Megjelent: 2 hónapja

Adóbevallása alapján egymillió magyar még a minimálbért sem keresi meg

Tavalyi adóbevallásukban 2,9 millióan azt írták, bérük nem éri el a 138 ezer forintot, tehát az akkori minimálbért.

A 2018-as adóbevallások elemzéséből a Policy Agenda arra jutott, hogy a magyar dolgozók harmadának még az előírt legkisebb bért sem fizetik ki - derül ki a Népszava cikkéből. A KSH adatai szerint tavaly több mint 4 millióan dolgoztak alkalmazottként, a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál pedig 4,28 millió munkaviszony után vallottak be jövedelmet. Közülük 2,9 millióan írtak be legalább 138 ezer forintos fizetést, tehát az akkori minimálbért. A 136 ezer közfoglalkoztatott és a 187 ezernyi részmunkaidős munkavállaló esetén ez még érthető lenne, de a kimutatás szerint még 770 ezer fő nem keresi meg átlagosan a minimálbért.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke szerint ennek az az oka, hogy sokan zsebbe kapják a fizetésük egy részét, és részmunkaidőre jelentik be őket, de a dolgozók erről nem tudnak, márpedig a foglalkoztatotti KSH-létszám a munkavállalók önbevallásán alapul. Kordás szerint nem helytálló a kijelentés, miszerint a legkisebb béreknek egyre kisebb szerepük van a jelenlegi munkaerőhiányos helyzetben, az emelkedő minimálbér ugyanis a zsebbe adott béreket is fehéríti. A MASZSZ elnöke szerint a kormány szándékosan alacsonyan tartja a minimálbért.

Ahogy arról mi is írtunk, még nem tudni, pontosan mekkora lesz jövőre a minimálbér és a garantált bérminimum mértéke, ez majd a december 31-én megjelenő Magyar Közlönyből derül ki.


Népszava
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter