Bokros: a gyógyítás a leggyengébb láncszem "/>
Megjelent: 12 éve

Bokros: a gyógyítás a leggyengébb láncszem

Átfogó államháztartási reform nélkül elképzelhetetlen a gazdasági növekedés gyorsulása - mondta Bokros Lajos, a Közép-Európai Egyetem (CEU) vezérigazgatója a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége és a Buda-Cash Brókerház közös rendezvényén.

A közteherviselés, illetve az adóreform alapja, hogy többen fizessenek kevesebb személyi jövedelemadót. Eközben a minimálbér adómentességét meg kell szüntetni, akárcsak a helyi iparűzési adót, így emellett már nem magas a 20 százalékos társasági adó - jelezte a CEU professzora.

A rendszerváltás leggyengébb láncszeme a gyógyítás, ahol 20 éve szinte semmi sem történt - jelentette ki a volt pénzügyminiszter, akinek javaslata, hogy minden 18 év feletti állampolgár fizessen fix egészségügyi hozzájárulást, például 10 ezer forintot.

A túlméretezett, 76 intézményből álló felsőoktatást a fejkvóta finanszírozás eltörlésével lehet karcsúsítani - állította Bokros Lajos.

A GDP jelenleg 50 százalékát érintő államháztartási központosítást 10 százalékponttal, 40 százalékra kell csökkenteni ahhoz, hogy fenntartható és gyors gazdasági növekedést produkáljon Magyarország - mondta. A CEU professzora szerint az állampolgárok ennél a 40 százaléknál sem fognak kevesebb pénzt kiadni például oktatásra, egészségügyre, de azt saját hozzájárulásként arra fordítják, amelynek közvetlen hasznát is élvezik és nem az állam nagy kasszájába fizetnek.

A volt pénzügyminiszter kifejtette azt is, hogy a központosítás csökkentésének mértéknél és időhorizontjánál is fontosabb, hogy megváltozzon a közjavakat és közszolgáltatásokat előállító állami intézmények magatartása.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk