Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

A vasasszakszervezet elbocsátásoktól tart a bérkompenzáció miatt

A Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöksége attól tart, hogy a vállalkozások egy részénél – főleg az alacsony jövedelmezőségű szakmakultúrákban - több munkáltató nem fogja végrehajtani a teljes körű kompenzációt. A szövetség az MTI-hez csütörtökön eljuttatott állásfoglalásában hangsúlyozza: 2012-ben elbocsátásokra és a teljes munkaidős foglalkoztatás átalakítására is számítani kell.

Balogh Béla, a szakszervezeti tömörülés országos elnöke az MTI-nek elmondta: azt javasolják munkahelyi szervezeteiknek és a munkáltatóknak, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy a dolgozók nettó munkabére ne csökkenjen.

Balogh Béla emlékeztetett arra: a nettó keresetek csökkenésének oka, hogy január 1-jével véglegesen megszűnt az adójóváírás lehetősége, továbbá 1 százalékkal megemelkedett a munkavállalók által fizetendő egészségbiztosítási járulék. Ezek együttes hatásaként 2012-ben a 216.806 forint havi bruttó bér alatt keresők 2011. évi nettó bére csak akkor őrizhető meg, ha a bruttó béreket a munkáltató megemeli, ez persze nem jelent béremelést - tette hozzá.

A szakszervezeti vezető vélelmezte, hogy több munkáltató nem tudja végrehajtani a teljes körű kompenzációt, és elbocsátásokra, valamint a teljes munkaidős foglalkoztatás átalakítására számítanak. A Vasas Szakszervezet elnöksége tisztában van azzal, hogy a 93 ezer forintos minimálbér és a 108 ezer forintos garantált bérminimum elérése, illetve a havi 216.805 forintos keresetig az elvárt bér költsége nagy anyagi terhet jelentenek a munkáltatóknak, illetve a költségvetésnek. Ugyanakkor nem hagyhatják figyelmen kívül, hogy az idei évben nagyon sok munkavállalónak jelentős mértékű reálkereset veszteséggel kell számolnia, ezért minden meg kell tenni annak érdekében, hogy az elvárt bért meghaladóan is történjen meg a keresetek növelése - hangoztatta.

Hangsúlyozta: nem szabad elfogadni azokat a munkáltatói panaszkodásokat, amelyek szerint a gazdasági szabályozórendszer tönkreteszi a vállalkozást.


  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter