Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Befektetés a magyar szaktudásba - ez az Opel tudásközpontja

Az új oktatóközpontban automatikai technikus, gépi forgácsoló és villanyszerelő szakmák oktatásához alakítottak ki tanműhelyeket és ugyanitt hozták létre a szombathelyi gépészmérnök-képzés gyakorlati oktatóbázisát is, a beruházáshoz a magyar kormány 150 millió forint támogatást nyújtott.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Joachim Koschnicke az Opel Group kormányzati kapcsolatokért felelős alelnöke avatta fel csütörtökön az Opel félmilliárd forintos beruházással felépített tudásközpontját Szentgotthárdon

Szijjártó Péter az avatóünnepségen hangsúlyozta: Magyarország továbbra is az európai autógyártás zászlóshajója kíván maradni, ehhez azonban szavai szerint nemcsak az infrastruktúra fejlesztésére van szükség, de érdemes beruházni a szakképzésbe is, hiszen a fejlődéshez a vállalatoknak folyamatosan olyan jól képzett, megbízható és elkötelezett szakemberekre van szükségük, mint amilyenek a szengotthárdi Opel gyárban is dolgoznak.

A tárcavezető úgy fogalmazott: az a beruházás, amelyet ma átadnak, a magyar fiatalokba, a magyar szaktudásba és ezáltal a magyar jövőbe történt befektetést jelenti.

Szavai szerint a szentgotthárdi motorgyár a térség fejlődésének a motorjává is vált, és a General Motors, illetve ma már az Opel európai gyártó rendszerének egyik legfontosabb láncszeme.

Emlékeztetett arra, hogy az Opel eddig 1,5 milliárd eurónyi befektetést hajtott végre Magyarországon, 700 millió eurót költött arra, hogy három lépésben a világ egyik legmodernebb motorgyárát, a flex motorgyárat hozta létre Szentgotthárdon.

Szijjártó Péter beszédében kiemelte: olyan kormányzati döntésekre van szükség, amely Magyarországot, a magyar befektetési környezetet folyamatosan vonzóvá teszi.

Napjainkban az egyik legnagyobb vonzereje szavai szerint a megfelelő számban rendelkezésre álló és megfelelő képzettségéggel rendelkező szakembereknek van, akiknek az utánpótlásáról is folyamatosan gondoskodni kell.

Éppen ezért történtek az utóbbi időben kormányzati lépések a nagyvállalatok bevonásával a szakképzés érdekében.

Utalt arra, hogy július elseje óta a Nemzetgazdasági Minisztérium 44 szakképzési központja alá 303 köznevelési intézmény tartozik, a versenyképesség megőrzése és növelése érdekében végrehajtott változások 200 ezer tanulót és 25 ezer pedagógust érintett.

Hozzáfűzte: a munkaerő folyamatos utánpótlása érdekében 2014 és 2020 között 50 milliárd forintból hétezer tanműhelyet hoznak létre és újítanak fel, ezen túl pedig német mintára bevezették a duális képzést a felsőoktatásban, amely egyre népszerűbb.

Szijjártó Péter szólt arról is, a szentgotthárdi gyárban idén 580 ezer, jövőre pedig akár évi egymillió Opel motor készülhet, amelyhez a létszám további bővítésére lesz szükség.

Joachim Koschnicke köszöntőjében arról szólt, magyarországi gyáruk továbbra is kiemelt szerepet fog betölteni az Opel termékstratégiájában, az Opel Astra típusokat a jövőben kizárólag a szentgottárdi motorokkal szerelik majd fel.

Szavai szerint az új tudásközponttal hatalmas lépést tesz abba az irányba, hogy hosszú távra biztosítsa szakember utánpótlását és ezt szolgálja az is, hogy részt vállaltak, bekapcsolódtak a szombathelyi duális mérnökképzésbe is.

Hozzáfűzte: a központot, a műhelyeket olyan modern gépekkel szerelték fel, amelyek alkalmassá teszik a tanulókat, hallgatókat arra, hogy később az Opelben használt világszínvonalú berendezésekkel, technológiával dolgozzanak.

Szólt arról is, hogy rövidesen száz tanuló kezdheti meg majd a gyakorlati ismeretek elsajátítását az új oktatóközpontban, később pedig újabb száz tanuló és hallgató kapcsolódhat be a képzésbe, amit sokuknál a gyártól kapott ösztöndíjakkal is támogatnak.

Az ünnepségen Szijjártó Péter a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kintüntetést nyújtotta át Joachim Koschnickének, a magyar és német gazdasági kapcsolatok érdekében kifejtett munkássága elismeréseként.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az Eventrend Group bérli tovább a Spoon étteremhajót

Az Eventrend Group égisze alatt folytatja augusztus 20-tól Budapest emblematikus rendezvény- és étteremhajója, a Spoon the Boat. Teljes cikk

Orvosi eszközöket gyártó üzem létesül Gödöllőn

A Samyang Biopharm 8,6 milliárd forintos beruházással orvosi eszközöket gyártó üzemet hoz létre Gödöllőn, amely első körben 55 munkahelyet... Teljes cikk

Ingyen nyaraltat 3200 egyszülős és nagycsaládot a Mészáros Csoport

Ingyenes, egyhetes nyaralást biztosít a Mészáros Csoport 3200 nagycsaládnak és egyszülős családnak Zalakaroson, Gyulán és a Balaton-parton,... Teljes cikk