Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Beszóltak Andor Lászlónak: tegyen rendet inkább a saját portáján

David Cameron brit miniszterelnök "nagyon helytelennek" nevezte, hogy Andor László európai biztos bírálta a külföldi európai uniós munkavállalók szociális juttatásainak tervezett szigorítását. Emellett elítélő brit politikusi véleményeket is idézve támadja Andor László BBC-nyilatkozatát csütörtöki kiadásában az egyik legvehemensebben EU-szkeptikus konzervatív brit napilap.

Cameron erről José Manuel Barroso európai bizottsági elnöknek panaszkodott csütörtök este a vilniusi EU-csúcstalálkozón és erről pénteken számolt be Twitter-üzenetben. "Nagyon helytelen, hogy nem választott EU-tisztségviselők bírálják a jogos aggodalmak felvetését" - írta a brit kormányfő. Cameron Downing Street-i hivatalának szóvivője ehhez hozzátette: "Ha választott európai vezetők valódi és lényegi aggályaikat hangoztatják egy olyan ügyben, amely érinti az embereket, akkor nem helyénvaló, hogy tisztségviselők vita nélkül elutasítsák ezeket".


A Daily Mail ennél is tovább mentA lap csütörtöki számában megszólaltatja Nick de Bois konzervatív párti alsóházi képviselőt, aki szerint Andor László "támadása" is mutatja, hogy "az EU-intézmények mennyire eltávolodtak a brit közvéleménytől és a brit kormány igényeitől".

Nyilatkozott a lapnak az ellenzéki Munkáspárt egyik képviselője, John Mann, az antiszemitizmus elleni fellépésre alakult összpárti parlamenti képviselőcsoport elnöke is. Kijelentette, hogy ha Andor László "utálatos országot keres szélsőséges politikusokkal, akkor hazájához közelebb kellene körülnéznie". Mann szerint a Jobbik "a magyar cigányok száműzését" szorgalmazza, Magyarországon "félkatonai szervezetek támadják a romákat falvaikban", és "biztonságukat féltő magyar zsidók százai menekültek Bécsbe".

"Andor Lászlónak a saját portáján kellene rendet teremtenie, mielőtt az Egyesült Királyságot bírálja, és azonnali hatállyal el kellene bocsátani, mert alkalmatlan közhivatal betöltésére" - idézi a képviselőt a Daily Mail.


ElőzményekCameron szerdán jelentette be megszorító terveit, amelyek válaszul születtek azon brit lakossági aggodalmakra, miszerint bolgár és román munkavállalók tömege érkezik az országba január elsejétől, amikor feloldják szabad mozgásuk korlátait az unióban. A miniszterelnök által ismertetett tervek között szerepel, hogy a többi uniós országból érkezők a jövőben nagy-britanniai tartózkodásuk első három hónapjában nem igényelhetnek állástalanoknak járó, anyagi jellegű szociális juttatásokat. Ha ilyen támogatásra az első három hónap után is szükségük van, legfeljebb hat hónapig részesülhetnek e támogatásokban, kivéve, ha bizonyíthatóan valós esélyük van arra, hogy álláshoz jussanak. Ha az újonnan érkező uniós állampolgárok nem munkavállalás céljából jönnek, hanem koldulnak vagy az utcán alszanak, akkor "eltávolítják" őket, és tizenkét hónapig nem térhetnek vissza Nagy-Britanniába, hacsak nem tudják bizonyítani újbóli beutazásuk indokoltságát, például azt, hogy van állásuk. Cameron a vilniusi csúcson csütörtök este azt javasolta, hogy az EU a jelenleginél hosszabb ideig korlátozza az új tagország munkavállalóinak szabad mozgását, megakadályozandó a szegényebb országok állampolgárainak tömeges átáramlását a fejlettebb országokba. Mint mondta, mindazonáltal támogatja az EU további bővítését - közölte a londoni miniszterelnöki hivatal.

Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU biztos "sajnálatos túlreagálásnak" nevezte a brit terveket. Kijelentette: az Európai Bizottság mindig tényekre alapozott vitát szorgalmaz a munkaerő-áramlás ügyében. Ha bármilyen EU-szabályozással kapcsolatban probléma merül fel, azokra együtt kell megoldást keresni, mert az egyoldalú fellépés és retorika nem segít ebben a helyzetben, és azzal a kockázattal jár, hogy Nagy-Britannia az EU "utálatos országának színében tűnik fel". A munkavállalók szabad mozgásának szabályait az EU-tagállamok együtt dolgozták ki, beleértve Nagy-Britanniát - tette hozzá. A brit közvéleménnyel "nem ismertették a teljes igazságot" a munkaerő-áramlással kapcsolatban. "A valóság pontosabb bemutatására volna szükség, nem olyan nyomás alatt és nem olyan hisztériával, ahogy az néha az Egyesült Királyságban történik" - mondta a BBC-nek az EU-biztos.


Közös nyilatkozatban reagáltak a V4-es országokA munkaerő szabad mozgása az Európai Unió egyik alapvető építőeleme és az Egyesült Királyság gazdasága számára is előnyös, ezért a visegrádi négyek remélik, hogy London bármely lépése e téren összhangban lesz az EU jogi előírásaival - áll a négy kelet-közép-európai ország pénteken kiadott közös nyilatkozatában.

A négy visegrádi ország - Magyarország mellett Csehország, Lengyelország és Szlovákia - külügyminiszterei által jegyzett közös nyilatkozatban válaszolt David Cameronnak.

A visegrádi négyek hangsúlyozzák, hogy a négy alapszabadság (az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a munkaerő szabad áramlása a tagországok között) az Európai Unió alapja és az egységes piac létfontosságú eleme. Az alapszabadságok szelektív alkalmazása kárt tenne az egységes piacban, amely az egész kontinens számára a növekedés fontos forrását jelenti.

A pénteki V4-es nyilatkozat rámutat: statisztikák szerint a Közép- és Kelet-Európából Nagy-Britanniába érkező migránsok átlagosan fiatalabbak és gazdaságilag aktívabbak, mint a brit munkaerő, és összességben jóval nagyobb összeggel járulnak hozzá a brit állam bevételeihez, mint amennyit szociális juttatások formájában felvesznek. Hazatérésük valószínűbb, mint az EU-n kívüli, fejlődő országokból érkezőké.

A nyilatkozatban V4-es országok elismerik, hogy vannak, akik kihasználják egyes államok bőkezű nemzeti jóléti rendszereit, de ezen visszaélésekkel szemben szerintük az EU jelenlegi jogi keretein belül lehet és kell hatékonyan fellépni.

"A V4-országok mindig is az egységes piac bajnokának és a közép- és kelet-európai EU-integráció barátjának tartották az Egyesült Királyságot (...) A V4-országok remélik, hogy bármilyen e téren meghozandó intézkedés az Egyesült Királyság, vagy bármely más tagállam részéről, összhangban lesz az Európai Unió jogi követelményeivel" - áll a nyilatkozatban.
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A vállalkozások egytizedének okoz nehézséget a pénzügyi kötelezettség teljesítése

A vállalkozások harmada legfeljebb 2 hónapra elegendő saját tartalékkal rendelkezik - közölte az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet. Teljes cikk

Augusztus közepéig lehet jelentkezni a kerékpárosbarát pályázatokra

Jelenleg 16 cég vagy intézmény viselheti a kerékpárosbarát munkahely címet. Teljes cikk

ITM: jelentős források és megújult szolgáltatások a vállalkozásfejlesztésben

György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár többek között a vállalkozói információs portálról (Vali) is beszélt. Teljes cikk