Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Borsik: Kezdődjenek tárgyalások a minimálbérről

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) azt javasolja, hogy az érdekképviseletek bevonásával kezdődjenek teljes körű és nyilvános tárgyalások a pályakezdők minimálbéréről, a minimálbérről, valamint a garantált bérminimumról.

Borsik János, a szövetség elnöke keddi nyíregyházi sajtótájékoztatóján a kormány által korábban bejelentett, a pályakezdői minimálbér bevezetésének tervével kapcsolatban hangsúlyozta: az ASZSZ elképzelései szerint a pályakezdők számára a jelenlegi nettó minimálbér, azaz 60.915 forint lenne a kiindulási alap, emellett emelni kellene a már gyakorlattal rendelkező, de képzettség nélküliek minimálbérét, illetve a garantált bérminimumot is.

"Szét kell húzni a mezőnyt, hogy ebből ne legyen feszültség a munkahelyeken belül" - emelte ki Borsik János, hozzátéve, hogy a három bérintézményről egyszerre szükséges tárgyalni és döntést hozni, mert bármiféle elmozdulás később visszaüthet a munkaerőpiacon, ami "szerencsétlen és nem kívánatos dolog lenne."

Borsik János szerint a Munka törvénykönyvének év közben történő hatályba helyezése várhatóan sok bonyodalmat okoz a munka világában. Elmondta: az ASZSZ mind a törvénykönyv tartalmát, mind megalkotásának és az úgynevezett "megtárgyalásának" módját kifogásolja, és azt nem tartja jónak a munkavállalók szempontjából.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter