Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

APEH: fokozott figyelem az egyéni vállalkozókon

Most már az egyéni vállalkozókat is nagyobb számban ellenőrizzük - jelezte a Népszabadságnak adott interjúban Szikora János, az APEH elnöke. Ennek az az oka, hogy míg korábban az egyéni vállalkozókkal és a magánszemélyekkel egy osztályon belül foglalkoztak a megyei igazgatóságok - s a magánszemélyek személyi jövedelemadójának ellenőrzése a munkaidő java részét lekötötte -, most már a két adózói kört különválasztották.

Az adóhivatal elnöke rámutatott, hogy a kisvállalkozásokra az ellenőrzési kapacitás ötöde jutott az első négy hónapban, és innen származik az összes megállapított adókülönbözet 11%-a. Azt majd csak egy egész év tapasztalata alapján lehet megmondani, hogy érdemes-e nagyobb kapacitást fordítani erre a körre - tette hozzá.

A vagyonvizsgálatok kapcsán megjegyezte, hogy jövőre ha nem is ilyen terjedelemben, de a korábbinál nagyobb intenzitással folytatják ezeket a vizsgálatokat. A gázártámogatásokra kitérve elmondta, hogy az államkincstár most adja át a gyanúsnak vélt adatokat, amelyeket az APEH összevet az szja-bevallási adatokkal. Megemlítette, hogy közérdekű bejelentés alapján is elég feltűnő esetek akadnak: így például találkoztak olyan menő fogorvossal vagy ismert művésszel, aki kért támogatást, holott jövedelmi helyzete ezt valószínűleg nem indokolná.

Megemlítette még azt is, hogy a jövőben mind a becslési eljárásban, mind a jövedelemelvárásokkal kapcsolatban szigorodik majd az APEH gyakorlata. A jogszabályi háttér adott, öszszehasonlító becsléseket - az ágazat hasonló nagyságú szereplőinek adataival - most is végezhetünk - tette hozzá.

Follow hrportal_hu on Twitter

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár