kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Bokros: a gyógyítás a leggyengébb láncszem

Átfogó államháztartási reform nélkül elképzelhetetlen a gazdasági növekedés gyorsulása - mondta Bokros Lajos, a Közép-Európai Egyetem (CEU) vezérigazgatója a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége és a Buda-Cash Brókerház közös rendezvényén.

A közteherviselés, illetve az adóreform alapja, hogy többen fizessenek kevesebb személyi jövedelemadót. Eközben a minimálbér adómentességét meg kell szüntetni, akárcsak a helyi iparűzési adót, így emellett már nem magas a 20 százalékos társasági adó - jelezte a CEU professzora.

A rendszerváltás leggyengébb láncszeme a gyógyítás, ahol 20 éve szinte semmi sem történt - jelentette ki a volt pénzügyminiszter, akinek javaslata, hogy minden 18 év feletti állampolgár fizessen fix egészségügyi hozzájárulást, például 10 ezer forintot.

A túlméretezett, 76 intézményből álló felsőoktatást a fejkvóta finanszírozás eltörlésével lehet karcsúsítani - állította Bokros Lajos.

A GDP jelenleg 50 százalékát érintő államháztartási központosítást 10 százalékponttal, 40 százalékra kell csökkenteni ahhoz, hogy fenntartható és gyors gazdasági növekedést produkáljon Magyarország - mondta. A CEU professzora szerint az állampolgárok ennél a 40 százaléknál sem fognak kevesebb pénzt kiadni például oktatásra, egészségügyre, de azt saját hozzájárulásként arra fordítják, amelynek közvetlen hasznát is élvezik és nem az állam nagy kasszájába fizetnek.

A volt pénzügyminiszter kifejtette azt is, hogy a központosítás csökkentésének mértéknél és időhorizontjánál is fontosabb, hogy megváltozzon a közjavakat és közszolgáltatásokat előállító állami intézmények magatartása.
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek