Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Befagyasztják a közalkalmazotti béreket Romániában

Jövőre is a 2013. decemberi szinten maradnak a közalkalmazotti bérek Romániában, csak a pályakezdő tanári fizetés nő tíz százalékig terjedő mértékben, a rezidens orvosok bérét pedig 150 eurónyi ösztöndíjjal egészítik ki - közölte hétfőn a román Mediafax hírügynökség.

Az ősz folyamán mind a pedagógusok, mind az egészségügyi alkalmazottak nagyszabású tüntetéseket rendeztek Bukarestben és általános munkabeszüntetést is kilátásba helyeztek, ha a kormány nem vezet be magasabb béreket a pályakezdők számára. Egy rezidens orvos jelenleg 1000-1500 lej (66 ezer-100 ezer forint) közötti alapbért kap Romániában a gyakornoki időszak éveiben.

Victor Ponta kormányfő egy televíziós interjúban bejelentette: ha a rezidens orvosok bérét növelnék, akkor az emelést adók is terhelnék, ezért bérüket inkább egy ösztöndíjjal egészítenék ki a gyakornokság teljes ideje alatt.

Hétfői sajtóértekezletén a miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy 2014-ben nőni fognak a romániai nyugdíjak. A nyugdíjak 3,76 százalékkal, vagyis a tavalyi infláció mértékével emelkednek január 1-jével Romániában.

Az idei pénzromlásra vonatkozó előrejelzését a román nemzeti bank a múlt héten 1,8 százalékra vitte le a korábbi 3,1 százalékról. A román jegybank a jövő évben 3 százalékos éves inflációval számol a korábban közölt 3,1 százalék helyett.

Romániában idén sem emelkedtek a közalkalmazotti alapbérek és pótlékok, miután a tavaly decemberi utolsó emelés nyomán a közszférában a fizetések visszaálltak a 2010-es - 25 százalékos - általános bércsökkentés előtti szintre.

2010-ben elfogadtak egy egységes közalkalmazotti bértörvényt, de annak a bérekre vonatkozó szabályait eddig nem alkalmazták, érvényesítése a hazai össztermék 4,6 százalékával növelné a költségvetési hiányt - mutatott rá a Mediafax.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így segíti az állam a pályakezdő fiatalokat Szerbiában

Az Első fizetésem nevű programban a fiatalok 9 hónapig dolgozhatnak egy ideiglenes munkahelyen. Teljes cikk

A világ legmagasabb minimálbérét vezetik be Genfben

Már nem Ausztráliában a legmagasabb az órabérminimum. Teljes cikk

Ukrajnában 10 százalékra ugrott a munkanélküliség

Ukrajnában jelentősen nőtt a munkanélküliség a második negyedévben a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések hatására. Teljes cikk