Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Adócsaló bűnbandát számolt fel a NAV

Fantomcégláncolatot és fiktív számlákat használva csaknem 1,2 milliárd forint kárt okozott a költségvetésnek az a bűnözői csoport, amelyre a napokban csaptak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói és adóellenőrei. Az ügyben három embert előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság - közölte a NAV szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Sárközi Alexandra elmondta: egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vállalkozás Szlovákiában vásárolt nagy mennyiségű gabonát és repceolajat, az áru uniós beszerzését azonban fiktív számlákkal belföldi vásárlásnak álcázták. A csoport tagjai jogtalanul vonták le a valójában meg nem fizetett áfát, a valódi szlovák eladó és a vállalkozástól vásárló belföldi vevők közé több fantomcéget ékeltek.

Ezek a társaságok csak számlakiállítókként működtek, az áru nem került a birtokukba, adóbevallást sem nyújtottak be, ügyvezetőik pedig nyomtalanul eltűntek - ismertette a szóvivő. A NAV pénzügyi nyomozói és adóellenőrei az ügyben huszonkét helyszínen tartottak házkutatást, a csoport tagjainál megtalálták a bűncselekményt bizonyító okiratokat, és az elkövetők vagyontárgyaival együtt lefoglalták őket.

A két, egyenként tízmillió forint értékű luxusautó, a több mint 15 ezer euró, a 2 ezer amerikai dollár, a 25 millió forintos bankszámla és a minimum 22 millió forintot érő ingatlanok a több hektár erdővel a költségvetést ért kárt hozzávetőleg 100 millió forinttal csökkentik - tette hozzá Sárközi Alexandra.

A szóvivő tájékoztatása szerint a pénzügyőrök a szervezet vezetőinél egy engedély nélkül tartott 9 milliméteres Parabellumot és ötven éles lőszer találtak, továbbá 8 gramm kábítószergyanús anyag is előkerült a házkutatáskor.

Az ügyben őrizetbe vett három embert a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerű, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter