A török munkavállalók ismét megelőzik a magyarokat Ausztriában"/>
Megjelent: 7 éve

A török munkavállalók ismét megelőzik a magyarokat Ausztriában

Több mint ötezer fővel nőtt az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok létszáma az ottani statisztikák szerint, és ezzel megdöntötte a korábbi rekordot. A törökök megint megelőznek bennünket, de nem sokkal vannak többen. Minden tartományban többen lettünk.

Májusban 56 164 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában az osztrák társadalombiztosítottak szervezete (Hauptverband der österreichischen Sozialversicherungsträger) legfrisebb adatai szerint, ez 5178 fővel több, mint áprilisban volt, de a márciusi, eddig abszolút rekordnak számító értéket is 837 fővel haladta meg. Beigazolódott tehát az a korábbi sejtésünk, hogy a turizmus szezonalitása miatt esett vissza az áprilisi létszám és ez ideiglenesnek bizonyult. Ugyanúgy, ahogy 2012 áprilisában is visszaesett a foglalkoztatottak száma, de csak átmenetileg.

Az összes Ausztriában foglalkoztatott dolgozó létszáma egyébként 34 ezerrel nőtt, ebből 19 ezer volt külföldi állampolgár. Egyik országból sem alkalmaztak annyi új munkaerőt, mint tőlünk, a második helyezett németek is csak 2400-an jöttek, a szintén fontos szerepet játszó románok, szlovákok, lengyelek egyenként 1-2 ezren, a csehek, szlovének létszáma pedig csak pár százzal bővült.

A törökök ugyan most csak 700-al lettek többen, de mivel a korábbi hónapokban náluk nem volt átmeneti visszaesés, 56 400 fős létszámuk ezúttal kicsit meghaladja a magyarokét. Nálunk is többen egyébként még a volt Jugoszláviából és utódállamaiból érkeztek (mintegy 157 800 fő) és Németországból (87 400-an).

Ami a területi megoszlást illeti, a legtöbben logikus módon a közeli, ingázásra is alkalmas Alsó-Ausztriában (13 341 fő), Burgenlandban (10 898) és Bécsben (10 430) dolgoztak, legkevesebben pedig a távoli Vorarlberg és Salzburg tartományokban. Ugyanakkor mind a kilenc tartományban nőtt legalább pár százzal májusban a magyar dolgozók száma.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter