Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Befektetés a magyar szaktudásba - ez az Opel tudásközpontja

Az új oktatóközpontban automatikai technikus, gépi forgácsoló és villanyszerelő szakmák oktatásához alakítottak ki tanműhelyeket és ugyanitt hozták létre a szombathelyi gépészmérnök-képzés gyakorlati oktatóbázisát is, a beruházáshoz a magyar kormány 150 millió forint támogatást nyújtott.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Joachim Koschnicke az Opel Group kormányzati kapcsolatokért felelős alelnöke avatta fel csütörtökön az Opel félmilliárd forintos beruházással felépített tudásközpontját Szentgotthárdon

Szijjártó Péter az avatóünnepségen hangsúlyozta: Magyarország továbbra is az európai autógyártás zászlóshajója kíván maradni, ehhez azonban szavai szerint nemcsak az infrastruktúra fejlesztésére van szükség, de érdemes beruházni a szakképzésbe is, hiszen a fejlődéshez a vállalatoknak folyamatosan olyan jól képzett, megbízható és elkötelezett szakemberekre van szükségük, mint amilyenek a szengotthárdi Opel gyárban is dolgoznak.

A tárcavezető úgy fogalmazott: az a beruházás, amelyet ma átadnak, a magyar fiatalokba, a magyar szaktudásba és ezáltal a magyar jövőbe történt befektetést jelenti.

Szavai szerint a szentgotthárdi motorgyár a térség fejlődésének a motorjává is vált, és a General Motors, illetve ma már az Opel európai gyártó rendszerének egyik legfontosabb láncszeme.

Emlékeztetett arra, hogy az Opel eddig 1,5 milliárd eurónyi befektetést hajtott végre Magyarországon, 700 millió eurót költött arra, hogy három lépésben a világ egyik legmodernebb motorgyárát, a flex motorgyárat hozta létre Szentgotthárdon.

Szijjártó Péter beszédében kiemelte: olyan kormányzati döntésekre van szükség, amely Magyarországot, a magyar befektetési környezetet folyamatosan vonzóvá teszi.

Napjainkban az egyik legnagyobb vonzereje szavai szerint a megfelelő számban rendelkezésre álló és megfelelő képzettségéggel rendelkező szakembereknek van, akiknek az utánpótlásáról is folyamatosan gondoskodni kell.

Éppen ezért történtek az utóbbi időben kormányzati lépések a nagyvállalatok bevonásával a szakképzés érdekében.

Utalt arra, hogy július elseje óta a Nemzetgazdasági Minisztérium 44 szakképzési központja alá 303 köznevelési intézmény tartozik, a versenyképesség megőrzése és növelése érdekében végrehajtott változások 200 ezer tanulót és 25 ezer pedagógust érintett.

Hozzáfűzte: a munkaerő folyamatos utánpótlása érdekében 2014 és 2020 között 50 milliárd forintból hétezer tanműhelyet hoznak létre és újítanak fel, ezen túl pedig német mintára bevezették a duális képzést a felsőoktatásban, amely egyre népszerűbb.

Szijjártó Péter szólt arról is, a szentgotthárdi gyárban idén 580 ezer, jövőre pedig akár évi egymillió Opel motor készülhet, amelyhez a létszám további bővítésére lesz szükség.

Joachim Koschnicke köszöntőjében arról szólt, magyarországi gyáruk továbbra is kiemelt szerepet fog betölteni az Opel termékstratégiájában, az Opel Astra típusokat a jövőben kizárólag a szentgottárdi motorokkal szerelik majd fel.

Szavai szerint az új tudásközponttal hatalmas lépést tesz abba az irányba, hogy hosszú távra biztosítsa szakember utánpótlását és ezt szolgálja az is, hogy részt vállaltak, bekapcsolódtak a szombathelyi duális mérnökképzésbe is.

Hozzáfűzte: a központot, a műhelyeket olyan modern gépekkel szerelték fel, amelyek alkalmassá teszik a tanulókat, hallgatókat arra, hogy később az Opelben használt világszínvonalú berendezésekkel, technológiával dolgozzanak.

Szólt arról is, hogy rövidesen száz tanuló kezdheti meg majd a gyakorlati ismeretek elsajátítását az új oktatóközpontban, később pedig újabb száz tanuló és hallgató kapcsolódhat be a képzésbe, amit sokuknál a gyártól kapott ösztöndíjakkal is támogatnak.

Az ünnepségen Szijjártó Péter a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kintüntetést nyújtotta át Joachim Koschnickének, a magyar és német gazdasági kapcsolatok érdekében kifejtett munkássága elismeréseként.
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Fókuszban a megélhetési juttatások! A koronavírus-járvány a vállalatoknál talán a HR-es szakembereknek adta a legtöbb megoldandó feladatot. Olyan nehézségekkel kellett szembenézniük, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Nem maradt ki a kihívások sorából a dolgozói juttatások témája sem: a tapasztalat azt mutatta, hogy a pandémiás időszak alatt a cégek jelentős része nem tudta kiadni a juttatásokat a korábban megszokottak szerint. Egy gyorsan változó, bizonytalan piaci és jogi környezet komoly rugalmasságot igényelt és igényel a mai napig a munkáltatók részéről. A cégek számára elengedhetetlenné vált, hogy újragondolják korábban alkalmazott, bevált megoldásaikat, és olyan rendszert hozzanak létre, amelyet – az igények igen dinamikus, folyamatos változása okán – a későbbiekben is viszonylag könnyen tudnak alakítani, módosítani. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csaló munkaerő-közvetítők garázdálkodnak - figyelmeztet a Trenkwalder

Külföldi munka ígéretével próbáltak pénzt kicsalni gyanútlan álláskeresőktől magukat a Trenkwalder munkatársainak kiadó csalók - figyelmeztet a... Teljes cikk

Négynapos munkahetet vezet be az Unilever Új-Zélandon

Az Unilever bevezeti a négynapos munkahetet, ezzel növelve a dolgozók jólétét és nem utolsó sorban a termelékenységet. Először Új-Zélandon lépik... Teljes cikk

Mosonyi György nevét viseli a Mol új kutatás-fejlesztési központja

Tízmillió euró beruházással új kutatási és fejlesztési központot adott át a Mol Százhalombattán a Dunai Finomítóban - közölte az olajipari társaság. Teljes cikk