Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Az eva továbbra is népszerű

Az új adózási formák ellenére még mindig magas az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) választók száma - derül ki az adóhatóság adataiból. Az egyszerűsített vállalkozói adót alkalmazó egyéni vállalkozók és a társas vállalkozások körében egyaránt a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység a legnépszerűbb.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyilvántartásában a 2011. év végi több mint 88 700 után 2012 végén még mindig megközelítőleg 71 ezer evás volt, ami ugyan közel harmadával kisebb a 2011 előtti években megszokott 100 ezres nagyságrendnél, de még mindig tekintélyes szám, különösen, hogy új adózási formák is rendelkezésre állnak.

Az evásokon belül a társas vállalkozások súlya tovább nőtt, részarányuk 2012-ben már 64,1 százalék volt. Változatlanul az együttesen 93,5 százalékos részarányt megközelítő korlátolt felelősségű (kft.) és betéti társaság (bt.) a leginkább jellemző gazdálkodási forma, az utóbbiak adják a társas vállalkozások csaknem 70 százalékát. Az összes evás vállalkozás 29,4 százaléka (a társas vállalkozások nem egészen fele) tartozik a számviteli törvény hatálya alá, a többi úgynevezett bevételi nyilvántartást vezet.

Az egyszerűsített vállalkozói adót alkalmazó egyéni vállalkozók és a társas vállalkozások körében egyaránt a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység a legnépszerűbb. Ezeken a területeken működik az eva alanyok mintegy 46,5 százaléka, s itt realizálódik a bevételek majdnem fele.

Az eva hatálya alá tartozó adóalanyok összesített árbevétele 2012-ben 386,8 milliárd forint volt, ami 31,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A bevételek megoszlása az egyéni és társas vállalkozások között hasonló az előző évihez, 28, illetve 72 százalék.

A teljes evás kört tekintve a fajlagos árbevétel nem egészen 5,8 millió forint volt. Ezen belül az egyéni vállalkozók mintegy 4,5, a társas vállalkozások pedig 6,5 millió forint közeli átlagot értek el.

Az evás adóalanyok legnagyobb rétege - közel 45 százaléka - 2,5 millió forint alatti bevételt realizált. Az ötmillió forintig terjedő két legalacsonyabb sávba tartozik a vizsgált adóalanyi kör mintegy 61,2 százaléka, a 7,5 millió forint alatti alsó háromba pedig 72 százaléka.

Az eva hatálya alá tartozó adóalanyok 2012. évi adókötelezettsége 143,7 milliárd forint volt, 15,4 százalékkal kevesebb, mint a bázis időszakban. Az evások átlagosan több mint 2 millió forint adót fizetnek. Az első három negyedévben 100,1 milliárd forint összegű adóelőleget fizettek be, az éves kötelezettség 69,6 százalékát (a bázis évben 68,4 százalékát).

A bevallók 58,6 százaléka (39 162 adózó) a vizsgált év során pontosan fizetett, elszámolásuk nullszaldós. Pontatlansága miatt 27 673 adóalany utólagos rendezésre kényszerült, közülük 21 741 adózó összesen 4 milliárd forint összegű, 2013-ra áthúzódó befizetési kötelezettséget szerepeltetett bevallásában, míg 5932 adózó 300 millió forintos visszaigénylési pozícióban zárta az évet. Az egyenleg így összességében 3,7 milliárd forint összegű utólagos befizetési kötelezettséget mutat, ami 19,6 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

A NAV 2013 augusztus végén 70 979 működő kata adóalanyt tartott nyilván, közülük 59 896 egyéni vállalkozó. A bejelentett kisadózók száma 71 904, közülük 52 336 minősül főállásúnak. A kivások száma 7595 volt augusztus végén, valamennyien társas vállalkozások, közülük 5743 kft., 1502 pedig bt.
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egy közútkezelő meghalt, kettő megsérült az M1-esen történt balesetben

A Magyar Közútkezelő Zrt. egyik munkatársa a helyszínen vesztette életét. Teljes cikk

A szakképzett fiataloknak kedvez a vállalkozások munkaerő-támogatásának kiegészítése

A program kibővítésével a 30 év alattiak után így összesen kilenc hónapig kaphatnak támogatást a vállalkozások. Teljes cikk

Ezeken a helyszíneken ellenőriz a NAV a következő hetekben

A koszorúkat és virágokat árusító vállalkozások országszerte számíthatnak az adóellenőrök megjelenésére. Teljes cikk