Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Azok sem emelnek bért, akiket nem érint a válság

Annak ellenére, hogy 2008-ban az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) 3-5 százalékos béremelésre tett ajánlást a következő évre, a vállalatok többsége ezt nem hajtotta végre, sőt az eddig megkötött bérmegállapodások alapján a versenyszférában mintegy 0,5 százalékos reálkereset-csökkenés következhet be az idén - mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke egy tegnapi sajtótájékoztatón.

Pataky Péter nehezményezte, hogy a vállalatok sokszor azokban az ágazatokban sem hajtottak végre bérfejlesztést, amelyeket a válság alig érint.

Az MSZOSZ elnöke kiemelte, hatalmas az ingadozás az átlagos reálbér-csökkenés körül, az MSZOSZ tagságának nagyobb részét kitevő fizikai dolgozók kereseti helyzete például jelentősen romolhat 2009-ben, míg a jobb érdekérvényesítő képességű szellemi foglalkozásúak akár csekély reálkereset-növekedéssel is számolhatnak az idén.

A foglalkoztatási helyzetről szólva Pataky Péter rámutatott, jelentősen eltér egymástól a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) adatai által nyújtott kép. Leszögezte, az MSZOSZ az ÁFSZ adatait tartja a valóságot jobban bemutatónak, mivel ezek közvetlenül a realitást tükrözik, míg a KSH számai becslésen alapulnak. Sajnos az ÁFSZ reálisabb számai mutatnak rosszabb képet - tette hozzá.

Pataky Péter úgy vélte, az atipikus foglalkoztatás elterjedése nem jelent gyógyírt a foglalkoztatási válságra, hiszen Magyarországon többnyire nem arról van szó, hogy a rugalmas alkalmazási formák révén bővülne a foglalkoztatás, hanem arról, hogy sok, eddig tipikus foglalkoztatásban álló alkalmazott kényszerűen átvált az atipikus formák egyikére.

Egyre több a határozott idejű szerződés, egyre elterjedtebb a munkakölcsönzés - mondta, hozzátéve, hogy ma már több tízezerre tehető azok száma, akiknek a munkahelye így "tökéletes bizonytalanságba került". Azért kell erről szólni, mert a statisztikákban ez nem jelenik meg - tette hozzá Pataky Péter, majd leszögezte, az MSZOSZ továbbra is a határozatlan idejű, teljes munkaidős foglalkoztatást támogatja, mivel így védhetők legjobban a munkavállalók érdekei.

A kormány intézkedéseiről úgy vélte, gyakran megkésettek, a munkahelymegőrző pályázatok kapcsán pedig nehezményezte, hogy nagyon akadozva születnek meg a döntések és a pénz átutalása is rendkívül lassú. Példaképpen az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) által kiírt 6 milliárd forint összértékű pályázatot említette: "a kiírás után 2-3 héttel már le is kellett zárni őket, annyi pályázat ékezett. Azóta meg hónapok teltek el, és a nyertes pályázók még mindig alig kaptak pénzt. Mire odaér, sokszor már nincs is értelme" - fogalmazott Pataky Péter.

Összességében úgy ítélte meg, a kormány munkahelymegőrző lépései jó irányba mutatnak, de nem elég nagy mértékűek és nem eléggé hatékonyak. Pataky Péter végül aktívabb munkaadói szerepet sürgetett a válságkezelésben. Úgy vélte, a munkaadóknak nagyobb kockázatokat vállalva, több belső erőforrást megmozgatva kellene lépéseket tenniük a munkahelyek megőrzése érdekében.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk