Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

BKV-sztrájk: csak éjszakai járatok közlekednek

A szakszervezeti vezető elmondta, hogy a csütörtök reggeli, az esetleges sztrájk idején nyújtandó elégséges szolgáltatásra tett érdekképviseleti javaslat szerint az éjszakai járatok nem állnának le, hanem azok szállítanák délután egy óráig az utasokat. A BKV alvállalkozóit a sztrájk nem érinti. Így az éjszakai járatokkal együtt a teljes szolgáltatás mintegy 10 százalékos lenne. A munkáltató ezt nem fogadta el - tette hozzá Gulyás Attila.

Budapesten 33 vonalon 106 busz közlekedik éjszaka. A szakszervezetek szerint a vonalak teljesen lefedik a fővárost.
A közlekedési vállalat kedden azt javasolta, hogy a felszíni közösségi közlekedés esetében csúcsidőszakban 75 százalék, csúcsidőszakon kívül 66 százalék legyen az elégséges szolgáltatás mértéke, míg a metró esetében a teljes forgalmat biztosítani kell csúcsidőszakban és azon kívül is.

Nemes Gábor, a Cinkotai Autóbusz Üzem Szakszervezet vezetője elmondta: a Pénzügyminisztérium bejelentette, hogy nem kíván részt venni a BKV Zrt. és a szakszervezetek tárgyalásain, míg a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium választ sem adott a meghívásra.

Hozzátette: bár a tulajdonos képviselője csütörtökön is ott volt a tárgyalásokon, de úgy tűnik, hogy a BKV vezetése "mind inkább magára marad." Ezt jelzi az illetékes tárcák távolmaradása is.
Nemes Gábor szerint egyre élesebb konfliktus kezd kialakulni a munkáltató és az érdekképviseletek között, miután a BKV Zrt. eltér a tavaly decemberi megállapodásoktól és nem informálja megfelelően a szakszervezeteket.
"A sajtóból kellett értesülnünk arról, hogy a cég eladná a HÉV-et, de a rövid, közép és hosszú távú döntés előkészítő folyamatokba sem vonják be a szakszervezeteket" - mondta Nemes Gábor.

A vezető szerint úgy tűnik, mintha a BKV Zrt. vezetése kompetenciahiányban szenvedne, "már nem rajtuk múlik a dolog" és az ebből fakadó ellentéteket a tulajdonos és a kormány nem fogja megszüntetni.

A szakszervezetek már nem a járatritkítási tervezet elvetését tartják a legfontosabbnak, hanem, hogy a Fővárosi Önkormányzat (a tulajdonos), és az illetékes tárcák (Pénzügyminisztérium, Gazdasági és Közlekedési Minisztérium) oldja meg a közlekedési társaság gazdasági problémáit.
Amennyiben péntekig nem kapnak valamilyen tervezetet a szakszervezetek, amely a BKV Zrt. finanszírozási problémáira kínál megoldást, akkor jövő hétfőn sztrájkba lépnek. A szakszervezeti lefedettség a cég munkavállalói között csaknem 100 százalékos.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az elmúlt 20 év legnagyobb elbocsátására készül a Nissan

Dolgozóinak 15 százalékát, több mint 20 ezer alkalmazottját készül elbocsátani világszerte a japán Nissan Motor Co. autóipari konszern a csökkenő... Teljes cikk

Építőipari szakemberek ezrei tértek haza külföldről, ötödük maradna is

Mintegy 5 ezer építőipari szakember érkezett haza külföldről a koronavírus miatt, ötödük maradna is. Ehhez azonban bérfelzárkóztatás, a... Teljes cikk

Felsorakoztak a legjobb munkaadók: a LEGO, a Samsung és az Audi az élen

Egy helyet előrelépve tavalyi eredményéhez képest a LEGO lett a legvonzóbb hazai munkáltató. A második helyet a Samsung nyerte el, míg a bronzérem... Teljes cikk