Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 éve

Az állam felügyelné, de közvetve a munkáltatók fizetnék az üzemorvosokat

Az állam finanszírozná és felügyelné az üzemorvosokat jövőben, ami valójában azt jelentené, hogy ugyan a társadalombiztosításon keresztül, de a munkáltatók fizetnének, egy a tb-n belül erre a célra létrehozott kasszán keresztül. Ugyanakkor az üzemorvos már nem állna közvetlen jogviszonyban a munkáltatóval, tudta meg a Magyar Idők.

Az új biztosítási "modell" a korkedvezményes nyugdíj helyébe lépne, vagyis korai nyugdíjazás helyett jobban vigyáznának a fokozott egészségkárosodásnak kitett munkakörökben dolgozók egészségére.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke azt mondta a lapnak, hogy az intézkedéscsomagnak fontos feltétele, hogy a jelenlegi társadalombiztosítási rendszerbe egy olyan biztosítási formát rendeljen a kormány, amely állami garanciavállalással működtetné a foglalkozás-egészségügyi szolgálatot.

A foglalkozás-egészségügyi orvost a munkaadó által megbízott magáncégek helyett az állam finanszírozná egy, a társadalombiztosításon belül elkülönített kasszából. Így az érdekvédelmi vezető szerint a rendszerből kiküszöbölhető lenne a részrehajlás, mert nem közvetlenül a munkáltatóval állna jogviszonyban az üzemorvos.

Magyar Idők
Follow hrportal_hu on Twitter