Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 hete

A V4 országok között is a magyar bérek a legalacsonyabbak

Az átlagbér a V4-es országok közül Csehországban a legmagasabb 932 euró, itthon csak 701 euró. A minimálbér Magyarországon 305, Lengyelországban 379, Szlovákiában 427, Csehországban pedig 432 euró - írja a Népszava.

images

Az autóiparban dolgozók magyarok átlagbére a legalacsonyabb, 1118 euró, a listavezető Csehországban 1398 eurót visznek haza az ágazatban - írja a Népszava.

Lengyelországban (655 euró) még a magyar tanároknál (709 euró) is rosszabb a pedagógusok bére. A mozdonyvezetők 1047 eurós átlagbérével második helyre kerül Magyarország.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) szerint többféle megoldás is lenne a hazai bérek emelésére, a fiatalok itthon tartására. Például Lengyelországban augusztus elsejétől a 26 év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük. Kordás László szerint szükség lenne az adórendszer megváltoztatására is. A MASZSZ elnöke nem először szorgalmazza, hogy ismét vezessék be a többkulcsos rendszert, amiben a garantált bérminimum összegéig adó-visszatérítéssel vagy más módon nulla kulcsossá kellene tenni az elvonást minden jövedelmi kategóriában.

Népszava
Follow hrportal_hu on Twitter