Megjelent: 7 éve

A vártnál is magasabb lehet a munkanélküliség az eurózónában

A korábbi előrejelzéseknél is magasabbra emelkedhet a munkanélküliségi ráta az eurózónában, 2014 első negyedévében meghaladhatja a húszmilliót az állástalanok száma – derül ki az Ernst & Young legfrissebb Eurózóna Előrejelzéséről kiadott közleményből. A negyedéves gyorsjelentés szerint idén 0,6 százalékos lehet a visszaesés az euróövezetben, a magyar gazdaság azonban már visszafogott növekedésnek indul ebben az évben.

Az előrejelzések szerint a tavalyit némileg meghaladó mértékű, 0,6 százalékos gazdasági visszaesésre kell számítani 2013-ban az eurózónában. A lassú kilábalás során 2014-ben már 0,9 százalékos, a 2015-17 közötti időszakban évi 1,5 százalékos bővülés várható – mutat rá a gyorsjelentés.

"Az Ernst & Young előrejelzése szerint a gazdasági kilábalás további elhúzódásának egyik legfontosabb oka a feltörekvő piacokon - különösen Kínában és Brazíliában - tapasztalható lassuló növekedés, mivel ezek az országok kulcsfontosságúak az eurózóna exportja szempontjából. A jen leértékelése ráadásul további kihívásokat jelent az európai kivitel számára a Japánból érkező növekvő verseny miatt" – mondta Havas István vezérigazgató.

A vártnál magasabb lehet a munkanélküliség

A gyorsjelentés szerint a korábbi előrejelzésekhez képest is magasabbra emelkedhet a munkanélküliségi ráta az eurózónában, az állástalanok aránya 2014 első negyedévében 12,7 százalékon tetőzhet. A munkanélküliek száma így elérheti majd a 20,5 millió főt. Ez a korábbi várakozásokhoz képest 0,2 százalékkal több, további 500,000 állástalant jelent – mutat rá a tanulmány.

A munkaerő-piaci trendek a lakossági fogyasztásra is hatással lesznek. A csökkenés idén 0,8 százalékos lehet, jövőre pedig minimális mértékű, 0,5 százalékos növekedéssel lehet számolni.

Növekedésnek indul a magyar gazdaság

A gyorsjelentés szerint ettől az évtől kezdve már visszafogott növekedésnek indul a magyar gazdaság, 2013-ban 0,5 százalékos, jövőre pedig 1,3 százalékos GDP-bővüléssel.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter