Megjelent: 11 éve

Beindultak az útlezáró akciók, torlódásra lehet számítani

A tiltakozó útlezárások miatt azonnal torlódások alakultak ki a főutakon. Ma reggel negyed 8-kor lezárták a 2-es főút Budapest felé vezető oldalát a főváros és Pest megye közigazgatási határánál. Hivatásos rendőrök az elrendelt fokozott szolgálatellátás miatt alig vannak a demonstrálók között.

Lezárták a 2-es főút Budapest felé vezető oldalát

Kovács György szervező a helyszínen az MTI-vel azt közölte, a lezárást csütörtök reggel 7-ig tervezik fenntartani. A Váci út végén kialakított félpályás útlezárás az országos szakszervezeti demonstráció része; az előző napi tájékoztatás szerint az ország negyven pontján lehet hasonló akciókra számítani. A forgalomlassító útlezárásokat a Független Rendőr Szakszervezet szervezi, ezzel kívánnak nyomatékot adni követeléseiknek. A lezárás után nem sokkal már torlódás alakult ki a 2-es főúton; a szervezők a forgalmat váltakozva engedik Budapest, illetve Dunakeszi irányába az egy sávosra szűkített útszakaszon. A lezárást technikailag a rendőrség biztosítja.

Csongrád, Zala és és Borsod megye

Szeged és Deszk között a 43-as úton röviddel 7 óra után kezdődött el a forgalomlassító demonstráció - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A csongrádi megyeszékhely felől Makó irányába vezető főút 8-as és 10-es kilométerszelvénye között rendőri felvezetéssel másfél tucatnyi jármű sorakozott föl a kétsávos út egyik oldalán. Az autók egy részére nemzeti színű lobogót tűztek ki. A demonstráció kezdete után röviddel a forgalom folyamatos volt, később azonban kialakulhat torlódás, mivel a tiltakozó akció helyszínétől néhány kilométerre útépítés miatt eleve félpályás útzár van. A tervek szerint 24 órán át, csütörtök reggelig tart.

Zala megyében három helyszínen, Zalaegerszegen, Keszthely határában és Rédics közelében kezdődött a félpályás útlezárás, néhány perces várakozásra kényszerítve az erre haladó autósokat. Jandó Zoltán, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) nyugat-dunántúli régiójának vezetője Zalaegerszegen, a 74-es és 76-os főút közös, várost elkerülő szakaszánál elmondta: a megyeszékhelyi helyszínen több mint tíz autóval álltak fel reggelre. Keszthely határában, a 71-es főút fenékpusztai szakaszán 30-40 autó állt ki, bár ezen a helyszínen először nem engedélyezték a tiltakozó akciót, a szakszervezet beadványára azonban a bíróság hatályon kívül helyezte a rendőrségi határozatot. Rédicsen, a 86-os főúton, a magyar-szlovén határtól öt kilométerre öt autóval kezdték el a tiltakozó akciót.

Hivatásos rendőrök alig vannak

Jandó Zoltán közölte: hivatásos rendőrök az elrendelt fokozott szolgálatellátás miatt alig vannak a demonstrálók között, de számos más szakszervezet csatlakozott hozzájuk. Több más rendőrségi, valamint honvédségi és büntetés-végrehajtási szakszervezet mellett bányász és vendéglátós érdekvédelmi szervezetek, valamint a General Electric nagykanizsai és zalaegerszegi gyárának dolgozói is részt vesznek a demonstráción.

Az eső ellenére sok tucatnyian demonstrálnak 7 órától Borsod-Abaúj-Zemplén megye több pontján is, a 3-as és a 37-es számú fő úton. Miskolcon a 3-as számú fő út ki- és bevezető szakaszán, a 37-es számú úton, Szerencs előtt és Sárospatak térségében zárták le az egyik sávot a tüntetők, a mellettük elhaladó autósok dudaszóval, integetéssel fejezik ki szolidaritásukat.

Balázs Sándor, a Független Rendőrszakszervezet megyei elnöke az MTI-nek elmondta: terveik szerint a demonstrálók napközben többször is cserélődnek, így csütörtök reggel hét óráig folyamatos lesz jelenlétük az utakon. A forgalom irányítását rendőrök segítik.

Hajdú-Bihar, Győr-Moson megye

Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye több pontján demonstrálnak a Liga Szakszervezetek felhívására szerda reggel 7 órától - jelentették a távirati iroda tudósítói. A forgalomlassító akcióhoz szinte valamennyi rendvédelmi szakszervezet csatlakozik tagszervezeti szinten. Részt vesz a megmozdulásokon az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Munkástanácsok is.

Hajdú-Bihar megyében hat helyszínen, mintegy 150 gépkocsival kezdődött meg a félpályás demonstráció. Debrecen és Bocskaikert között a 4-es számú főúton már reggel negyed nyolcra kilométeres kocsisorok alakultak ki, de az autósok békésen vették tudomásul a tüntetés tényét - tapasztalata a helyszínen az MTI tudósítója.

Számítottunk arra, hogy néhányan dudaszóval jelzik majd nemtetszésüket a forgalomlassítás miatt, de ezt eddig nem tapasztaltuk - mondta Kiss János, a Független Rendőrszakszervezet hajdúhadházi szervezetének tagja, a helyszíni demonstráció főkoordinátora.

"Hol vagytok most tábornok urak?"

A Debrecen és Bocskaikert közötti útszakaszon egyébként mintegy 40 gépkocsival demonstrálnak. A kocsikon nemzeti lobogókat, szakszervezeti zászlókat és egy árpádsávos zászlót látott az MTI tudósítója. Folyamatosan működtetnek egy szirénát is a demonstrálók, az egyik transzparensen pedig az olvasható: "Hol vagytok most tábornok urak?".

A 4-es főúton Bocskaikert mellett Hajdúszoboszló és Püspökladány térségében, a 47-es számú úton Debrecen és Mikepércs, a 42-es úton Mezőpeterd határában, a 471-es úton pedig a Debrecen közeli Dombos-tanyánál van félpályás útlezárás. Bár - mint azt elmondták - a demonstrációra 24 órás engedélyük van, a közlekedés biztonsága érdekében több helyszínen este hét órakor befejezik a megmozdulást.

Győr-Moson-Sopron megyében a 86-os úton demonstrálnak a Liga Szakszervezetek felhívására. Mosonmagyaróvár határában reggel 8 órakor tucatnyian vettek részt a forgalomlassító akcióban. Csorba Dezső szervező közlése szerint várhatóan este 7 óráig tart a megmozdulás, és arra számítanak, hogy nap közben többen csatlakoznak hozzájuk.

Veszprém megyében kilenc helyszínen

Veszprém megyében összesen kilenc helyszínen tartanak félpályás útlezárást. A rendőrség által engedélyezett helyszíneken reggel 7-kor megkezdődött a tiltakozók felvonulása, és a terveik szerint este 7-ig tart - közölték a szervezők szerdán reggel az MTI-vel. A Liga Szakszervezetek felhívásához a Honvédszakszervezet veszprémi alapszervezete és a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) csatlakozott.

Hartmann Istvánnak, az FRSZ közép-dunántúli régióelnökének tájékoztatása szerint lezárták a 84-es főút Sümeg és Ukk közötti szakaszán a fél pályát, Pápán pedig a 83-as főút elkerülő szakaszán. Veszprémben a 82-es főút Zirc felé vezető fél oldalát foglalták el Gyulafirátótig. A 8-as főúton az Ajka-Bakonygyepesnél Devecser felé vezető oldalon sorakoztak fel a résztvevők.

Oláh József, a Honvédszakszervezet veszprémi alapszervezetének elnöke elmondta, csaknem 150 autós résztvevő jelezte előzetesen a forgalomlassító akcióban való részvételt, de ennél várhatóan többen csatlakoznak majd hozzájuk napközben. Hozzátette: a rendőrség által engedélyezett keretet nem lépik túl, s ügyelnek arra, hogy a közlekedők biztonságát ne veszélyeztessék. Veszprémben öt helyszínen zárták le a fél pályát: a Házgyári úton, a Petőfi Színház előtt, az Almádi úton, a Jutasi úton és a Balaton pláza előtt a rendőrség biztosítja a forgalom irányítását este 7 óráig.

Szatmár-Bereg megyében négy helyszínen

Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy és Fejér megye több pontján demonstrálnak a Liga Szakszervezetek felhívására szerda reggel 7 órától - jelentették az MTI tudósítói.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében négy helyszínen tartanak félpályás útlezárásokat szerdán; Vásárosnaménynál és Záhonynál a tervek szerint csütörtök reggel fejeződnek be a forgalomlassító megmozdulások.

A 4-es főút nyíregyházi szakaszán nagyjából kétszáz autóra és ugyanennyi tüntetőre számítanak a szerda este hét óráig tartó demonstráción - mondta Kőszegi Attila, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) területi koordinátora.

Közlése szerint rendőrök mellett a büntetés-végrehajtásban dolgozók és vasutasok is megjelentek a megmozduláson. Egy demonstráló az MTI munkatárásnak azt mondta: rossz a közhangulat és nagy a bizonytalanság a rendvédelmi dolgozók között, de reményeik szerint a kormány felfigyel a tüntetésekre és tárgyalóasztalhoz ül a szakszervezetekkel.

A 41-es főúton, Vásárosnamény határában gyülekeznek a járművek, mintegy tizenöt autó áll a sorban ---– közölte Polyák János területi koordinátor. Közlése szerint mintegy 60-70 jármű vehet részt az eredetileg csütörtök reggelig tartó demonstráción, amely végig rendőrségi biztosítás mellett zajlik majd.

Záhony határában körülbelül harminc járművel jelentek meg a rendvédelmi szakszervezetek képviselői, akik a gyülekezési helytől rendőri felvezetés mellett vonultak a 4-es főút érintett szakaszára. Nagy Bertalan elmondta: a demonstrációt - a forgalom függvényében - 24 órásra tervezik, s egészen addig folytatják, ameddig "értelmét látjuk megmutatni magukat." Mátészalkánál mintegy ötven autó megjelenésére lehet számítani a 49-es főút Mátészalka és Kocsord közötti szakaszán. Szondi Gyula koordinátor az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a demonstráció a tervek szerint ezen a helyszínen szerda este hét órakor ér véget.

Száz autót várnak Somogyban

Somogy megyében, Kaposvár és Kaposújlak között a 610-es főúton csaknem félszáz autóval mintegy hetvenen tiltakoznak félpályás útlezárással szerda reggel 7 órától a kormány új nyugdíjszabályozási tervei ellen a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) szervezésben. Pápa László, az FRSZ dél-dunántúli régiójának vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az előzetes jelzések szerint száz autót várnak, és este hét óráig, illetve amíg legalább tíz autó a helyszínen lesz, maradnak.

Az FRSZ demonstrációjához több szakszervezet is csatlakozott; a Liga és az MSZOSZ tagszervezetei, belügyi- és büntetés-végrehajtási dolgozók, vám- és pénzügyőrök, vasutasok, autóbuszvezetők érdekképviseleti szervezeteinek tagjai vannak jelen - mondta az FRSZ dél-dunántúli régiójának vezetője.

Székesfehérváron 8 órától 18 óráig

Székesfehérváron 8 órától 18 óráig tartja félpályás útlezárását a Független Rendőr Szakszervezet Fejér Megyei Szervezete. A demonstrációt a Várkörút (Lakatos utcától a Budai úti kereszteződésig), és a Vörösmarty tér - Piac tér - Palotai út helyszíneken tartják, ahol a tüntetők a menetirány szerinti jobb oldali sávokat foglalják el - tájékoztatta Orgovány Zoltán, a demonstráció kijelölt felelőse.

Közlése szerint a múltkori vonulós demonstrációjukhoz hasonlóan most is mintegy nyolcvan, járművel tiltakozóra számítanak. Nem a blokád a céljuk, ezért vállalták, hogy a Piac tér buszsávjában három busznak elegendő helyet hagynak szabadon a buszmegállóknál, ezzel garantálva a helyi buszközlekedés zavartalanságát - mondta.

"Reméljük, Székesfehérvár polgármesterét, Cser-Palkovics Andrást nem csak a budaörsi buszsáv zavarja, hanem figyelemfelkeltő akciónk is, és tenni fog azért, hogy demokratikus jogaink ne csorbuljanak" - fogalmazott Orgovány Zoltán.

Az ÚTINFORM oldalán további részletekről is tájékozódhat.

hirado.hu/MTI
  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.07Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter