Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Az Amazon 15 dollárra emelte az órabérminimumot

A világ legnagyobb internetes kiskereskedelmi vállalata, az Amazon kedden bejelentette, hogy november 1-jétől 15 dollárra emeli a minimális órabért az Egyesült Államokban dolgozó alkalmazottai számára, és lobbizni fog Washingtonban azért, hogy a jelenleg 7,25 dolláros szövetségi órabérminimumot emeljék.

images

Az Amazon több mint 250 ezer munkavállalót foglalkoztat teljes vagy részmunkaidőben, emellett az ünnepi szezonban mintegy százezer embert vesz fel idénymunkára. Rájuk és a tavaly felvásárolt Whole Foods, felsőkategóriás élelmiszereket árusító üzletlánc minden alkalmazottjára vonatkozni fog a béremelés. Azok, akiknek az órabére már meghaladja a 15 dollárt, ugyancsak kapnak fizetésemelést.

Az Amazon emeli a Nagy-Britanniában dolgozók bérminimumát is: a Londonban és térségében dolgozókét óránként 10,50 fontra (13,59 dollárra), az ország többi részében pedig 9,50 fontra.
Az Amazonnál jelenleg 11 dollár körül van a legalacsonyabb órabér az Egyesült Államokat tekintve. Elemzők úgy becsülik, hogy akár az egymilliárd dollárt is elérheti évente a béremelés költsége, amit részben ellensúlyoz majd, hogy nemrégiben 20 dollárral, 99-ről 119 dollárra emelték a Prime szolgáltatás éves előfizetési díját az Egyesült Államokban.
A seattle-i központú cégnél dolgozók átlagbére tavaly 34 ezer 123 dollárra rúgott az Egyesült Államokban, míg az egész világot tekintve 28 ezer 446 dollárt tett ki. Jeff Bezos, az Amazon alapítója és vezetője közel 150 milliárd dolláros vagyonával a világ leggazdagabb embere a Forbes listája szerint.

Az Amazont jó ideje súlyos bírálatok érik a munkakörülmények és a fizetések miatt is. Az egyik legkíméletlenebb kritikusa, Bernie Sanders amerikai szenátor, akinek a Twitteren közel 9 millió követője van, gyakran pellengérezi ki az Amazont a munkavállalói fizetések mediánja és a Jeff Bezos vagyona közötti mérhetetlen különbség miatt. A szenátor kedden gratulált Bezosnak azért, mert "helyesen cselekedett".
Csak az idei második negyedévben az Amazon nyeresége 2,53 milliárd dollárt tett ki. Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatalának adatai szerint az amerikai magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak átlagos órabére jelenleg 22,73 dollár.

Neil Saunders, a GlobalData Retail nevű, a kiskereskedelem területén kutatásokat végző és tanácsadó szolgáltatásokat nyújtó ügynökség vezetője úgy értékelte a béremelést, hogy az Amazon vezetése politikailag bölcs döntést hozott, de egyúttal a gazdasági szükségszerűség is rákényszerítette. Az amerikai gazdaság erőteljesen növekszik, a munkaerőpiac pedig feszes, az álláskeresők több lehetőséget találnak, így az Amazonnak muszáj volt ösztönzőt találni, hogy új munkavállalókat csábítson magához.

Az online könyvesboltként indult vállalatot 1994. július 5-én alapította Jeff Bezos. A vállalat részvényeit 1997 májusában vezették be a New York-i tőzsdére 18 dolláros kibocsátási árfolyamon, és idén augusztusban 2050,26 dolláros árfolyamon elérte az ezermilliárd dolláros piaci tőkeértéket, az amerikai cégek közül - az Apple után - másodikként.

MTI
  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook