Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Az időseket aktivizálnák Gyulán

Program indul szeptember végén a gyulai időskorúak aktivizálására, társadalmi életbe integrálására európai uniós támogatás segítségével - tájékoztatta a város polgármestere kedden az MTI-t.

Görgényi Ernő (Fidesz) elmondta: a projekt hazai mintaprogramnak tekinthető; módszereiben és tartalmában a gyulaihoz hasonló program még nem valósult meg Magyarországon. A nyitórendezvényt 2012. szeptember 28-30-án tartják Gyulán.

Az önkormányzat Arad, Kovászna (Románia), Budrio (Olaszország), Ditzingen (Németország), Krumpendorf (Ausztria) és Wagrowiec (Lengyelország) testvérvárosokkal partnerségben pályázott az Európai Unió oktatási, audiovizuális és kulturális ügynöksége (EACEA) pénzügyi alapjára, és 144 ezer euró támogatást nyert el - közölte a polgármester. Hozzátette: a projekt témájában szorosan kapcsolódik az aktív időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás 2012-es európai évéhez.

Görgényi Ernő hangsúlyozta, hogy Gyula szeretné sikeresen integrálni a még aktív időseket a város társadalmi életébe, jól hasznosítani a tudásukat és a tapasztalataikat. A projekt tapasztalataira építve az önkormányzat elkészít egy új, idősekről szóló tervezetet.

A polgármester kiemelte: a részt vevő városok szakemberei öt alkalommal konferencia keretében konzultálnak az idősek helyzetéről, a kidolgozott programok eredményeiről, és a legjobb gyakorlatokat Gyula beépíti a készülő programba. A konzultációsorozattal párhuzamosan kutatómunka kezdődik a városban, ennek keretében felmérik az időskorúak helyzetét, megkérdezik a véleményüket és az elképzeléseiket az időskori életről, és arról, hogyan és milyen területen szeretnének bekapcsolódni a helyi társadalmi életbe.

Gyulán minden negyedik állampolgár betöltötte a hatvanadik életévét és minden tizenkettedik elmúlt hetvenéves, a lakosságon belül az idősek aránya 25,7 százalék - tette hozzá Görgényi Ernő.

  • 2023.05.31Jövő Vezetője Díj - nevezés Keressük a Jövő vezetőit, segíts megtalálni őket! A közép- és felsővezetők elismerését célzó ‘Jövő vezetője’ díj idén is kiosztásra kerül. Nevezd a vezetődet! Részletek Jegyek
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek