kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Bajnai Gordon: Irány Románia és Oroszország!

Az egyre nagyobb méretű elbocsátási hullám megfékezésére a kormányzati elképzelések az új munkaerő felvétele után adott járulékkedvezménytől, a regionális válságkezelő alapon át a piacszerzésig terjednek. A bürokrácia visszaszorítása sokat adhatna ehhez, de e téren nem sok minden történt.

November végéig 27 ezer munkahely megszűnését jelentették be hivatalosan a Magyarországon működő cégek, ez 10 ezerrel több, mint tavaly összesen - közölte Tukacs István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára. Többségükben a nálunk megtelepedett multinacionális cégek váltak meg alkalmazottaiktól, de a nagyvállalatoknak beszállító hazai cégek egy része is leépítésre kényszerült. A létszámleépítés legjobban az elektronikai ipart, a gépipart és a gépjárműgyártást veszélyezteti. Tavasszal újabb elbocsátási hullám várható, de akkor már a kkv-szektorban - ezt Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára mondta. Ezért most a kormány egyik - ha nem a legfontosabb - feladata ennek mérséklése.


Járulékkedvezmény a munkaadónakA régi munkahelyek megtartása mellett újakat is teremtene az az elképzelés, amely szerint - a jelenlegi tervek alapján - egy új alkalmazott teljes járulékának egyéves elengedése mellett öt megtartott dolgozó járulékai is csökkennének, az első évben 10, a másodikban pedig 6 százalékkal. A könnyítés az 5 és 50 fő között foglalkoztató kisvállalkozásoknak járna. A kormány ettől a lépéstől 20 ezer új munkahely létrejöttét várja, ami 100 ezer korábbi munkahely megtartását is jelenti.

Az viszont már biztos, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv regionális operatív programjainak forrásaiból létrehoztak egy regionális válságkezelő alapot - ebben jelenleg 20 milliárd forint van -, melynek célja, hogy igénybevételével a helyi kkv-k hozhassanak létre új munkalehetőséget. A munkaügyi tárca a foglalkoztatás elősegítése érdekében azt javasolja a cégeknek, hogy vegyék igénybe a csökkentett munkaidőben foglalkoztatáshoz rendelkezésre álló lehetőségeket.

A munkahelyek megőrzéséhez elengedhetetlen, hogy a vállalkozások megrendeléshez jussanak. Éppen ezért az építőipari cégek számára létrehozták az Építési Piacteret, amely több szakmai és kormányzati internetes honlapról is elérhető. Itt a vállalkozók a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által létrehozott adatbázisból már fél hónapja tájékozódhatnak az 1800 milliárd forintnyi uniós forrásból megvalósuló építési beruházásokról, az ágazat szereplői számára kiírt közbeszerzésekről, megrendelésekről.


Keresnivalók külföldönBajnai Gordon fejlesztési és gazdasági miniszter szerint a válság alatt olyan exportpiacok felé kell fordulni, amelyek ugyan nem olyan kényelmesek, mint az eddigiek, viszont továbbra is gazdasági növekedéssel számolnak. Romániába és a Balkán többi országába idén az első fél évben 39, illetve 31 százalékkal növeltük kivitelünket az egy évvel korábbihoz képest. Erre szintén lehet építeni - vallja a gazdasági miniszter, aki azt azonban hozzátette, hogy árualap nélkül minden kormányzati lépés hiábavaló.

Az exportálás súlypontját a Balkánra, Oroszországba és Ázsia irányába helyezné át a kormány, de kérdés, hogy e térségeket nem érinti-e a válság. Kína a recesszióval is kalkulálva 7-8 százalékosra várja a GDP növekedését, míg Oroszország 4 százalékot prognosztizál - állítja a tárcavezető.

Teljes cikk a Piac és Profit Magazin decemberi számában.
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek