Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

A Tőke Unió Program segíti a kkv-kat

A hamarosan induló Tőke Unió Program segíti a magyar kis- és középvállalkozásokat, hogy a kialakult pénzpiaci válság közepette is hozzájussanak az üzletmenetük továbbviteléhez, fejlesztéshez szükséges forrásokhoz - mondta Veres János pénzügyminiszter hétfőn, a programban résztvevő szervezetekkel tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

images

Radnai György, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a Tőke Unió Program finanszírozást szervező konstrukció, amelyben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), illetve a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által létrehozott KA-VOSZ is részt vesz.
A program lényege, hogy a vállalkozó egyablakos ügyintézés keretében juthat uniós támogatáshoz, hitelhez, amely mögött a Garantiqa készfizető kezessége áll.

Veres János a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormány a reálgazdaság szereplői számára számos intézkedést előkészített a pénzügyi válság kapcsán kialakult helyzet hatásának enyhítésére, példaként említette a hatásában 800 milliárd forintos vállalkozásélénkítő csomagot, illetve az adóegyszerűsítésre vonatkozó törekvést.

Kérdésre válaszolva Veres János elmondta, hogy a parlamenti pártokhoz eljuttatták az adórendszer egyszerűsítésre vonatkozó indítványt, amelyet ha támogatnak, akkor pártok által támogatottként, ha nem, akkor kormányindítványként nyújtanak be a parlamentnek.

Radnai György elmondta, hogy a program részeként létrehozták a Garantiqa Pont Tanácsadó és Szolgáltató Zrt.-t, illetve a Garantiqa Kockázati Tőkekezelő Zrt.-t. Ezek a cégek szervezik hozzájuk forduló vállalkozások számára a szükséges forrásokat. Megalapítás előtt áll a KA-VOSZ Zrt. és a Garantiqa Pont Zrt. közös pénzügyi vállalkozása, amelynek feladata a vállalkozások hosszú távú finanszírozása lesz.
Radnai György elmondta, hogy egyablakos ügyintézés keretében lehet majd érdeklődni, és elsősorban az uniós források, de ha szükséges, az ezeket kiegészítő hitel megszerzésében is segítenek a cégeknek.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke elmondta: fontos, hogy a jelenlegi helyzetben a kis- és középvállalkozásokat forráshoz, illetve piacra jutáshoz segítsék. A Tőke Unió Program a kialakult helyzetben felértékelődik. Megjegyezte: logikus lenne a KA-VOSZ által működtetett Széchenyi Kártya kamattámogatásának fenntartása, illetve megemelése.

Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke kiemelte: lényeges, hogy Magyarországon megőrizzék a munkahelyeket, a bérek értékét. Megismételte korábbi kijelentését, hogy elsődleges szempont az ország fizetőképességének megőrzése, és ezt követően lehet szó bármilyen adócsökkentésről beszélni.
A devizalapú hitelt felvevők megsegítésére vonatkozó kérdésre válaszolva Veres János elmondta: a kormány szerdán tárgyal erről, addig részmegoldásokról nem nyilatkozik.
A tájékoztatón elhangzott, hogy a vállalkozások az ország 120 településének 208 pontján lévő KA-VOSZ irodákban érdeklődhetnek a feltehetően januártól induló program lehetőségeiről.

Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy három forrásból - uniós forrásból, kockázati tőkéből, illetve a Széchenyi Kártyára alapozott hosszú távú beruházási hitelből - lehet majd egy olyan ajánlatot tenni a vállalkozásoknak, amely elengedő lenne tervei megvalósításához.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk