Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Bírói képzések kezdődtek a gyorsabb ítélkezésért

Fokozott figyelmet fordít a bírák képzésére az idén az Országos Bírósági Hivatal az ítélkezés hatékonyságának további javítása, gyorsítása érdekében - mondta a szervezet elnökhelyettese kedden Pécsen.

images

images

Gyarmathy Judit a Pécsi Törvényszék összbírói értekezletét követő sajtótájékoztatón közölte: a Magyar Igazságügyi Akadémia által szervezett "hatékonyság és időszerűség" témájú képzések a múlt héten kezdődtek, és azokon várhatóan a bírói kar nagy része részt vesz. Hozzátette, ezen események lehetőséget adnak szakmai előadások meghallgatására és a tapasztalatcserére.

A képzéssel kapcsolatos eredményeket összegzik, elemzik, és elképzelhető, hogy jövőre kötelező lesz a részvétel azoknak is, akik az idén kimaradnak belőle - jegyezte meg az elnökhelyettes.

Gyarmathy Judit szólt arról is, hogy sikeres a középiskolások jogi ismereteinek bővítését célzó, 2012-ben indított Nyitott bíróság program. Elmondta, hogy tavaly 1189 eseményen 32 ezer, idén az első negyedévben 297 eseményen 9318 diák találkozhatott bírákkal.

A bíráknak új és változatos feladatot jelent az oktatás, ezért sokan jelentkeznek, hogy szívesen beszélnének fiataloknak a bírói munkáról, az igazságszolgáltatás működéséről - fűzte hozzá.

Az elnökhelyettes úgy véli: a Nyitott bíróság program eredményei hosszú idő, akár évek múlva lesznek mérhetők, de azt várják, hogy nagy előrelépést hoz a jogi kultúra terén.

A diákok megismerhetik a bíróságok működését, kedvet kaphatnak a jogi pályához, s nem lesz új számukra, ha később valamilyen formában kapcsolatba kerülnek az igazságszolgáltatással - mondta Gyarmathy Judit.

Stelzámer Ottó, a Pécsi Törvényszék elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettese azt hangsúlyozta: a törvényszék tavaly annak ellenére is eredményesen működött, hogy több munkatársát áthelyezés, kirendelés vagy betegség miatt hosszabb időre nélkülöznie kellett.
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Magyar Kórházszövetség elnöke: a dolgozók egy részén csak most jön ki a fáradtság

Ficzere Andrea szerint kiemelten fontos az egészségügyi dolgozók pszichés támogatása. Teljes cikk

Hol várhatóak NAV-ellenőrzések a következő hetekben?

A NAV ellenőrei cukrászdákban, fagylaltozókban, zöldség- és gyümölcskereskedőknél is végeznek majd ellenőrzéseket a következő időszakban. Teljes cikk

Hiába az enyhítés, akár az edzőtermek 30 százaléka is csődbe mehet

A Magyar Fitnesztermek Országos Szövetségének főtitkára szerint öt–tíz százalék között van azoknak a termeknek a száma, amelyek nem nyitottak ki... Teljes cikk