Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Állami vezetők juttatásai: bruttó másfél millió, Audi

Budai Bernadett elmondta, azoknak az állami vezetőknek a juttatásait teszik közzé - az állami vezetők javadalmazásának átláthatóságáról szóló idei törvény alapján - akik 2000. június 3-a után töltöttek be ilyen posztot.

Tájékoztatása szerint ebbe a körbe tartozik a helyettes-, a címzetes-, a közigazgatási-, a politikai államtitkári, a szakállamtitkári és a miniszteri tisztség, valamint a kormányfő juttatásai.

Hangsúlyozta, az állami vezetők javadalmazásának átláthatóságáról szóló törvény elfogadásával a hét pontos közigazgatási csomagból négy elem megvalósult.

Budai Bernadett emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök és a tárcavezetők fizetésének növekedését még a Fidesz kormány által elfogadott, a köztisztviselői bérek 2001-2003-as kétlépcsős hetven százalékos emelése kényszerítette ki.

Az állami vezetők javadalmazásának átláthatóságáról szóló törvényt márciusban fogadta el az Országgyűlés. Az adatokat azért most közlik, mert a szabályok szerint ezt a hatálybalépést követő 45 napon belül kell megtenni.

A jogszabály szerint a Miniszterelnöki Hivatal honlapján közzé kell tenni az állami vezetők illetményét és a számukra kifizetett jutalmat is. Nyilvánosságra kell hozni az állami vezető személyijövedelemadó-bevallásából az összevont adóalap, az összevont adóalap adójának, az összevont adóalap adóját csökkentő adókedvezmények, a külön adózó jövedelmek, valamint a külön adózó jövedelmek adójának összegét.

A törvény kimondja azt is, hogy az állami vezető ötévente vagyonvizsgálaton esik át, ami kiterjed az egy háztartásban élő hozzátartozókra is. Ha megbízatása megszűnik, az Állami Számvevőszék haladéktalanul megvizsgálja a vagyoni viszonyait.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter