Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Balkáni körülmények uralkodnak az építőiparban - az MMV megoldást sürget

A Mozgalom a Magyar Vállalkozásokért (MMV) egyebek között arra vár választ Orbán Viktortól, tervezi-e a kormány egy, az építőipar problémáit kezelő kormányzati hivatal létrehozását, valamint hogy mit kíván tenni a kabinet a lánctartozások felszámolásáért.

images

Nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek a Mozgalom a Magyar Vállalkozásokért (MMV), amelyben hangsúlyozza, hogy a most indított új nemzeti konzultáció a munkahelyteremtésről csak akkor hozhat eredményt, ha az állam felszámolja a tisztességtelen vállalkozói környezetet.

A miniszterelnök májusban jelentette be, hogy új nemzeti konzultáció kezdődik, ezúttal elsősorban a munkahelyteremtéssel összefüggő kérdésekben kéri ki az emberek véleményét a kormány.

Az MMV a nyílt levélben kiemeli: a konzultáció sikeréhez az szükséges, hogy a kormány biztosítsa a termelő cégek jogbiztonságát és anyagi, valamint erkölcsi tekintetben is helyreálljon a termelő munka becsülete.

A levélben azt írják: "az MMV sokadszorra fordul Önhöz, illetve a foglalkoztatáspolitikáért, építésgazdaság jövőjéért felelős gazdaságpolitikusokhoz az építőiparban uralkodó balkáni körülmények miatt". Ezek a körülmények a mozgalom szerint egyáltalán nem segítik a tisztességes foglalkoztatást, a munkahelyek megőrzését, és esetleges bővítését.

Hangsúlyozzák: tekintettel az építőipar ágazati súlyára, multiplikátor hatására, "értetlenül állunk a kormányzati figyelem és az érdemi intézkedések hiánya előtt, hiszen az építőipar leépülése a gazdaság teljesítményét jelentősen fékezi".

Az MMV szerint az érdemi munkát elvégző, foglalkoztató vállalkozások tömegei vergődnek a "22-es csapdájában": vagy vállalják a fővállalkozások által felajánlott munkát azzal a tudattal, hogy részben, vagy teljesen nem fogják megkapni elvégzett munkájuk ellenértékét, vagy nem dolgoznak, és szélnek eresztik munkavállalóikat.

Az MMV-hez eljutott jelzések alapján szinte az összes beruházásra jellemző a tisztességtelen megrendelői magatartás - hívja fel a figyelmet a levélben a szervezet. A mozgalom egyebek között arra vár választ Orbán Viktortól, tervezi-e a kormány egy, az építőipar problémáit kezelő kormányzati hivatal létrehozását, valamint hogy mit kíván tenni a kabinet a lánctartozások felszámolásáért.
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk