Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Az idősebb munkavállalók jogvédelmét szorgalmazza az Európa Tanács

Az idősebb munkavállalók jogainak megerősítését szorgalmazta az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése, pénteki strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásában.

A dokumentum szerint az idősek gyakran igazságtalan diszkrimináció elszenvedői, amikor be kívánnak lépni vagy vissza akarnak kerülni a munkaerőpiacra, illetve amikor továbbképzésre jelentkeznek.

Az ET-határozat felszólította az összeurópai szervezet tagállamait, hogy nemzeti jogalkotásuk során küszöböljék ki az életkor alapján történő hátrányos megkülönböztetést a munkavállalás tekintetében is.

A témáról folytatott vitában Kalmár Ferenc András KDNP-s országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy ez a probléma - az európai társadalmak elöregedése miatt - egyre többeket érint.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon a nyugdíjkorhatár elérése előtti utolsó öt évben csak "különleges és nagyon indokolt esetben" lehet elbocsátani a munkavállalót. Emellett - tette hozzá - adókedvezményben is részesülnek azok a munkáltatók, amelyek 55 év felettieket alkalmaznak.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter