Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

A számlakivonatból kiderül: siralmas évet zártak a nyugdíjpénztárak

A napokban minden nyugdíjpénztári tag megkapja előző évi számlakivonatát, a magán- és az önkéntes kasszáknak ugyanis évente egyszer, június 30-ig tájékoztatniuk kell tagjaikat az előző évi befizetésekről és addigi megtakarításuk előző év végi piaci értékéről.

Az adóhatóság is leveleket postáz a napokban, azokat értesíti, akiknek köztartozásuk volt, ezért nem utalta át a nekik járó önkéntes nyugdíjpénztári és/vagy nyugdíj-előtakarékossági kedvezményt.

A nyugdíjpénztárak által kiküldött számlaértesítők tartalmazzák a tavalyi év pénzmozgásait, kifizetéseit, s az is megállapítható belőlük, hogy az év közben másik pénztárba átlépett tag mekkora összeget vitt át magával. Az egyéni számla tájékoztat a tag választott portfoliójának és a pénztárnak a teljesítményéről is.

Tavaly a kedvezőtlen pénz- és tőkepiaci folyamatok miatt siralmas évet zártak a nyugdíjpénztárak. A magánnyugdíjpénztárak vagyonnal súlyozott éves nettó pénztári átlaghozama a múlt évben mínusz 20 százalék, ezen belül a választható portfoliót nem működtető pénztáraké mínusz 15,7 százalék, azoké pedig, amelyek bevezették a választható portfoliót, mínusz 22,9 százalék volt. Az önkéntes nyugdíjkasszák tavalyi átlaghozama mínusz 10,7 százalék.

A magánkasszák esetében a múlt évi, mintegy 420 milliárd forintos befektetési veszteség lenullázta az előző években elért befektetési nyereséget, tízéves reálhozamuk így mínusz 0,73 százalék. Az önkéntes nyugdíjkasszák reálhozama 1999-2008. között plusz 0,43 százalék volt.

A pénztárak a hozamadatok publikálása óta nem győzik figyelmeztetni a pénztártagokat arra, hogy óvakodjanak a meggondolatlan lépésektől.

A magánnyugdíjpénztári tagok a nyugdíjkorhatár elérésével férhetnek hozzá az évek során felhalmozott megtakarításokhoz, míg az önkéntes pénztári tagok már 10 éves várakozási idő után felvehetik a számlájukon szereplő összeget (ez esetben az összeg a hozam kivételével adóköteles).

A nyugdíjkorhatár elérésekor azonban nem kötelező felvenni a megtakarítást sem a magán-, sem az önkéntes pénztárból, így akinek az élethelyzete megengedi, jobb, ha kivárja, amíg az árfolyamok növekedése megindul.

A Stabilitás Pénztárszövetség szerint a válság enyhülésével az árfolyamok emelkednek, és a nyugdíjpénztárak megfelelő összegű nyugdíjkiegészítést fognak nyújtani tagjaik számára. A 2009. évi első öthavi adatok alapján a pénztárszövetség szerint pozitívabb eredmények jósolhatóak az idei évre.

Lesznek, akik a nyugdíjpénztári értesítők mellett az APEH-től is levelet kapnak a napokban. Akiknek ugyanis az adóhatóságnál nyilvántartott tartozásuk van, vagy az adóbevallásuk alapján az államnak járó adót nem fizették meg határidőben, az APEH a rendelkező nyilatkozatukban megjelölt összeget nem utalja át az önkéntes pénztárhoz, illetve a nyugdíj-előtakarékossági számlára, amiről most tájékoztatja az érintett adózókat.

Fontos tudni: ahhoz, hogy az APEH átutalja a rendelkező nyilatkozatban megjelölt összeget, nem elég rendezni az adótartozást, hanem az átutalást külön kérelmezni kell az adózó ügyeiben illetékes igazgatóságnál.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk