Megjelent: 13 éve

Beindultak az útlezáró akciók, torlódásra lehet számítani

A tiltakozó útlezárások miatt azonnal torlódások alakultak ki a főutakon. Ma reggel negyed 8-kor lezárták a 2-es főút Budapest felé vezető oldalát a főváros és Pest megye közigazgatási határánál. Hivatásos rendőrök az elrendelt fokozott szolgálatellátás miatt alig vannak a demonstrálók között.

Lezárták a 2-es főút Budapest felé vezető oldalát

Kovács György szervező a helyszínen az MTI-vel azt közölte, a lezárást csütörtök reggel 7-ig tervezik fenntartani. A Váci út végén kialakított félpályás útlezárás az országos szakszervezeti demonstráció része; az előző napi tájékoztatás szerint az ország negyven pontján lehet hasonló akciókra számítani. A forgalomlassító útlezárásokat a Független Rendőr Szakszervezet szervezi, ezzel kívánnak nyomatékot adni követeléseiknek. A lezárás után nem sokkal már torlódás alakult ki a 2-es főúton; a szervezők a forgalmat váltakozva engedik Budapest, illetve Dunakeszi irányába az egy sávosra szűkített útszakaszon. A lezárást technikailag a rendőrség biztosítja.

Csongrád, Zala és és Borsod megye

Szeged és Deszk között a 43-as úton röviddel 7 óra után kezdődött el a forgalomlassító demonstráció - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A csongrádi megyeszékhely felől Makó irányába vezető főút 8-as és 10-es kilométerszelvénye között rendőri felvezetéssel másfél tucatnyi jármű sorakozott föl a kétsávos út egyik oldalán. Az autók egy részére nemzeti színű lobogót tűztek ki. A demonstráció kezdete után röviddel a forgalom folyamatos volt, később azonban kialakulhat torlódás, mivel a tiltakozó akció helyszínétől néhány kilométerre útépítés miatt eleve félpályás útzár van. A tervek szerint 24 órán át, csütörtök reggelig tart.

Zala megyében három helyszínen, Zalaegerszegen, Keszthely határában és Rédics közelében kezdődött a félpályás útlezárás, néhány perces várakozásra kényszerítve az erre haladó autósokat. Jandó Zoltán, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) nyugat-dunántúli régiójának vezetője Zalaegerszegen, a 74-es és 76-os főút közös, várost elkerülő szakaszánál elmondta: a megyeszékhelyi helyszínen több mint tíz autóval álltak fel reggelre. Keszthely határában, a 71-es főút fenékpusztai szakaszán 30-40 autó állt ki, bár ezen a helyszínen először nem engedélyezték a tiltakozó akciót, a szakszervezet beadványára azonban a bíróság hatályon kívül helyezte a rendőrségi határozatot. Rédicsen, a 86-os főúton, a magyar-szlovén határtól öt kilométerre öt autóval kezdték el a tiltakozó akciót.

Hivatásos rendőrök alig vannak

Jandó Zoltán közölte: hivatásos rendőrök az elrendelt fokozott szolgálatellátás miatt alig vannak a demonstrálók között, de számos más szakszervezet csatlakozott hozzájuk. Több más rendőrségi, valamint honvédségi és büntetés-végrehajtási szakszervezet mellett bányász és vendéglátós érdekvédelmi szervezetek, valamint a General Electric nagykanizsai és zalaegerszegi gyárának dolgozói is részt vesznek a demonstráción.

Az eső ellenére sok tucatnyian demonstrálnak 7 órától Borsod-Abaúj-Zemplén megye több pontján is, a 3-as és a 37-es számú fő úton. Miskolcon a 3-as számú fő út ki- és bevezető szakaszán, a 37-es számú úton, Szerencs előtt és Sárospatak térségében zárták le az egyik sávot a tüntetők, a mellettük elhaladó autósok dudaszóval, integetéssel fejezik ki szolidaritásukat.

Balázs Sándor, a Független Rendőrszakszervezet megyei elnöke az MTI-nek elmondta: terveik szerint a demonstrálók napközben többször is cserélődnek, így csütörtök reggel hét óráig folyamatos lesz jelenlétük az utakon. A forgalom irányítását rendőrök segítik.

Hajdú-Bihar, Győr-Moson megye

Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye több pontján demonstrálnak a Liga Szakszervezetek felhívására szerda reggel 7 órától - jelentették a távirati iroda tudósítói. A forgalomlassító akcióhoz szinte valamennyi rendvédelmi szakszervezet csatlakozik tagszervezeti szinten. Részt vesz a megmozdulásokon az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Munkástanácsok is.

Hajdú-Bihar megyében hat helyszínen, mintegy 150 gépkocsival kezdődött meg a félpályás demonstráció. Debrecen és Bocskaikert között a 4-es számú főúton már reggel negyed nyolcra kilométeres kocsisorok alakultak ki, de az autósok békésen vették tudomásul a tüntetés tényét - tapasztalata a helyszínen az MTI tudósítója.

Számítottunk arra, hogy néhányan dudaszóval jelzik majd nemtetszésüket a forgalomlassítás miatt, de ezt eddig nem tapasztaltuk - mondta Kiss János, a Független Rendőrszakszervezet hajdúhadházi szervezetének tagja, a helyszíni demonstráció főkoordinátora.

"Hol vagytok most tábornok urak?"

A Debrecen és Bocskaikert közötti útszakaszon egyébként mintegy 40 gépkocsival demonstrálnak. A kocsikon nemzeti lobogókat, szakszervezeti zászlókat és egy árpádsávos zászlót látott az MTI tudósítója. Folyamatosan működtetnek egy szirénát is a demonstrálók, az egyik transzparensen pedig az olvasható: "Hol vagytok most tábornok urak?".

A 4-es főúton Bocskaikert mellett Hajdúszoboszló és Püspökladány térségében, a 47-es számú úton Debrecen és Mikepércs, a 42-es úton Mezőpeterd határában, a 471-es úton pedig a Debrecen közeli Dombos-tanyánál van félpályás útlezárás. Bár - mint azt elmondták - a demonstrációra 24 órás engedélyük van, a közlekedés biztonsága érdekében több helyszínen este hét órakor befejezik a megmozdulást.

Győr-Moson-Sopron megyében a 86-os úton demonstrálnak a Liga Szakszervezetek felhívására. Mosonmagyaróvár határában reggel 8 órakor tucatnyian vettek részt a forgalomlassító akcióban. Csorba Dezső szervező közlése szerint várhatóan este 7 óráig tart a megmozdulás, és arra számítanak, hogy nap közben többen csatlakoznak hozzájuk.

Veszprém megyében kilenc helyszínen

Veszprém megyében összesen kilenc helyszínen tartanak félpályás útlezárást. A rendőrség által engedélyezett helyszíneken reggel 7-kor megkezdődött a tiltakozók felvonulása, és a terveik szerint este 7-ig tart - közölték a szervezők szerdán reggel az MTI-vel. A Liga Szakszervezetek felhívásához a Honvédszakszervezet veszprémi alapszervezete és a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) csatlakozott.

Hartmann Istvánnak, az FRSZ közép-dunántúli régióelnökének tájékoztatása szerint lezárták a 84-es főút Sümeg és Ukk közötti szakaszán a fél pályát, Pápán pedig a 83-as főút elkerülő szakaszán. Veszprémben a 82-es főút Zirc felé vezető fél oldalát foglalták el Gyulafirátótig. A 8-as főúton az Ajka-Bakonygyepesnél Devecser felé vezető oldalon sorakoztak fel a résztvevők.

Oláh József, a Honvédszakszervezet veszprémi alapszervezetének elnöke elmondta, csaknem 150 autós résztvevő jelezte előzetesen a forgalomlassító akcióban való részvételt, de ennél várhatóan többen csatlakoznak majd hozzájuk napközben. Hozzátette: a rendőrség által engedélyezett keretet nem lépik túl, s ügyelnek arra, hogy a közlekedők biztonságát ne veszélyeztessék. Veszprémben öt helyszínen zárták le a fél pályát: a Házgyári úton, a Petőfi Színház előtt, az Almádi úton, a Jutasi úton és a Balaton pláza előtt a rendőrség biztosítja a forgalom irányítását este 7 óráig.

Szatmár-Bereg megyében négy helyszínen

Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy és Fejér megye több pontján demonstrálnak a Liga Szakszervezetek felhívására szerda reggel 7 órától - jelentették az MTI tudósítói.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében négy helyszínen tartanak félpályás útlezárásokat szerdán; Vásárosnaménynál és Záhonynál a tervek szerint csütörtök reggel fejeződnek be a forgalomlassító megmozdulások.

A 4-es főút nyíregyházi szakaszán nagyjából kétszáz autóra és ugyanennyi tüntetőre számítanak a szerda este hét óráig tartó demonstráción - mondta Kőszegi Attila, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) területi koordinátora.

Közlése szerint rendőrök mellett a büntetés-végrehajtásban dolgozók és vasutasok is megjelentek a megmozduláson. Egy demonstráló az MTI munkatárásnak azt mondta: rossz a közhangulat és nagy a bizonytalanság a rendvédelmi dolgozók között, de reményeik szerint a kormány felfigyel a tüntetésekre és tárgyalóasztalhoz ül a szakszervezetekkel.

A 41-es főúton, Vásárosnamény határában gyülekeznek a járművek, mintegy tizenöt autó áll a sorban ---– közölte Polyák János területi koordinátor. Közlése szerint mintegy 60-70 jármű vehet részt az eredetileg csütörtök reggelig tartó demonstráción, amely végig rendőrségi biztosítás mellett zajlik majd.

Záhony határában körülbelül harminc járművel jelentek meg a rendvédelmi szakszervezetek képviselői, akik a gyülekezési helytől rendőri felvezetés mellett vonultak a 4-es főút érintett szakaszára. Nagy Bertalan elmondta: a demonstrációt - a forgalom függvényében - 24 órásra tervezik, s egészen addig folytatják, ameddig "értelmét látjuk megmutatni magukat." Mátészalkánál mintegy ötven autó megjelenésére lehet számítani a 49-es főút Mátészalka és Kocsord közötti szakaszán. Szondi Gyula koordinátor az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a demonstráció a tervek szerint ezen a helyszínen szerda este hét órakor ér véget.

Száz autót várnak Somogyban

Somogy megyében, Kaposvár és Kaposújlak között a 610-es főúton csaknem félszáz autóval mintegy hetvenen tiltakoznak félpályás útlezárással szerda reggel 7 órától a kormány új nyugdíjszabályozási tervei ellen a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) szervezésben. Pápa László, az FRSZ dél-dunántúli régiójának vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az előzetes jelzések szerint száz autót várnak, és este hét óráig, illetve amíg legalább tíz autó a helyszínen lesz, maradnak.

Az FRSZ demonstrációjához több szakszervezet is csatlakozott; a Liga és az MSZOSZ tagszervezetei, belügyi- és büntetés-végrehajtási dolgozók, vám- és pénzügyőrök, vasutasok, autóbuszvezetők érdekképviseleti szervezeteinek tagjai vannak jelen - mondta az FRSZ dél-dunántúli régiójának vezetője.

Székesfehérváron 8 órától 18 óráig

Székesfehérváron 8 órától 18 óráig tartja félpályás útlezárását a Független Rendőr Szakszervezet Fejér Megyei Szervezete. A demonstrációt a Várkörút (Lakatos utcától a Budai úti kereszteződésig), és a Vörösmarty tér - Piac tér - Palotai út helyszíneken tartják, ahol a tüntetők a menetirány szerinti jobb oldali sávokat foglalják el - tájékoztatta Orgovány Zoltán, a demonstráció kijelölt felelőse.

Közlése szerint a múltkori vonulós demonstrációjukhoz hasonlóan most is mintegy nyolcvan, járművel tiltakozóra számítanak. Nem a blokád a céljuk, ezért vállalták, hogy a Piac tér buszsávjában három busznak elegendő helyet hagynak szabadon a buszmegállóknál, ezzel garantálva a helyi buszközlekedés zavartalanságát - mondta.

"Reméljük, Székesfehérvár polgármesterét, Cser-Palkovics Andrást nem csak a budaörsi buszsáv zavarja, hanem figyelemfelkeltő akciónk is, és tenni fog azért, hogy demokratikus jogaink ne csorbuljanak" - fogalmazott Orgovány Zoltán.

Az ÚTINFORM oldalán további részletekről is tájékozódhat.

hirado.hu/MTI
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek