Megjelent: 11 éve

"Átörököltük a felülről szervezett szakszervezeteket"

A sztrájk minden országban okoz feszültségeket, még azokban is, amelyekben nagy múltja van a szakszervezeti mozgalmaknak. A sztrájkolókat sokan nézik rossz szemmel, főleg azok, akiket a munkabeszüntetés a mindennapjaikban akadályoz - mutatott rá az InfoRádióban Hankiss Elemér.

Ahogy a szociológus elmondta, Magyarországon húsz évvel a rendszerváltás után még mindig nem alakult ki a szakszervezeti rendszer. Annak idején, a kerekasztal-tárgyalásokon a résztvevők csak a politikai rendszert alakították ki, nem nagyon foglalkoztak gazdasági kérdésekkel, és egyáltalán nem érintették a társadalmi kérdéseket.

Hankiss Elemér szerint mindez azért volt így, mert a politikai osztály nem volt érdekelt abban, hogy erős ellenfele legyen a társadalomban, ezért nemcsak a szakszervezeteket zilálta szét, hanem a civil mozgalmak kibontakozását is megakadályozta.

Úgy fogalmazott: átörököltük a Kádár-rendszerből a felülről szervezett politikai szakszervezeteket, amelyek az új demokratikus rendben megbénultak.

Ennek a következménye az is, hogy például a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete a követeléseikről már több mint hatvan alkalommal egyeztetett a MÁV vezetésével, az álláspontok azonban fikarcnyit sem közeledtek egymáshoz.

InfoRádió
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót letesztelek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk

A magyar dolgozók többségének alig maradt szabadsága a járvány miatt

Egy felmérés szerint a dolgozók 14 százaléka semmilyen nyaralást nem tervez a nyárra. Teljes cikk

A cél a gazdaságvédelem és a munkahelyek megőrzése - ismertették a 2021-es költségvetést

A kormány létrehozta az egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alapot, háromszori emelést kapnak a nyugdíjasok. Teljes cikk