A török munkavállalók ismét megelőzik a magyarokat Ausztriában"/>
Megjelent: 6 éve

A török munkavállalók ismét megelőzik a magyarokat Ausztriában

Több mint ötezer fővel nőtt az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok létszáma az ottani statisztikák szerint, és ezzel megdöntötte a korábbi rekordot. A törökök megint megelőznek bennünket, de nem sokkal vannak többen. Minden tartományban többen lettünk.

Májusban 56 164 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában az osztrák társadalombiztosítottak szervezete (Hauptverband der österreichischen Sozialversicherungsträger) legfrisebb adatai szerint, ez 5178 fővel több, mint áprilisban volt, de a márciusi, eddig abszolút rekordnak számító értéket is 837 fővel haladta meg. Beigazolódott tehát az a korábbi sejtésünk, hogy a turizmus szezonalitása miatt esett vissza az áprilisi létszám és ez ideiglenesnek bizonyult. Ugyanúgy, ahogy 2012 áprilisában is visszaesett a foglalkoztatottak száma, de csak átmenetileg.

Az összes Ausztriában foglalkoztatott dolgozó létszáma egyébként 34 ezerrel nőtt, ebből 19 ezer volt külföldi állampolgár. Egyik országból sem alkalmaztak annyi új munkaerőt, mint tőlünk, a második helyezett németek is csak 2400-an jöttek, a szintén fontos szerepet játszó románok, szlovákok, lengyelek egyenként 1-2 ezren, a csehek, szlovének létszáma pedig csak pár százzal bővült.

A törökök ugyan most csak 700-al lettek többen, de mivel a korábbi hónapokban náluk nem volt átmeneti visszaesés, 56 400 fős létszámuk ezúttal kicsit meghaladja a magyarokét. Nálunk is többen egyébként még a volt Jugoszláviából és utódállamaiból érkeztek (mintegy 157 800 fő) és Németországból (87 400-an).

Ami a területi megoszlást illeti, a legtöbben logikus módon a közeli, ingázásra is alkalmas Alsó-Ausztriában (13 341 fő), Burgenlandban (10 898) és Bécsben (10 430) dolgoztak, legkevesebben pedig a távoli Vorarlberg és Salzburg tartományokban. Ugyanakkor mind a kilenc tartományban nőtt legalább pár százzal májusban a magyar dolgozók száma.
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter