Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Az öt évvel ezelőtti bérszint a cél

A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (KSZSZ) szerint a közszolgálati dolgozók reálkeresetét a 2008. évit meghaladó szintre kell emelni, a bértáblákat pedig két fokozattal indokolt emelni.

images

"A közszolgálati tisztviselők kivéreztetése a gazdasági válság 2008-as kitörése óta folyamatosan tart" - áll a szövetség keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Azt írták, "elvették" tőlük a 13. havi bért, megszűnt a céljutalom, sokak cafeteria-juttatása is jelentősen csökkent. A keresetet maghatározó illetményalap hatodik éve nem változik. Az infláció ez idő alatt több mint 25 százalékkal nőtt. A KKSZ szerint a reálkeresetek emelése mellett "megfelelő szintű, egységes" közszolgálati cafeteria bevezetése is szükséges.

A közszolgálati dolgozók jelentős részének ötödik éve folyamatosan csökken a reálkeresete. Különösen a középfokú kormánytisztviselők és köztisztviselők keresetének alakulása tragikus, sokak reálkeresete 25-40 százalékkal kevesebb a 2008-asnál - áll a közleményben.

A szövetség szerint két és fél év óta a közszolgálati tisztviselők életét a "bizalomvesztés és méltatlanság réme" keseríti meg.

"Statáriális módon elveszíthetik munkahelyüket. A túlóráztatás sok helyen általánossá vált, lehetetlenül rövid határidők vannak, a soron kívüli ügyek nagy száma ellehetetleníti a szakszerű munkavégzést, gyakoriak az egymásnak ellentmondó vagy dilettáns vezetői utasítások. A munkahelyi stressz sok helyen elviselhetetlen szintet ér el" - írták.

Hangsúlyozták: az egyre növekvő szakmai és etikai elvárások teljesítése akkor várható el a csaknem százezer tisztviselőtől, ha az anyagi és erkölcsi megbecsülésük is lépést tart a követelményekkel.
  • 2023.05.31Jövő Vezetője Díj - nevezés Keressük a Jövő vezetőit, segíts megtalálni őket! A közép- és felsővezetők elismerését célzó ‘Jövő vezetője’ díj idén is kiosztásra kerül. Nevezd a vezetődet! Részletek Jegyek
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
Dolgozóinak 90 százalékát elbocsátja egy zalai vállalat

Egyelőre nem tudni, hogy mi áll a leépítés hátterében. Teljes cikk

Többlet béremelést kaphatnak a pedagógusok a legleszakadottabb térségekben

2024-ben 126 milliárd forinttal több lesz a költségvetésben tanárbérre, mint idén. Teljes cikk

Czomba Sándor: csak szigorú feltételekkel jöhet Magyarországra vendégmunkás

Jelenleg 15 ország van azon a listán, ahonnan könnyített eljárással jöhetnek Magyarországra dolgozni a vendégmunkások. Teljes cikk