Megjelent: 15 éve

Adóemeléstől tartanak a britek

Minden eddiginél súlyosabb recessziós előrejelzést tett közzé a brit gazdaságra a Brit Iparszövetség. Elemzők szerint évekig tartó fájdalmas költségvetési kiigazításra és adóemelésre lesz szükség az országban.

Minden eddiginél súlyosabb recessziós előrejelzést tett közzé a brit gazdaságra a Brit Iparszövetség (CBI), amely most már a hazai össztermék-érték (GDP) 4 százaléknál nagyobb visszaesését és az államháztartási hiány 10 százalék fölé emelkedését jósolja.

A vezető brit üzleti érdekképviseleti szervezet új prognózisa szerint a visszaesés már 2008 harmadik negyedévében elkezdődött, és hat negyedéven át tartani fog, vagyis Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - 2009 egészét recesszióban tölti.

A CBI most úgy számol, hogy a recesszió teljes ideje - vagyis az előrejelzésben valószínűsített hat negyedév - alatt a brit GDP-érték összesítve 4,5 százalékkal zuhan. Az idén az egész éves visszaesés 3,3 százalékos lesz, vagyis csaknem a kétszerese a szervezet előző, novemberi negyedéves prognózisában 2009-re szereplő 1,7 százalékos GDP-mínusznak. Az iparszövetség szerint a brit gazdaságban jövőre sem lesz növekedés; a CBI 2010 egészére zéró GDP-bővülést jósol.

A súlyosan recessziós környezetben a szervezet a munkanélküliség gyors növekedését is várja. A jelentés szerint az állástalanok száma 2010 második negyedében tetőzik valamivel 3 millió felett; ez 9,6 százalékos munkanélküliségi aránynak felelne meg.

A brit statisztikai hivatal a múlt héten közölte, hogy 2008 utolsó negyedében 1,97 millióra - a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szabványai alapján számolva 6,3 százalékra - emelkedett a hivatalosan bejegyzett állástalanok száma. Nagy-Britanniában 1998 óta nem mértek ilyen arányú munkanélküliséget. Az újonnan munkanélküli segélyért folyamodók száma az október-decemberi időszakban 236 ezerrel nőtt; ez a legnagyobb negyedéves növekedés az 1991-es recessziós év óta.

A CBI hétfői új előrejelzése szerint a recesszió és az annak enyhítését szolgáló központi ösztönző programok komoly mértékben rontják a brit közfinanszírozási helyzetet. A szervezet szerint az állam nettó hiteligénye az idén 146 milliárd, jövőre 168 milliárd font lesz, ami 10,6, illetve 11,8 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánynak felel meg.

Más nagy londoni házak is felhívták már a figyelmet arra, hogy súlyos mértékben romlanak a legnagyobb nyugat-európai gazdaságok adósság- és költségvetési mutatói a recesszióenyhítő közkiadások fedezésére piacra zúdított, hatalmas mennyiségű új államadósság-tömeg nyomán.


Fájni fog

Évekig tartó fájdalmas költségvetési kiigazításra és adóemelésre lesz szükség Nagy-Britanniában a pénzügyi válság kezelése során felhalmozott államadósság leépítése végett, áll londoni befektetési elemzők új előrejelzésében.

A citybeli szakértők által összeállított, Bankrupt Britain (Nagy-Britannia csődben) című elemzés szerint kormányzati kiigazító lépések nélkül a hazai össztermék-értékhez (GDP) mért brit államadósság tíz éven belül 150 százalék fölé duzzadna. A brit kormány 40 százalékban szabta meg a GDP-arányos adósságráta tűréshatárát, de a jelentésből részleteket ismertető The Sunday Times kiemeli, hogy ezt a szintet máris túllépte a brit közadósság.

Az elemzés azt valószínűsíti, hogy a közadósság csökkentésére 2014-ig 60 milliárd, 2020-ig 100 milliárd fontot kell lefaragni a brit állami kiadásokból. A közkiadások éves összértéke az idei pénzügyi évre szóló költségvetés alapján jelenleg 623 milliárd font; ennek egyharmada a társadalombiztosítási költségeket fedezi.

Az elemzés szerint a drasztikus kiadáscsökkentések mellett adóemelésekre is szükség lesz; a szerzők központi forgatókönyvként a legfelső jövedelmi adókulcs 50 százalékra emelését felételezik. Nagy-Britanniában kétféle személyi jövedelmi adóráta van érvényben: az alsó kulcs 20, a felső 40 százalékos.


Észhez térnek?

Remélhetőleg "észhez téríti" a briteket a gazdasági recesszió - mondta a brit katolikusok első számú vallási főméltósága, aki szót emelt a hatalmas banki prémiumok és a túlzott fogyasztás ellen. Cormac Murphy-O´Connor bíboros, Westminster érseke a The Timesnak kifejtette: a kapitalizmust szabályozni kell és erkölcsi megalapozottsággal kell alátámasztani.

A vallási vezető szerint "az emberek kissé eltévelyegtek", énközpontú, fogyasztásra épülő, haszonelvű társadalom alakult ki Nagy-Britanniában, miközben "értékeink és erényeink elenyésztek".

A hamarosan nyugalomba vonuló 77 esztendős érsek, aki kilenc éve áll az ötmilliós brit katolikus közösség élén, azt mondta a vezető konzervatív brit lapnak, hogy a jelenség mögött részben a javak túlzott mennyiségének birtoklása áll. Cormac Murphy-O´Connor "egészségtelennek" nevezte, ha az egyén értékének kizárólagos mércéje a vagyon. Hozzátette: reméli, hogy az emberek most már "észhez tértek".

A bíboros erőteljesen bírálta a City pénzügyi központjában dolgozó bankárok hatalmas prémiumait, mondván: ha rajta múlna, felszámolná az egész prémiumrendszert, "úgy, ahogy van".
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Folytatódik az Eiffel-torony dolgozóinak sztrájkja

Folytatódott az Eiffel-torony dolgozóinak sztrájkja kedden, Párizs legismertebb turistalátványossága az egymást követő második napon nem nyitott ki. Teljes cikk

Az ukrajnai menekültek 60 százaléka képesítésén aluli munkát végez Csehországban

A Csehországban élő ukrán menekültek mintegy 61 százaléka képesítésén aluli munkát végez - közölte Klára Simácková Laurencíková, a cseh... Teljes cikk

Így fest az európai minimálbér térkép

2024 januárjában az uniós tagállamokban a minimálbérek a bulgáriai havi 477 euró és a luxemburgi havi 2 571 euró között mozogtak - tette hírré az... Teljes cikk