy veszélyesebb, mint a bányászat

Tavaly kevesebben rokkantak bele a munkába. A munkaügyi és munkavédelmi felügyelet adatai szerint évről évre csökken a munkabalesetek és a halálozások száma is.

A tavalyi év harmadik negyedévéig 12 122 munkahelyi balesetet jelentettek az Országos Munkaügyi Munkavédelmi Felügyeletnek (amely 2012. január elsejétől már a Nemzeti Munkaügyi Hivatal égisze alatt működik tovább). Ez a szám az elmúlt öt év adatait összehasonlítva a legalacsonyabb, 2008. azonos időszakában például 15 ezernél is több ember sérült meg a munkája miatt. A halállal végződő munkabalesetek száma is csökkent 2007 óta. Tavaly 59 ember vesztette életét, az azt megelőző évben viszont 81-en.

Majdnem kétszer annyi férfit (7890 főt) ért baleset, mint nőt. A keresőképtelenség időtartama 2930 esetben meghaladta az egy hetet, csaknem 2000 munkás pedig két hétig betegeskedett. Több mint 2000 baleset következményeként egy hónapnál is hosszabb volt a lábadozás, három hónapon túl azonban csak 377 esetben volt táppénzen a dolgozó. Fél évnél tovább 55-en nem tudtak visszamenni dolgozni.

Csonkulásos baleset 137 történt, ebből 22 volt súlyos. A leggyakrabban a 35-44 év közöttiek sérültek meg, több mint 3200 baleset volt e korosztályban. A 25-34 évesek sem sokkal maradtak el tőlük, 3000-en sérültek meg közülük. A 45-54 közötti dolgozók közül 2700-an szenvedtek balesetet.

A legtöbb baleset a gépiparban történt, 2365 ember sérült meg ebben az ágazatban. Nem sokkal marad el tőle a feldolgozóipar, ott 2063-an, a szállítás, raktározás és telekommunikáció szektorban pedig közel 1500 dolgozót ért szerencsétlenség.

Az egyébként veszélyesnek gondolt bányászatban 7 munkabaleset volt, ezek közül egy sem volt súlyos. (Bár már elég kevesen dolgoznak a bámnyászatban.) A nyomozás, biztonsági tevékenységben alkalmazottak közül érdekes módon kevesebben sérültek meg, mint a pénzügyi ágazatban (94 és 97 fő). A leghalálosabb szektor az építőipar volt, 15 áldozatot szedett a munka.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk