kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Állami építkezéseken teremtenének munkalehetőséget romáknak

A tartósan munkanélküli, hátrányos helyzetű romák foglalkoztatásának elősegítéséről kötött együttműködési megállapodást Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke és Fürjes Balázs, az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos kedden Budapesten.

images

Fürjes Balázs közölte, a megállapodás alapján az irányítása alatt folyó budapesti beruházásoknál úgy tervezik a kivitelezést, hogy az lehetőséget kínáljon tartósan munkanélküli romák foglalkoztatására. A közbeszerzési pályázatoknál értékelési szempont lesz a tartósan munkanélküliek foglalkoztatása, a szervezésbe pedig bekapcsolódnak a munkaügyi központok és az ORÖ is.

A kormánybiztos hangsúlyozta: a kormány célja, hogy az állami építkezéseken munkalehetőséget teremtsen hátrányos helyzetű, tartósan munkanélküli embereknek, köztük romáknak.

Erre egyfajta mintaprogram a Ludovika Campus bontása, és az itt alkalmazott megoldást ki szeretnék terjeszteni - tette hozzá.

Fürjes Balázs elmondta, a program eredményeként az év második felében a kiemelt budapesti beruházásokon több mint száz munkanélküli cigány embernek tudnak munkát biztosítani. Így több mint száz család megélhetése is biztosított - jegyezte meg.

A kormánybiztos szerint ha a Ludovika Campus példáját követnék a jövőben az állami beruházásoknál, akkor évente akár több ezer munkahelyet teremthet munkanélküli cigány emberek számára az állam.

Kifejtette, a Ludovika Campus esetében a bontási és tereprendezési munkába kiemelten tervezték bele azokat a munkafolyamatokat, amelyek elsősorban kézi munkaerőt, segéd- és betanított munkásokat igényelnek.

A közbeszerzést úgy írták ki, hogy az ajánlatok elbírálásánál értékelési szempont volt, hogy milyen vállalásokat tettek tartósan munkanélküli, illetve cigány munkaerő foglalkoztatására. A munkaszervezésben részt vesznek a munkaügyi központok, az ORÖ és a kivitelező is - mondta Fürjes Balázs.

Közölte, a campus bontási munkálatain 76, korábban tartósan munkanélküli embert foglalkoztatnak, kétharmaduk cigány munkavállaló.

Farkas Flórián elmondta, a Cigányügyi Egyeztető Tanács ülésén kezdeményezni fogja, hogy vizsgálják meg, miként lehetne elősegíteni a romák foglalkoztatását további állami nagyberuházásokon.

Az ORÖ-elnök nagyon komoly lépésnek nevezte, hogy megvalósulhatott a Ludovika Campus mintaprogramja.

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Potápi Árpád János: a vállalkozói mentorprogram gazdaságerősítő és közösségépítő

A Felvidéki Mentorprogram feladata, hogy fejlessze a vállalkozók kapcsolati és tapasztalati tőkéjét. Teljes cikk

Felmérés: a termékenységi kezelés és a családtervezés fontosabb pénzügyi cél a férfiaknak, mint a nőknek

A 25-34 évesek körében az Egyesült Államokban a férfiak 84%-a tervezi anyagilag a családalapítást. Teljes cikk

Feladja a leckét a vállalatoknak a CSRD

Bár a cégek többsége (63%-a) bizakodó azzal kapcsolatban, hogy felkészült lesz az EU kötelező vállalati fenntarthatósági jelentéstételről... Teljes cikk