Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Állami építkezéseken teremtenének munkalehetőséget romáknak

A tartósan munkanélküli, hátrányos helyzetű romák foglalkoztatásának elősegítéséről kötött együttműködési megállapodást Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke és Fürjes Balázs, az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos kedden Budapesten.

images

images

Fürjes Balázs közölte, a megállapodás alapján az irányítása alatt folyó budapesti beruházásoknál úgy tervezik a kivitelezést, hogy az lehetőséget kínáljon tartósan munkanélküli romák foglalkoztatására. A közbeszerzési pályázatoknál értékelési szempont lesz a tartósan munkanélküliek foglalkoztatása, a szervezésbe pedig bekapcsolódnak a munkaügyi központok és az ORÖ is.

A kormánybiztos hangsúlyozta: a kormány célja, hogy az állami építkezéseken munkalehetőséget teremtsen hátrányos helyzetű, tartósan munkanélküli embereknek, köztük romáknak.

Erre egyfajta mintaprogram a Ludovika Campus bontása, és az itt alkalmazott megoldást ki szeretnék terjeszteni - tette hozzá.

Fürjes Balázs elmondta, a program eredményeként az év második felében a kiemelt budapesti beruházásokon több mint száz munkanélküli cigány embernek tudnak munkát biztosítani. Így több mint száz család megélhetése is biztosított - jegyezte meg.

A kormánybiztos szerint ha a Ludovika Campus példáját követnék a jövőben az állami beruházásoknál, akkor évente akár több ezer munkahelyet teremthet munkanélküli cigány emberek számára az állam.

Kifejtette, a Ludovika Campus esetében a bontási és tereprendezési munkába kiemelten tervezték bele azokat a munkafolyamatokat, amelyek elsősorban kézi munkaerőt, segéd- és betanított munkásokat igényelnek.

A közbeszerzést úgy írták ki, hogy az ajánlatok elbírálásánál értékelési szempont volt, hogy milyen vállalásokat tettek tartósan munkanélküli, illetve cigány munkaerő foglalkoztatására. A munkaszervezésben részt vesznek a munkaügyi központok, az ORÖ és a kivitelező is - mondta Fürjes Balázs.

Közölte, a campus bontási munkálatain 76, korábban tartósan munkanélküli embert foglalkoztatnak, kétharmaduk cigány munkavállaló.

Farkas Flórián elmondta, a Cigányügyi Egyeztető Tanács ülésén kezdeményezni fogja, hogy vizsgálják meg, miként lehetne elősegíteni a romák foglalkoztatását további állami nagyberuházásokon.

Az ORÖ-elnök nagyon komoly lépésnek nevezte, hogy megvalósulhatott a Ludovika Campus mintaprogramja.

  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk