Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Az adórendszer átalakítása jövőre is folytatódik

A kormány jövőre is folytatja az adórendszer átalakítását, így többek között célzott adókedvezményekkel segíti a munkahelyek megőrzését, jön a kisadózók tételes adója és a tranzakciós illeték, valamint újabb három kisadó szűnik meg - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) A megújuló Magyarország adópolitikája című összegzésében.

A kormany.hu-n olvasható dokumentum szerint tovább csökkennek az élőmunka terhek és növekszik az indirekt adók súlya. A kormány a munkahelyvédelmi akcióterv keretein belül a leghátrányosabb foglalkoztatási csoportok munkába állását és munkahelyeinek megőrzését, valamint a kis- és középvállalkozások helyzetét kívánja segíteni.

A teherviselésben ugyanakkor továbbra is részt kell vállalniuk a "piaci erőfölénnyel rendelkező" és magas profitot termelő iparágakban tevékenykedő vállalatoknak, amely terhelést a kilátások javulása után folyamatosan leépítik - emeli ki a minisztérium.

A dokumentum szerint a feketegazdaság elleni adórendszerbeli küzdelem is szélesedik 2013-ban. Az NGM kifejti, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv keretében a munkaerő-kereslet növelése és a munkahelyteremtés előmozdítása érdekében a szociális hozzájárulási adóból 2013-tól célzott munkáltatói adókedvezmények vehetők igénybe, amelyeket a pályakezdők, a kismamák, az idősebb munkavállalók, a tartós munkanélküliek és az alacsonyabb képzettséggel rendelkezők munkába állása és munkahelyeik védelme érdekében vezetnek be.

A mikrovállalkozások számára folyamatos kihívást jelent az adókötelezettségek teljesítése, mind adminisztrációs, mind anyagi okokból. E két probléma együttes megoldására rendkívül egyszerű, választható adózási módot kínál a kormány 2013-tól a kisadózók tételes adójával. A tételes adó havi összege - egészen 6 millió forint bevételig - független a bevétel nagyságától, a bejelentett főállású kisadózó után mindössze 50 ezer forint, főállásúnak nem minősülő kisadózó után pedig havi 25 ezer forint - emlékeztet a nemzetgazdasági tárca.

A kisvállalkozói aktivitás megkönnyítését szolgálja az NGM szerint a bevezetett pénzforgalmi adózás választásának lehetőségét biztosító kisvállalkozói adó, amely koncepcionálisan új irányt jelent a jövedelemadózás rendszerében. A 16 százalékos kisvállalati adó alanya mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása/megfizetése alól.

Jövőre kivezetik az egyes ágazatokat terhelő különadót - hangsúlyozza az NGM. A fogyasztási-forgalmi típusú adók változása kapcsán a tárca kifejti: bevezetik a pénzforgalmi áfát, az áfa alanyi adómentesség összeghatára pedig 5 millióról 6 millió forintra nő.

A sertés- és takarmányszektorban tapasztalható feketegazdaság visszaszorítása érdekében 2013-ban a fordítottáfa-fizetést az élősertés- és félsertés-kereskedelemre, és a takarmányként is szolgáló egyes termékek értékesítésére is kiterjesztik.

Az NGM jelzi: az egészségre rendkívül káros energiaitaloknál a gyártók receptváltoztatásának hatására a népegészségügyi termékadóról szóló törvényben pontosítások lesznek jövőre, valamint emelkedik a dohánytermékek, az alkohol és az LPG jövedéki adója.

A költségvetés egyensúlyának biztosítása érdekében 2013 január 1-jétől bevezetik a pénzügyi tranzakciókat terhelő illetéket. Ez forgalmi típusú elvonás, mértéke 0,2 százalék lesz, 6 ezer forintos felső határral. A fizetési forgalom készpénzre való átterelődésének elkerülése, a szürkegazdaságot erősítő készpénzforgalom visszaszorítása érdekében a készpénzfelvételre magasabb, 0,3 százalékos kulcsot vezetnek be.

Szintén bevezetik a biztosítási adót, amely a biztosítókra jelenleg kivetett két adónemet is kivált: a pénzügyi szervezetek különadóját és a tűzvédelmi hozzájárulást.

A dokumentum szerint az adórendszer semlegességének növelését célzó lépés a béren kívüli juttatások és más meghatározott juttatások adózásának egymáshoz közelítése. Az intézkedés eredményeként a béren kívüli juttatásokra 14 százalékos EHO-t vezetnek be a jelenlegi 10 százalék helyett.

A helyi iparűzési adó alapjának szélesítése érdekében az eladott áruk beszerzési értékét, valamint a közvetített szolgáltatás levont értékét sávosan határozzák meg az árbevétel nagyságának függvényében. Az áfa csalások visszaszorítása érdekében a pénztárgépeket az adóhatósághoz kötik be.

2013-tól további, a feketegazdaság elleni küzdelmet segítő jogszabályi intézkedésekre kerül sor, valamint a helyi építményadó kiegészítéseként a villany-, gáz-, víz-, csatorna-, távközlési (telefon, kábeltévé, internet) vezetékek (nyomvonala) után ezek tulajdonosára méterenként 100 forint adó vethető ki. Jövőre ezenkívül újabb három kisadó szűnik meg - írja az NGM.

Az NGM kiemeli: a kormány hivatalba lépése óta következetesen, kizárólag olyan intézkedéseket terjesztett az Országgyűlés elé, amelyek az adóterhelés súlypontját a jövedelmeket terhelő adókról egyre inkább a fogyasztást, forgalmat terhelő adókra, illetve a káros externáliákat terhelő adókra helyezik át.

Mivel a kis- és közepes vállalkozások alkotják hazánk növekedésének mozgatórugóit és kiemelkedő szerepet töltenek be a foglalkoztatásban, ezért a kormány ezen vállalkozások esetében a társasági adókulcsot 10 százalékra csökkentette - emlékeztet a tárca. A kabinet az új Munka törvénykönyve és a meghirdetett munkahelyteremtő akció által rugalmasabbá tette a foglakoztatást, csökkentette annak terheit a vállalkozások számára. Két új adónemet is bevezettek; ezek kiemelkedően magas adómegtakarítást jelentenek a kisebb méretű vállalkozásoknak.

Az adópolitika fókuszában továbbra is a pénzügyi egyensúly biztosítása, a vállalkozni kívánók megbecsülése áll, valamint a jövedelmeket terhelő adók súlyának csökkentése a fogyasztási forgalmi adók szerepének növelése mellett - írja az NGM.
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Padlómatricától a mobil appig - így oldják meg a boltok a létszámkorlátozást

A legtöbb, az elmúlt egy hónapban zárva tartott üzlet kinyitott, miután Magyarországon a beoltottak száma meghaladta a 2,5 milliót. A boltokban 10... Teljes cikk

Diákok bojkottálnák az április 19-i iskolanyitást

Az ADOM azt javasolja, hogy a középiskolákban továbbra is maradjon az online oktatás, amíg a tanárok teljes immunitása ki nem alakul, és az... Teljes cikk

Így lehet most ügyet intézni a NAV-nál

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) központi ügyfélszolgálatain, kirendeltségein és... Teljes cikk