kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 16 éve

A Tőke Unió Program segíti a kkv-kat

A hamarosan induló Tőke Unió Program segíti a magyar kis- és középvállalkozásokat, hogy a kialakult pénzpiaci válság közepette is hozzájussanak az üzletmenetük továbbviteléhez, fejlesztéshez szükséges forrásokhoz - mondta Veres János pénzügyminiszter hétfőn, a programban résztvevő szervezetekkel tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

Radnai György, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a Tőke Unió Program finanszírozást szervező konstrukció, amelyben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), illetve a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által létrehozott KA-VOSZ is részt vesz.
A program lényege, hogy a vállalkozó egyablakos ügyintézés keretében juthat uniós támogatáshoz, hitelhez, amely mögött a Garantiqa készfizető kezessége áll.

Veres János a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormány a reálgazdaság szereplői számára számos intézkedést előkészített a pénzügyi válság kapcsán kialakult helyzet hatásának enyhítésére, példaként említette a hatásában 800 milliárd forintos vállalkozásélénkítő csomagot, illetve az adóegyszerűsítésre vonatkozó törekvést.

Kérdésre válaszolva Veres János elmondta, hogy a parlamenti pártokhoz eljuttatták az adórendszer egyszerűsítésre vonatkozó indítványt, amelyet ha támogatnak, akkor pártok által támogatottként, ha nem, akkor kormányindítványként nyújtanak be a parlamentnek.

Radnai György elmondta, hogy a program részeként létrehozták a Garantiqa Pont Tanácsadó és Szolgáltató Zrt.-t, illetve a Garantiqa Kockázati Tőkekezelő Zrt.-t. Ezek a cégek szervezik hozzájuk forduló vállalkozások számára a szükséges forrásokat. Megalapítás előtt áll a KA-VOSZ Zrt. és a Garantiqa Pont Zrt. közös pénzügyi vállalkozása, amelynek feladata a vállalkozások hosszú távú finanszírozása lesz.
Radnai György elmondta, hogy egyablakos ügyintézés keretében lehet majd érdeklődni, és elsősorban az uniós források, de ha szükséges, az ezeket kiegészítő hitel megszerzésében is segítenek a cégeknek.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke elmondta: fontos, hogy a jelenlegi helyzetben a kis- és középvállalkozásokat forráshoz, illetve piacra jutáshoz segítsék. A Tőke Unió Program a kialakult helyzetben felértékelődik. Megjegyezte: logikus lenne a KA-VOSZ által működtetett Széchenyi Kártya kamattámogatásának fenntartása, illetve megemelése.

Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke kiemelte: lényeges, hogy Magyarországon megőrizzék a munkahelyeket, a bérek értékét. Megismételte korábbi kijelentését, hogy elsődleges szempont az ország fizetőképességének megőrzése, és ezt követően lehet szó bármilyen adócsökkentésről beszélni.
A devizalapú hitelt felvevők megsegítésére vonatkozó kérdésre válaszolva Veres János elmondta: a kormány szerdán tárgyal erről, addig részmegoldásokról nem nyilatkozik.
A tájékoztatón elhangzott, hogy a vállalkozások az ország 120 településének 208 pontján lévő KA-VOSZ irodákban érdeklődhetnek a feltehetően januártól induló program lehetőségeiről.

Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy három forrásból - uniós forrásból, kockázati tőkéből, illetve a Széchenyi Kártyára alapozott hosszú távú beruházási hitelből - lehet majd egy olyan ajánlatot tenni a vállalkozásoknak, amely elengedő lenne tervei megvalósításához.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Egymilliós fizetésért keresnek szakácsot Budapestre

A hirdetés személyzeti étkezést és kedvezményes nyaralási lehetőségeket ígér leendő dolgozóinak. Teljes cikk

A BME idén is számos programmal várja a pályaválasztás előtt álló fiatalokat

A Lányok Napja elnevezésű pályaorientációs programon a résztvevők különböző mérnöki területeket ismerhetnek meg. Teljes cikk

Hiába nő az igény az irodába való visszatérésre, virágzik a rugalmas munkavégzés piaca

Egy friss kutatás szerint a dolgozók átlagosan alig kevesebb mint fele keresett távmunkát az elmúlt negyedévben. Teljes cikk