Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Akcióban az orvosszakszervezetek

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) is támogatja a visegrádi négyek (V4) orvosszakszervezeteinek november 20-ára tervezett közös akcióját, és azt javasolja, hogy tagsága azon a napon "kitűző viselésével adja jelét szolidaritásának, egyetértésének". Erről a MOK Területi Szervezeteinek Tanácsa szerdai ülésén egyhangúlag döntött, a határozatról a köztestület közleményben tájékoztatta az MTI-t.

images

A MOK utalt arra: az akció célja olyan követelések megfogalmazása és kinyilvánítása, mint a gyógyító tevékenységek valós költségen történő finanszírozása, az egészségügyi életpályamodell kidolgozása, az orvosi bérek és ehhez igazodóan a szakdolgozói bérek nemzetgazdasági átlaghoz mért jelentős javítása, a hatástanulmányok és előkészítés nélküli privatizáció felfüggesztése, megakadályozása. Szükségesnek tartják továbbá a szakmai autonómia korlátozásának megszüntetését, és a munkaterhelés harmonizálását az ágazatban dolgozók magánélethez fűződő jogos igényeivel.

A közleményben kiemelték: mindezen célokat különböző formában az elmúlt évek során számos alkalommal a MOK is megfogalmazta, ezért azokkal egyetértve támogatják e figyelemfelhívó akciót.

A november 20-ára tervezett akciót Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke a másik három visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Szlovákia - orvos-szakszervezeti vezetőivel egy időben, október 29-én az egészségügyi ágazatvezetés helyi épülete előtt hirdette meg.

Bélteczki János akkori sajtótájékoztatón azt mondta, a résztvevők a munkaközi szünetükben fogják jelezni, hogy ez az utolsó figyelmeztetés a kormányuk számára. Ha nem teljesülnek az elvárásaik, akkor ennél lényegesen komolyabb akciókat is tarthatnak - tette hozzá, utalva a több országban elindított felmondási akciókra, sztrájkokra.

Magyarországon a novemberi akcióban nemcsak kórházi orvosok, hanem az alapellátásban dolgozók is részt vesznek. A sajtótájékoztatón Selmeczi Kamill, a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke elmondta, szövetségük támogatja a kezdeményezést, és azt kéri, hogy a háziorvosi szolgálatok is csatlakozzanak a figyelemfelhívó akcióhoz.

A visegrádi országok közös petícióját Beneda Attila, az egészségügyi államtitkárság kabinetfőnöke vette át. Elmondta: az ágazatvezetés tisztában van a problémákkal, és legkésőbb a jövő év elején folytatódnak az egyeztetések a további bérfejlesztésekről.

Október 31-én Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke azt közölte az MTI-vel: a PDSZ szolidáris a visegrádi országok orvosszakszervezeteinek november 20-i akciójával.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter