Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 1 éve

Állami gondoskodásra vágynak leginkább a magyarok

A magyar társadalom gazdaságpolitikai értékrendjében egyértelműen a baloldali álláspont a domináns, derül ki a Policy Solutions tanulmányából.

A cég a piacgazdasághoz, az adózáshoz, az állam szerepéhez, a munka világához és a gazdasági egyenlőtlenségekhez való viszonyt vizsgálta úgy, hogy 14 állításról kért állásfoglalást a társadalom egészét reprezentáló ezer főtől. A felvetésekre két baloldali, két jobboldali és egy centrista válasz közül lehetett egyet megjelölni -írja az atv.hu.

A 14 állítás közül tízben a gazdaságpolitikai baloldal álláspontja kapott többséget, miközben a gazdaságpolitikai jobboldal csak négy kérdésben került fölénybe.

Ám a kép tisztább, ha a következő példákat nézzük:
A magyarok 83 százaléka szerint az államnak kötelessége segítenie a rossz társadalmi helyzetben lévőket. Ezzel szemben csak 16 százaléknyian mondták azt, hogy az államnak nem kötelessége abban segíteni, hogy feljebb jussunk a társadalmi ranglétrán. Összességében tehát elsöprő többségben van a gondoskodó állam eszméjének támogatottsága.
Az egészségüggyel kapocsolatban szinte egyöntetű, pártokat átívelő konszenzus van az ingyenes, mindenki számára hozzáférhető egészségügy kérdésében. Ezt 90 százalék preferálja, miközben csupán 9 százaléknyian támogatnának valamilyen piaci alapú egészségügyi modellt.
Érdekesség, hogy a magyarok nagy része a progresszív adózás híve. A többkulcsos adórendszer 72 százalékos támogatottságot élvez, miközben a jelenlegi, egykulcsos rendszert csak a lakosság 27 százaléka tartja helyesnek. A Policy Solutions - mint minden kérdést - a pártszimpátia alapján is vizsgálta a felvetést, és itt jön az igazán meglepő adat: bár a legkevésbé a Fidesz támogatói támogatják a progresszív adózást, ám még a kormánypárti szavazók 65 százaléka is bevezetné a többkulcsos rendszert.

Arra a kérdésre, hogy az állam vagy a magánszféra tesz-e többet az emberekért, megosztóbb eredmény született: a szűk többség, azaz 51 többre tartja a magáncégeket, miközben 41 százalék az államot jelölte meg.

Ugyancsak a gazdaságilag jobboldali állásponttal azonosul a magyarok szűk többsége a globalizáció kérdésében: 10 százalékponttal többen vélik úgy, hogy a jelenlegi világgazdasági rendszer mindenkinek esélyt biztosít a felzárkózásra, szemben azokkal, akik szerint a globalizmus igazságtalan. Összességében azonban a magyar társadalom többségének gazdaságpolitikai értékrendje egyértelműen baloldali a kutatás szerint.

atv.hu
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Bruttó 590 ezres fizetés kürtőskalácsosoknak Németországban

A Pénzcentrum arról ír, hogy Németországban magyar dolgozókat keresnek kürtőskalács sütésére, és közel bruttó 600 ezer forintos fizetést ígérnek. Teljes cikk

A képviselők fizetése jóval magasabb, mint a dolgozóké, és nem sokkal marad el az európai politikusok bérétől

Hazánkban nagyon elszakadt egymástól az átlagbér és a képviselők fizetése. 2018 szeptemberében, majd idén tavasszal is emelkedett a képviselők... Teljes cikk

Újraindul az újságírók képzése

Újra elindítja újságíróképzését a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) Bálint György Újságíró Akadémiája - írják közleményükben. Teljes cikk