Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Befektetés a magyar szaktudásba - ez az Opel tudásközpontja

Az új oktatóközpontban automatikai technikus, gépi forgácsoló és villanyszerelő szakmák oktatásához alakítottak ki tanműhelyeket és ugyanitt hozták létre a szombathelyi gépészmérnök-képzés gyakorlati oktatóbázisát is, a beruházáshoz a magyar kormány 150 millió forint támogatást nyújtott.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Joachim Koschnicke az Opel Group kormányzati kapcsolatokért felelős alelnöke avatta fel csütörtökön az Opel félmilliárd forintos beruházással felépített tudásközpontját Szentgotthárdon

Szijjártó Péter az avatóünnepségen hangsúlyozta: Magyarország továbbra is az európai autógyártás zászlóshajója kíván maradni, ehhez azonban szavai szerint nemcsak az infrastruktúra fejlesztésére van szükség, de érdemes beruházni a szakképzésbe is, hiszen a fejlődéshez a vállalatoknak folyamatosan olyan jól képzett, megbízható és elkötelezett szakemberekre van szükségük, mint amilyenek a szengotthárdi Opel gyárban is dolgoznak.

A tárcavezető úgy fogalmazott: az a beruházás, amelyet ma átadnak, a magyar fiatalokba, a magyar szaktudásba és ezáltal a magyar jövőbe történt befektetést jelenti.

Szavai szerint a szentgotthárdi motorgyár a térség fejlődésének a motorjává is vált, és a General Motors, illetve ma már az Opel európai gyártó rendszerének egyik legfontosabb láncszeme.

Emlékeztetett arra, hogy az Opel eddig 1,5 milliárd eurónyi befektetést hajtott végre Magyarországon, 700 millió eurót költött arra, hogy három lépésben a világ egyik legmodernebb motorgyárát, a flex motorgyárat hozta létre Szentgotthárdon.

Szijjártó Péter beszédében kiemelte: olyan kormányzati döntésekre van szükség, amely Magyarországot, a magyar befektetési környezetet folyamatosan vonzóvá teszi.

Napjainkban az egyik legnagyobb vonzereje szavai szerint a megfelelő számban rendelkezésre álló és megfelelő képzettségéggel rendelkező szakembereknek van, akiknek az utánpótlásáról is folyamatosan gondoskodni kell.

Éppen ezért történtek az utóbbi időben kormányzati lépések a nagyvállalatok bevonásával a szakképzés érdekében.

Utalt arra, hogy július elseje óta a Nemzetgazdasági Minisztérium 44 szakképzési központja alá 303 köznevelési intézmény tartozik, a versenyképesség megőrzése és növelése érdekében végrehajtott változások 200 ezer tanulót és 25 ezer pedagógust érintett.

Hozzáfűzte: a munkaerő folyamatos utánpótlása érdekében 2014 és 2020 között 50 milliárd forintból hétezer tanműhelyet hoznak létre és újítanak fel, ezen túl pedig német mintára bevezették a duális képzést a felsőoktatásban, amely egyre népszerűbb.

Szijjártó Péter szólt arról is, a szentgotthárdi gyárban idén 580 ezer, jövőre pedig akár évi egymillió Opel motor készülhet, amelyhez a létszám további bővítésére lesz szükség.

Joachim Koschnicke köszöntőjében arról szólt, magyarországi gyáruk továbbra is kiemelt szerepet fog betölteni az Opel termékstratégiájában, az Opel Astra típusokat a jövőben kizárólag a szentgottárdi motorokkal szerelik majd fel.

Szavai szerint az új tudásközponttal hatalmas lépést tesz abba az irányba, hogy hosszú távra biztosítsa szakember utánpótlását és ezt szolgálja az is, hogy részt vállaltak, bekapcsolódtak a szombathelyi duális mérnökképzésbe is.

Hozzáfűzte: a központot, a műhelyeket olyan modern gépekkel szerelték fel, amelyek alkalmassá teszik a tanulókat, hallgatókat arra, hogy később az Opelben használt világszínvonalú berendezésekkel, technológiával dolgozzanak.

Szólt arról is, hogy rövidesen száz tanuló kezdheti meg majd a gyakorlati ismeretek elsajátítását az új oktatóközpontban, később pedig újabb száz tanuló és hallgató kapcsolódhat be a képzésbe, amit sokuknál a gyártól kapott ösztöndíjakkal is támogatnak.

Az ünnepségen Szijjártó Péter a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kintüntetést nyújtotta át Joachim Koschnickének, a magyar és német gazdasági kapcsolatok érdekében kifejtett munkássága elismeréseként.
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kétszáz munkahelyet hozott létre egy autóipari beszállító Móron és Tamásiban

Európai uniós támogatás segítségével 589,92 millió forintból fejlesztette gyártókapacitását az autóipari beszállító FHL Björn Hungary Kft. a... Teljes cikk

Csak kiegészítő juttatásokra 4 milliárdot költ a Tesco Magyarországon

Bár a dolgozók létszáma folyamatosan csökken, a fizetések emelkednek a Tesco magyarországi egységeiben. Az áruházlánc nemzetközi mintára 10... Teljes cikk

Csaknem kétezer munkahelyet szüntet meg a Danone

Jelentősen csökkent a forgalmuk a koronavírus-járvány miatt. Teljes cikk